سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر شامگاه جمعه ۲۸ بهمن ماه با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و با اجرای ارکستر موسیقی ملی ایران به رهبری همایون رحیمیان، بهطور رسمی در تالار وحدت آغاز شد.
به گزارش ستاد خبری سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر، اجرای ارکستر ملی ایران در تالار وحدت در شب نخست این رویداد، به زلزلهزدگان خوی، سوریه و ترکیه تقدیم شد. امسال هزار و ۱۲۶هنرمند امسال در سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر حضور دارند. در بخش غیررقابتی تکنوازی ۴۹آقا، ۲۷خانم، در بخش غیررقابتی گروهنوازی ۱۹گروه و در بخش اجراهای رقابتی هشت گروه حضور دارند.
۱۲گروه پاپ، پنج گروه ارکسترال، ۲۸گروه موسیقی نواحی، ۲گروه بانوان، چهار گروه هنرستان موسیقی، ۱۴گروه موسیقی سنتی، پنج گروه کلاسیک، ۱۱گروه سرود و ۱۸۸گروه از استانها در این جشنواره شرکت کردند.
گفتنی است، امسال هفت سالن میزبان ۸۷ اجراای جشنواره طی ۶ شب هستند. تالار وحدت در بخش ارکسترال و بینالملل با ۹اجرا، تالار رودکی در بخش ردیف دستگاهی و مسابقه موسیقی ایران با ۲۳ اجرا، فرهنگسرای نیاوران در بخش بانوان و بینالملل با ۱۱ اجرا، فرهنگسرای ارسباران در بخش سرود و موسیقی نواحی با ۱۹ اجرا، مجموعه کوشک باغ هنر در بخش موسیقی نواحی با ۱۳برنامه میزبان جشنواره موسیقی فجر هستند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر نوشت:
«سی و هشت سال است همزمان با جشنهای سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، سازها کوک میشوند و نغمههای موسیقایی هنرمندان در حضور علاقهمندان به هنر موسیقی در گسترۀ ایران عزیزمان، طنینانداز میشود. چه زیباست یادآوری خاطرات همراهی اهالی فرهنگ و هنر، دوشادوش مردمی که هنرمندانشان در عرصه موسیقی جلوههای باشکوه این هنر دیرین را با سرودها و آواهای انقلابی عمق و معنا بخشیدند و در تاریخ انقلاب اسلامی ایران ضمن ایفای نقشی شایسته، برگ زرینی را ثبت کردند.
موسیقی ایرانزمین با پیشینهای غنی و دارای هویت و اصالت، آثاری ارزشمند، ماندگار و پدیدآورندگانی صاحبنام دارد که با ظرفیتهای متفاوت و متنوع در بطن خود همواره یکی از بهترین و مؤثرترین مسیرهای دیپلماسی فرهنگی در عرصه بینالمللی بوده و جشنواره موسیقی فجر به عنوان میعادگاه سالیانه اهالی موسیقی، روزهایی پرامید را برای همه کسانی که به اعتلای فرهنگ و هنر این مرز و بوم میاندیشند نوید میدهد و امید است در این مسیر شاهد پیشرفت روزافزون موسیقی منطبق با معیارهای فرهنگ و هنر ایران اسلامی باشیم.
برگزاری همزمان سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر در تهران و سایر استانها، میتواند نقش مؤثری برای بازگویی مؤلفههای فرهنگی و پیوندهای اجتماعی مانند امید، نشاط جمعی و وفاق مورد نیاز جامعۀ امروز، بهویژه نسل جوان، داشته باشد. این مهم چشماندازی است که همواره مورد تأکید و حمایت دولت مردمی در عرصۀ برقراری عدالت فرهنگی است.
حضور گرم هنرمندان به عنوان پشتوانههای موسیقی با پنجههای طلایی، نغمههای داوودی و طنین صدای دلنشین و آوای گرم آنان از مناطق، اقوام و گروههای مختلف و همچنین علاقهمندان به این هنر شریف را در سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر ارج نهاده و از زحمات شورای سیاستگذاری، دبیر جشنواره، هیأت انتخاب و داوری آثار و همکاران ارجمندم سپاسگزارم و برای تمامی عزیزان آرزوی موفقیت روزافزون دارم.»
اسماعیلی همچنین پس از تماشای اجرای ارکستر ملی ایران در تالار وحدت در جمع خبرنگاران حاضر شد و یکی از موضوعات غیرقابل کتمان در این رویداد را حضور پرشمار مردم و هنرمندان موسیقی کشور دانست و برای این استقبال از ایشان تشکر کرد.
وی بار دیگر بر حمایت از هنرمندان برای انجام برنامههای موسیقایی حمایت کرد و گفت: نه تنها مانعی برای برنامههای موسیقی نداریم، بلکه مشوق هنرمندان برای حضور پرقدرت آنان در سالنهای موسیقی هستیم.
وزیر ارشاد همچنین به تنوع بالا در موسیقی ایرانی اشاره کرد و افزود: موسیقی یکی از یکی از برنامههای مهم ما در این عرصه برای سال آینده، برگزاری و حمایت از هنرمندان نواحی مختلف در اجرای موسیقی محلیشان خواهد بود.
اسماعیلی در ادامه بر ایجاد همکاری حداکثری با هنرمندان برای اجرای کنسرت تأکید و ابراز کرد: در دوره جدید هدف ما در وزارت فرهنگ، گفتگو با هنرمندان و حل مشکلات از این طریق است. چرخه اجراهای زنده موسیقی پیش از جشنواره شروع به حرکت کرده و تلاش میکنیم آن تعطیلیهای چند ماهه را در ماههای آینده جبران کنیم .
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، نیز در جمع خبرنگاران گفت: آمادگی کامل داریم هر یک از آثار خلق شده هنرمندان ایرانی را در هر جای جهان که امکان داشته باشد معرفی و زمینه اجرای آن را برای جهانیان فراهم کنیم.
سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر از ۲۸بهمنماه تا سوم اسفندماه ۱۴۰۱به دبیری بهزاد عبدی در بخشهای رقابتی (جایزه باربد) و غیر رقابتی برگزار میشود. جایزه ترانه، جایزه موسیقی و رسانه، بخش سرود و نشستهای پژوهشی برنامههای دیگر این دوره از جشنواره خواهد بود.