فرزاد بهشتی در گفتگو با ایسنا در زمینه جرائم مربوط به اطفال در فضای مجازی، با بیان اینکه این فضا و ارتباط آن با اطفال و نوجوانان را از ۲ جنبه پیشگیرانه و حمایتی میتوان بررسی کرد، ادامه داد: در زمینه پیشگیری با توجه به این که امروز فضای مجازی تمامی زندگی ما را فرا گرفته است و بخشی از استفادهکنندگان از این فضا کودکان و نوجوانانی هستند که ممکن است تازه وارد فضای مجازی شده باشند، بنابراین علاوه بر سالمسازی توسط حاکمیت، نظارت والدین نیز باید به عنوان یکی از موضوعات جدی با مد نظر قرار گیرد.
بهشتی گفت: متاسفانه این عدم نظارت منتهی به تشکیل یکسری پروندههایی شده است. در نرمافزارهای متعددی که افراد حضور دارند، کانالها و گروههایی تحت عناوین متعددی مانند مباحث ریاضی، تاریخی و اجتماعی تشکیل میشود که اکثر دانشآموزان و همچنین افراد سودجو در آن حضور دارند، سودجویان با دانشآموزان ارتباط برقرار و آنها را ملزم به انجام برخی کارها میکنند که کودک یا نوجوان فیلمهای مبتذل و مستهجنی را بدون آشنایی با آن فرد برای آیدی وی ارسال میکند؛ که در نتیجه این موضوع وسیلهای برای تهدید میشود.
معاون دادستان مشهد ادامه داد: در این حوزه شاهد شکلگیری پروندههای تقریبا زیادی هستیم که اطفال و نوجوانان در معرض آزار جنسی قرار میگیرند و نمیتوانند از خواستهای آن فرد که اکثر آنها به موضوعات مالی منتهی میشود، خلاصی پیدا کنند.
وی ادامه داد: متهمان سایبری تا جایی که بتوانند هویت خود را مخفی نگه میدارند؛ بنابراین ابتدا تقاضای خاصی از افراد ندارند، اما بعد از اینکه فیلمی را ارسال میکنند، خواستهای مالی آنها شروع میشود و میگویند که اگر میخواهید فیلم شما در اختیار دیگران قرار نگیرد، باید مبلغی را پرداخت کنید و حتی چگونگی برداشت این مبلغ از کارت والدین را نیز توضیح میدهند.
وی با اشاره به اینکه لزوم نظارت خانوادهها در این حوزه به صورت جدی خود را نمایان میکند، تأکید کرد: باید تصور کنیم همه افراد در فضای مجازی از هویت واقعی خود استفاده نمیکنند. کودکان و نوجوانان باید بدانند تصاویری که فرد برای آنها ارسال میکند، برای جلب اعتماد است و تصاویری هم که روی پروفایل خود قرار میدهد، لزوماً تصاویر خود فرد نیست و بعد از جلب اعتماد اطفال و نوجوانان موضوعات دیگری اتفاق میافتد.
بهشتی با بیان اینکه بلاگری حوزه پرسود و پردرآمدی است، بیان کرد: بلاگرها ماهانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان درآمد دارند که هرچه فالوور آنها بیشتر باشد، تبلیغات بیشتری میگیرند؛ بنابراین به هر طریقی قصد دارند میزان فالوور، درآمد و تبلیغات خود را افزایش دهند که متاسفانه از اطفال برای تهیه آثار مبتذل استفاده میشود. ما در زمینه بند ۹ پروندههای زیادی داشتیم، اما تعداد پروندههای ما در بند ۷ کم و یا حتی صفر بوده است. معاون دادستان مشهد بیان کرد: در اکثر نرمافزارها این مشکل وجود دارد که آثار مبتذل یا مستهجن در کانالهایی که مختص به اطفال و نوجوانان است، در دسترس آنها قرار میگیرد.
وی با اشاره به اینکه دغدغه ما در نرمافزار «شاد» این بود که اکثریت خانوادهها تصور میکردند این نرمافزار صرفاً آموزشی است و امکان تشکیل گروه و کانالهای مستجهن و مبتذل وجود ندارد، تأکید کرد: شهریورماه امسال بررسی و مشاهده کردیم که متاسفانه برخی از این کانالها در فضای شاد تشکیل شده است؛ بنابراین دادستانی مرکز استان مکاتبهای با دادستانی کل کشور انجام داد و قرار شد این موضوع حل شود.