نگاه هفته
* سرانجام پس از ۵۰ روز تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه، این رژیم و گروههای مقاومت فلسطین با میانجیگری قاهره به توافق آتش‌بس دائم دست یافتند. پیش از این دو بار آتش‌بس موقت میان دو طرف برقرار شده بود که هر دو بار صهیونیست‌ها آن را نقض کردند و غزه را آماج حملات خود قرار دادند. از طرفی تشکیلات خودگردان شمار شهدای تجاوز به غزه را ۲۱۳۵ و مجروحان را بیش از ۱۱ هزار تن اعلام کرد. تظاهرات ضدصهیونیستی نیز در مناطق مختلف جهان ادامه داشت و از جمله در هند تظاهرات گسترده‌ای در محکومیت جنایات صهیونیست‌ها برگزار شد. این هفته همچنین در تجاوز صهیونیست‌ها به غزه سه تن از فرماندهان حماس به شهادت رسیدند. این در حالی است که مقاومت فلسطین از زخمی شدن فرمانده ارتش اسرائیل خبر داد.
* پروازهای شناسایی آمریکا بر فراز سوریه با هدف مقابله با داعش از دو روز قبل آغاز شده است. آمریکا که خطر داعش و نفوذ گسترده آن در عراق را درک کرده است، اعلام کرد برای تضعیف داعش باید مواضع این گروه در سوریه را هدف قرار داد. به همین دلیل اوباما رئیس جمهوری آمریکا دستور پروازهای شناسایی مواضع داعش در سوریه را صادر کرد و ساعاتی پس از این دستور، پروازها آغاز شد. واشنگتن البته اعلام کرده است در شرایط کنونی قصد حمله به مقرهای داعش در سوریه همانند آنچه در عراق انجام داد را ندارد. دولت سوریه اما در واکنش به این اقدام آمریکا تأکید کرد به تنهایی توانایی مقابله با تروریست‌ها را دارد. در چنین شرایطی عربستان به صراحت اعلام کرد که دیگر در تلاش برای تغییر نظام سوریه نیست.
* سازمان ملل این هفته رسماً اعلام کرد که داعش در عراق مرتکب جنایت علیه بشریت شده است. در همین پیوند، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل از اعضای جامعه جهانی خواست تا برای مهار این گروهک تروریستی اقدام کنند. از طرفی، داعش در ادامه اقدامات وحشیانه خود به مسجد «مصعب بن عمیر» در دیاله حمله کرد و ۷۰ نمازگزار را کشت. در همین حال، اوضاع در شهر «آمرلی» نیز رو به وخامت نهاده و تروریست‌ها با محاصره این شهر اجازه ورود آب و غذا را نمی‌دهند. از دیگر سو، نخست‌وزیر ایتالیا در سخنانی اظهار داشت، مواضع انساندوستانه آیت‌الله العظمی سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان عراق در تاریخ ثبت خواهد شد.
* جنوب لبنان این هفته هدف حملات توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی قرار گرفت. اسرائیل مدعی شد در واکنش به موشک‌هایی که از لبنان به سوی اراضی اشغالی شلیک شد، جنوب لبنان را گلوله‌باران کرده است. این هفته همچنین روسیه اعلام کرد آماده کمک تسلیحاتی به ارتش لبنان بدون هیچ قید و شرطی است. لازم به ذکر است لبنان مدتی است که با حملات گاه و بیگاه تروریست‌ها روبروست و دولت لبنان از مجامع بین‌المللی درخواست کمک کرده است.
* اختلاف غرب با روسیه در این هفته با تهدید ناتو به واکنش نظامی علیه مسکو وارد مرحله تازه‌ای شد.در تحولی دیگر، پوتین و پروشنکو، رؤسای جمهوری روسیه و اوکراین با حضور در اجلاس اتحادیه گمرکی اوراسیا با یکدیگر دیدار و برسر تشکیل یک گروه تماس به توافق رسیدند.در چنین شرایطی، ۱۰ چترباز روس توسط ارتش اوکراین به اسارت درآمدند. در همین حال کشورهای حوزه دریای بالتیک و لهستان از ناتو درخواست کردند تا سپر موشکی اروپا را به سوی روسیه جهت‌گیری کند.
* لیبی این هفته شاهد درگیری‌های مختلف میان شبه نظامیان و نیروهای دولتی بود. در این حال، شبه نظامیان فجر اعلام کردند ساختمان وزارت کشور لیبی را به تصرف خود درآوردند. پس از آن نیز اعلام کردند، بر فرودگاه طرابلس پایتخت لیبی مسلط شده‌اند. در چنین شرایطی دولت لیبی وزیر کشور را متهم به فراهم آوردن سلاح برای شبه نظامیان مخالف دولت کرد.این در حالی بود که سخنگوی گروهک شبه نظامی فجر اعلام کرد، پایگاه‌های این گروه توسط نیروهای مصری و اماراتی بمباران شده است که البته مقامات مصر فوراً آن را تکذیب کردند.
* تظاهرات گسترده حوثی‌های یمن در این هفته نیز ادامه یافت و کمیته مذاکره‌کننده که از سوی رئیس جمهوری برای اعمال فشار وارد مذاکره شده بود، دست خالی به صنعا بازگشت. در همین حال رهبر حوثی‌ها هفت شرط را برای پایان دادن به اعتراضات این گروه برای «عبدربه منصور هادی»، رئیس جمهوری تعیین کرد. رئیس پارلمان یمن هم از رئیس جمهوری خواست تا از سمت خود کناره‌گیری و دولت را منحل کند.
* اوباما به دنبال بروز ناآرامی در برخی شهرهای آمریکا از جمله فرگوسن دستور بازنگری در قوانین نظامی پلیس آمریکا را صادر کرد تا دسترسی پلیس فدرال به تجهیزات جنگی مورد تجدید نظر قرار بگیرد. از سوی دیگر، خشونت در این کشور این بار به کشته شدن رئیس پلیس یکی از شهرهای تگزاس توسط یک موتورسوار منجر شد. در همین حال مردم نیویورک در اعتراض به کشته شدن یک سیاهپوست به دست پلیس آمریکا تظاهرات کردند.
* اعطای تابعیت به شهروندان دیگر کشورها به دغدغه مردم و فعالان سیاسی بحرین تبدیل شده است. در این هفته علاوه بر تظاهرات گسترده مردم، جمعیت «الوفاق» نیز با هشدار به تداوم اعطای تابعیت به بیگانگان اعلام کرد، این روند بافت جمعیتی کشور را تغییر خواهد داد.
* ژنرال «جوزف دانفورد» فرمانده نیروهای خارجی در افغانستان در پایان مأموریت خود با حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان دیدار کرد. در این دیدار رئیس جمهوری این کشور از این ژنرال آمریکایی خواست که خارجی‌ها باید برای اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان تلاش کنند. این در حالی است که ژنرال «مارتین دمپسی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا اظهار داشت: که آمریکا برای ادامه حضور نظامی در افغانستان برنامه‌ریزی کرده است. این در حالی است که تنش‌های انتخاباتی افغانستان بر سر ابطال ‌آرای تقلبی به اوج خود رسید به حدی که تیم عبدالله عبدالله دوباره تهدید به خروج از روند باز شماری آرا کرده است.
* آشفتگی‌های سیاسی پاکستان این هفته نیز ادامه یافت. با وجود اینکه نمایندگان دولت نواز شریف تاکنون سه بار با مخالفان دولت وارد گفتگو شده‌اند و برخی از خواسته‌ آنان را پذیرفته‌اند اما بحران همچنان در این کشور ادامه دارد. سخنان «افضل خان»، مقام سابق کمیسیون انتخابات پاکستان مبنی بر اینکه در انتخابات ۲۰۱۳ این کشور تقلب صورت گرفته است بر بحران پاکستان بیش از پیش دامن زده است.در این حال «آصف علی زرداری»، رئیس جمهوری پیشین پاکستان برای حل بحران موجود به رایزنی با عمران خان، طاهر القادری و سایر رهبران احزاب پاکستان پرداخته است.در چنین شرایطی طالبان جدید پاکستان به نام «جماعت الاحرار» اعلام موجودیت کرد.
* سرویس خارجی

نسخه مناسب چاپ