سلاجقه: لایحه مقابله با تغییرات اقلیمی تدوین شده است
 

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در همایش ملی دیپلماسی زیست محیطی که در دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت

امور خارجه برگزارشد، با بیان اینکه محیط زیست مساله درون مرزی نیست و کاملا پیوسته است، گفت:بیش از ۹۵درصد آنچه در تغییر اقلیم تاثیر می‌گذارد مربوط به فعالیت‌های انسانی است.

علی سلاجقه افزود : محیط زیست یک مساله پیوسته است. در آیه قرآن کریم به تنوع زیستی اشاره شده است که “شما را در گونه‌های مختلف آفریدیم برای اینکه معرفت یابید”. تئوری انشقاق، اشتراکات انسان‌ها را محدود کرده است، اما از بین نمی‌برد.

وی ادامه داد:وزارت امور خارجه با سازمان حفاظت محیط زیست – که حداقل در ۱۵کنوانسیون مختلف و کمیته‌های مختلف عضو است – همکاری و همراهی مناسبی دارد. وزارت امورخارجه یکی از بزرگترین دستگاه‌ها ست که در درون و برون مرزها فعال است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر فرمایش مقام معظم رهبری در بند ۱۵سیاست‌های ابلاغی در حوزه محیط زیست گفت: براین اساس ، سازمان محیط زیست باید پیشقراول باشد و این مقدمه‌ای در پیشقراولی سیاسی است.

وی ادامه داد: امروزه تحریم‌های ظالمانه ما را به‌شدت تحت فشار قرار می‌دهد. اجلاس ۲۱تیرماه امسال منجر به ایجاد صندوق منطقه‌ای محیط زیست شد که در نتیجه این اجلاس‌ها، جمهوری اسلامی ایران از سوی سازمان ملل متحد مکلف به برگزاری نشست بین‌المللی گرد و غبار در سال ۱۴۰۲ شد ه است که خرداد یا مرداد سال آینده برگزار خواهد‌شد.اطمینان داریم که این نشست‌ها مسیر را برای حل مشکلات دیگر هموار می‌کند.

سلاجقه تغییر اقلیم را تهدید جهانی خواند و ادامه داد: بالای ۹۵درصد آنچه درباره تغییر اقلیم اتفاق می‌افتد مربوط به فعالیت‌های انسانی است که ما را مکلف می‌کند در نشست‌های مختلف به آن بپردازیم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه محیط زیست ایران باید سالم باشد و کلیدواژه‌های مترقی به دنیا دهد، اظهار داشت : برای داشتن محیط زیست سالم باید نشست‌های تغییر اقلیم، گرد و غبار، آلودگی جوی، آلودگی منابع آبی برگزار شود. کنوانسیون راپمی یک کنوانسیون رها شده بود که هفته گذشته اولین نشست کارشناسی آن برگزار شد. ما در مساله آب مشکل داریم و قبل از اینکه کشورهای دیگر وارد شوند و با ارائه راهکار مشکلات منطقه‌ای ایجاد کنند باید خودمان راهکارهای جدی برای رفع مشکل داشته باشیم.

وی ادامه داد: سرنوشت ما انسان‌ها را به اینجا کشانده و مولفه‌های محیط زیستی توانسته است ما را در کنار هم قرار دهد، اما تغییر اقلیم موجب حذف بشریت و در نتیجه از بین رفتن طبیعت، گونه‌های گیاهی و جانوری می‌شود. باید تدابیری اندیشید و امیدوارم روندی که در پیش گرفته شده است، ادامه یابد و ایران در فعالیت‌های محیط زیستی پیشگام باشد.

سلاجقه اضافه کرد: پیش‌نویس لایحه مربوط به تغییرات اقلیمی آماده شده است و تلاش می‌کنیم آن را به زودی به مجلس تقدیم کنیم. در برنامه هفتم تو سعه باید مسائل مربوط به محیط زیست، تغییرات اقلیمی، آلودگی هوا به خوبی ابلاغ شود .

پیام وزیر خارجه

وزیر امور خارجه هم در پیامی به همایش ملی دیپلماسی زیست محیطی مداخلات نظامی، جنگ و تروریسم را مثلث شومی دانست که در کنار تمامی آثار ویران کننده خود، تخریب گسترده محیط زیست و از بین بردن زیرساخت ها را به دنبال داشته است اعلام کرد:دخالت خارجی، پدیده تروریسم و ایجاد نا امنی در برخی کشورهای منطقه همه توجهات و منابع محدود این کشورها را به خود معطوف کرده است و چالش های زیست محیطی به اندازه کافی مورد توجه قرار نمی گیرند.

حسین امیر عبداللهیان افزود: نتیجه زیاده خواهی و بی مهری بشر به طبیعت، چالش های متعددی است که اکنون مردم جهان از سطوح محلی تا بین المللی با آن دست به گریبانند.

وی ادامه داد: دخالت های انسانی در چرخه های طبیعی محیط زیست و تخریب وسیع آن از جمله مدیریت نامناسب منابع آبی، منابع انرژی و تخریب سرزمینی سبب شده اند توسعه و امنیت جوامع دستخوش نگرانی های واقعی و فوری شوند.

این وضع ، مدیریت پایدار محیط زیست را با موانع جدی روبرو کرده و تخریب سرزمینی را شدت بخشیده است. در منطقه غرب آسیا جنگ ها و بحران های چند دهه اخیر، ساز وکارهای

منطقه ای و زیرساخت های موجود برای همکاری در حوزه های مختلف از جمله محیط زیست را تضعیف کرده یا از بین برده است.

وی بااشاره به این که این درگیری ها آثار دهشتناکی بر محیط زیست منطقه که باید به عنوان یک کلیت واحد دیده شود، تحمیل کرده است ادامه داد: نابودی منابع آبی و تالابها، آسیب به منابع زیستی و تخریب سرزمینی به گونه ای بوده است که در بهترین حالت نیازمند دهه ها همکاری نزدیک منطقه ای برای بازسازی این منابع هستیم.

امیر عبداللهیان اظهار افزود:در این کنفرانس چالش نوظهور و فرامرزی تغییرات اقلیم،

توفان های گردوغبار، آلودگی دریایی و آلودگی رودخانه های مرزی که مناطق گسترده ای از جهان و منطقه اطراف کشور ما را دستخوش تبعات ناگوار خود ساخته، مورد بررسی قرار می گیرد تا راه حل هایی برای کاهش تبعات و مدیریت این چالش های بزرگ زیست محیطی از طرف کارشناسان ارائه شود. از آنجا که چالش های زیست محیطی

رابطه ای تنگاتنگ با دیگر مسائل اقتصادی، بهداشتی، اجتماعی، سیاسی – امنیتی و همچنین فرهنگی دارند، هر گونه همکاری در سطح منطقه ای نیازمند حمایت و همراهی نهادهای ذیربط داخلی و کارگزاری های

بین المللی برای فراهم کردن منابع مالی و ارائه و انتقال فناوری های لازم و ظرفیت سازی برای تحکیم و تداوم این همکاری ها ست .

وی اضافه کرد: جای تاسف است که دولت های توسعه یافته که بیشترین سهم را در مداخلات نظامی و بزرگترین نقش را در آلودگی محیط زیست به ویژه تغییرات اقلیمی داشته اند، بر خلاف تعهدات مندرج در قراردادهای بین المللی، به

مسئولیت های تاریخی خود توجهی ندارند. تاسفبار تر آنکه برخی از این کشورها سیاست های غیرقانونی خود نظیر تحریم های یکجانبه راحتی بر

حوزه هایی چون همکاری های محیط زیستی تحمیل می کنند؛ در حالی که این همکاری ها خیر و منفعت جهانی را تعقیب می کنند.

وی ادامه داد: وزارت امور خارجه در تلاش بوده است درباره مقابله با توفان های گرد و غبار و تغییرات اقلیمی، نهادهای ذیربط بین الدولی و بین المللی و منطقه ای را بسیج کند و تا کنون با پیگیری های کشورمان چندین قطعنامه در مجمع عمومی

سازمان ملل متحد، برنامه محیط زیست سازمان ملل و کمیسیون منطقه ای ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه به تصویب رسیده است وامیدوارم این قطعنامه ها ،الهام بخش فعالیت ها و اقدامات نهادها و کارگزاری های بین المللی برای مقابله با بحران های زیست محیطی باشند و این گردهمایی نیز بتواند ابتکارها و راه حل های مناسبی در این خصوص ارائه نماید .

وزیر امورخارجه اضافه کرد:وزارت امور خارجه آماده پیگیری همکاری های دو و چندجانبه برای توسعه پایدار با کشورهای منطقه است و این همکاری ها را برای ایجاد ثبات و آینده بهتر برای تمامی مردم منطقه مفید می داند.تبعات و معضلات زیست محیطی منطقه فقط متوجه چند کشور خاص نیست؛ بلکه تمامی منطقه غرب آسیا را متأثر و توسعه و رفاه مردم این منطقه را دستخوش ناملایمات جدی کرده است. سیل و خشکسالی، مرزهای سیاسی یا ملاحظات سیستم های سیاسی را رعایت نمی کنند. پرهیز از همکاری های زیست محیطی برای هیچ کشوری چاره ساز نیست. این چالش ها در درازمدت و در فقدان همکاری به بحران های زیست محیطی بدل می شوند که هزینه های بسیار زیادی را بر همه کشورهای منطقه تحمیل خواهندکرد.

هیچ مرجعی در کشور متولی تغییر اقلیم نیست

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس هم با انتقاد از وضع دیپلماسی محیط زیستی در کشور گفت: یکی از موارد مهم در حوزه تغییرات اقلیم، وقوع توفان‌های گرد و غبار و پدیده بیابانزایی است که در کشور و منطقه موجب پیامدهای فراوانی چون مهاجرت‌های اقلیمی شده است.

سمیه رفیعی یکی از مهمترین مسائل در سیاستگذاری محیط زیست را «تغییر اقلیم» دانست و گفت: باید در تمامی برنامه‌ریزی‌های کشور به مقوله تغییر اقلیم توجه داشت، در حالی که این موضوع در برنامه‌های بلندمدت و کوتاه مدت کشور علیرغم اثرات آن جایگاهی ندارد.

وی افزود: تغییر اقلیم حتماً باید به عنوان یکی از زیربنایی‌ترین مولفه‌ها در حکمرانی نو لحاظ شود. در همین باره در آخرین جلسه شورای عالی محیط زیست به رئیس جمهوری پیشنهاد دادم با توجه به این که هیچ مرجعی در کشور متولی تغییر اقلیم نیست با ارائه لایحه‌ای به مجلس، شورای عالی محیط زیست به شورای عالی محیط زیست و تغییر اقلیم‌ تغییر رویکرد و عملکرد داشته باشد.

نماینده مردم تهران گفت: مردان دیپلماسی باید منطقه اردبیل و دشت مغان، خوزستان و هورالعظیم و ایلام، سیستان و بلوچستان و تالاب هامون و رود هیرمند را دریابند؛ هرچند زمان زیادی را به انفعال و بی خیالی سپری کردیم.

تولید گازهای گلخانه‌ای عامل افزایش ۵درجه‌ای دما

رئیس سازمان هواشناسی هم دراین کنفرانس با تاکید بر تاثیر فعالیت‌های انسانی بر تغییرات اقلیمی اظهار داشت : بر اساس بررسی‌ها، دمای هوا به‌صورت سالانه ۱.۵تا ۵درجه سانتیگراد افزایش خواهد داشت.

سحر تاجبخش با بیان اینکه امسال ۱۴.۵درصد کاهش بارندگی داریم، اظهار داشت : طی ۵۰سال گذشته میزان تبخیر و تعرق سالانه پنج میلیمتر و دمای کشور سالانه ۰.۶درجه سلسیوس افزایش یافته است ،بنابراین افزایش دما، افزایش تبخیر و کاهش بارندگی‌ها نشاندهنده تداوم خشکسالی است. هرچند امسال بارندگی‌هایی داشتیم اما به دلیل خشکسالی‌های پی در پی همچنان با کم آبی مواجهیم و الزام مصرف بهینه آب وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه در منطقه غرب و مرکز آسیا جریانات گرمایی و بارش‌های سیل‌آبی به‌شدت افزایش یافته است، گفت: آنچه که از روند تغییرات اقلیمی انتظار می‌رود این است که اگر تولید گازهای گلخانه‌ای به همین شکل ادامه یابد، گرمایش جهانی تا دو درجه سانتیگراد نیز افزایش خواهد یافت.

وی افزود:. اقیانوس‌ها هم تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفته‌اند که این تغییرات کاهش یخ‌ها، کاهش PH آب اقیانوس‌ها، افزایش تراز و ارتفاع آب دریا را شامل می‌شود که باعث نگرانی جدی کشورهایی است که مردم آن‌ها در سواحل زندگی می‌کنند.

شده توسط روزنامه اطلاعات

نسخه مناسب چاپ