بازار سرمایه از هدر رفتن ثروت های کشور جلوگیری می کند
 

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: واقعیت این است که در نظام اقتصادی با سیاست‌گذاری اشتباه در حوزه‌های مختلف، مثل قیمت‌گذاری دستوری و… ثروت‌های کشور را از بین می‌بریم.

مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از گروه مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران (مپنا) بازدید و با مدیرعامل این گروه گفتگو کرد.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)،عباس علی آبادی مدیرعامل مپنا در نشستی که در حاشیه این بازدید برگزار شد، اظهار کرد: مپنا بزرگترین بنگاه صنعتی خاورمیانه و شمال آفریقا است و در بسیاری از موارد جزو پنج شرکت برتر دنیا هستیم.

وی افزود: الگوی مشابه ما در دنیا شرکت جی ایی است، ما ورق فولادی را تبدیل به ژنراتور و توربین کرده و ۲۰۰ نوع کالا به دنیا صادر می‌کنیم که یکی از آن ها موتور هواپیما است، برق زیرساخت اصلی صنایع است و ما در این حوزه هم ورود کرده‌ایم.

مدیرعامل مپنا با اشاره به استفاده این شرکت از ظرفیت صندوق پروژه در بورس تأکید کرد: ما تمام تعهدات‌ خود را انجام دادیم، بیش از ۴۲۰ میلیون یورو سرمایه‌گذاری و بیش از یک میلیارد دلار صرفه جویی کرده‌ایم، بیش از ۱۳۰ هزار میلیارد تومان از دولت طلب داریم و یک نیروگاه در عراق ساختیم که سالانه میلیون‌ها دلار برای کشور ارزآوری دارد.

مجید عشقی رئیس سازمان بورس هم در حاشیه این بازدید گفت: در نظر داریم از مجموعه‌های اقتصادی بازدید شود تا به این واسطه دیدگاه جامعی نسبت به مسائل به دست بیاید و تصمیماتی متناسب با چالش‌های صنعت گرفته ‌شود، در تلاشیم که مشکل جدیدی به صنایع اضافه نشود و در حد توان چالش‌ها را برطرف کنیم. وی افزود: واقعیت این است که ما در نظام اقتصادی با سیاست‌گذاری اشتباه در حوزه‌های مختلف، مثل قیمت‌گذاری دستوری و… ثروت‌های کشور را از بین می‌بریم، گروه مپنا یکی از مجموعه‌هایی بوده که به علت معضل قیمت‌گذاری دستوری، به جایگاه واقعی خود نرسیده است.

رئیس سازمان بورس همچنین از مطرح کردن پیشنهادهای مهم در لایحه بودجه و هیات دولت به‌منظور رفع مشکلات صنایع و احقاق مطالبات خبر داد.

در ادامه بازدید رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از گروه مپنا، مدیرعامل این شرکت گفت: یکی از چالش های ما در تابستان خاموشی است که در پیک کاری برق کم می‌آوریم و در شب برق اضافی داریم، در مپنا مجموعه‌ های ذخیره سازی تولید شده که می‌تواند ذخیره‌ساز انرژی باشد تا هیچ وقت ساختمان‌ها دچار قطعی برق نباشند.

عباس علی آبادی از امکان استقرار یک هفته‌ای نیروگاه با ظرفیت یک شهر ۱۰۰ هزار نفری خبر داد و گفت: این‌ها نیروگاه‌هایی هستند که از پیش ساخته می‌شوند.

علی آبادی با اشاره به سودآور بودن مپنا در تولید برق گفت: گروه ما در سایر پروژه‌ها هم سودساز است فقط یکی از پروژه‌های مپنا در خارج از کشور بدون دریافت حتی یک ریال تسهیلات،حدود ۴۰۰ میلیون دلار درآمد برای کشور ایجاد می‌کند.

مدیرعامل گروه مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران ادامه داد: یکی از پروژه‌های مپنا در کشور سوریه بوده و این پروژه توان تولید سه هزار مگابایت برق را خواهد داشت. در گروه مپنا سخت‌افزار و نرم‌افزار سیستم‌های کنترل نیروگاه، پالایشگاه و… تولید می‌شود، این سیستم‌ها همگی هوشمند کنترل می‌شوند و ساخت ایران هستند.

عباس علی‌آبادی در ادامه از تولید خودروی برقی در این شرکت خبر داد و گفت: مپنا در نظر دارد با همکاری کرمان موتور بیش از ۳۵ هزار خودروی برقی تولید کند.

وی افزود: هزینه انرژی مصرفی برای خودرو برقی یک دهم خودروی بنزینی است.

خبر دیگر اینکه حامد سنجری رئیس مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه (مکنا) در نشست گروهی با خبرنگاران ضمن تشریح ساختارهای امنیتی – سایبری سازمان بورس، الزامات و توصیه‌های امنیتی برای سهامداران را تشریح کرد.

حامد سنجری در این نشست گفت: قرار بود احراز هویت دو عاملی اجباری باشد؛ اما به این سازوکار اعتراض شد و همچنان این موضوع اجباری نشده اما سامانه نرم‌افزاری همه کارگزاری‌ها این قابلیت را دارد و بنده به شدت به همه مردم توصیه می‌کنم که احراز هویت دو عاملی را فعال کنند.

به‌ گفته رئیس مکنا، این مرکز از سال ۱۳۹۵ با مصوبه هیئت مدیره سازمان بورس تشکیل شد، وظیفه این مرکز نظارت بر زیرساخت‌های بازار سرمایه در بخش فناوری اطلاعات است.

تا پیش از این مرکز، بخشی وجود نداشت که بحث سایبری و امنیتی را نظارت کند تقریبا از سال ۱۳۹۰ به بعد که سامانه‌های معاملات بر خط را داشتیم و تا زمان تشکیل این مرکز نزدیک به ۲۰۰ سامانه معاملاتی روی شبکه اینترنتی داشتیم که غفلت‌های سایبری – امنیتی زیادی داشت.

پس از تاسیس این مرکز، سازمان بورس و اوراق بهادار موظف به انجام الزاماتی شد و بر اساس ابلاغیه صادر شده، همه شرکت‌ها و نهادهای مالی بازار سرمایه به همراه شرکت‌های تابعه و حتی تیم فناوری اطلاعات خود سازمان، موظف به اجرای الزامات امنیتی زیرساخت‌ها شدند تا بتوانیم سیستم را در مواردی مانند نفوذ، تداخل در سیستم‌ها و درز اطلاعات محافظت کنیم. حامد سنجری درباره روند امنیتی – سایبری طی شده در این سال‌ها اظهار کرد: هر سامانه‌ای که بخواهد در بازار سرمایه روی معاملات کار کند باید تأییدیه مرکز را داشته باشد. همه شرکت‌های بازار سرمایه سالی یک بار در حوزه پایش زیرساختی، نرم‌افزار، سیستم‌ عامل و شبکه و حتی منابع انسانی و فیزیکی بررسی و ممیزی جامع می‌شوند. سال ۱۴۰۰ یک کار جدید با کمک واحدهای حقوقی انجام دادیم و ضمانت اجرایی برای الزامات مذکور به مصوبه هیئت مدیره رساندیم و بر این اساس، اگر شرکت یا نهادی به الزامات بی‌توجهی باشند، سازمان می‌تواند بر اساس مواد دستورالعمل افراد را توبیخ کند.

وی تأکید کرد: مرکز فوق همه سیستم‌های معاملاتی را از منظر سایبری مورد ارزیابی قرار می‌دهد و همه موارد را به صورت آنلاین رصد می‌کنیم، اگر هک یا حمله یا دیگر اقداماتی صورت گیرد، بلافاصله از ادامه حملات جلوگیری خواهیم کرد، امنیت هیچگاه ۱۰۰ درصدی نیست، اما تاکنون از لحاظ سایبری مشکل قابل توجهی نداشتیم.

از سال ۱۳۹۵ تاکنون دوبار هک داشتیم، بار اول مربوط به وب سایت پورتال صندوق‌های سرمایه‌گذاری بود و بار دوم هم مربوط به شرکت بورس تهران در سال ۱۳۹۹ بود که در یک روز جمع شد و باعث قطعی هیچ سرویسی نشد، این نفوذها هم در حد نمایش و اعلام وجود آن هکر بود.

حامد سنجری در پاسخ به پرسشی درباره سرمایه‌گذاری غیرمستقیم و ضرورت احراز هویت دو عاملی اظهار کرد: قرار بود احراز هویت دو عاملی اجباری باشد؛ اما به این سازوکار اعتراض شد و همچنان این موضوع اجباری نشده اما سامانه نرم‌افزاری همه کارگزاری‌ها این قابلیت را دارد و بنده به شدت به همه مردم توصیه می‌کنم که احراز هویت دو عاملی را فعال کنند.

رئیس مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه ادامه داد: به غیر از این موضوع بعضی هستند که به دلایل مختلف، نام کاربری و رمز عبور خود را در اختیار دیگران مثل سبدگردان‌های غیرمجاز قرار می‌دهند.

زمانی که دارایی فرد از بین می‌رود، فرد از سبدگردان غیرمجاز شکایت می‌کند و در شکوایه می‌گوید که هک شده است، در این شرایط، ما این موضوع را بررسی می‌کنیم و متوجه می‌شویم که هیچ هکی صورت نگرفته است؛ چرا که هک از منظر امنیتی ویژگی‌های خاص خودش را دارد و با ورود به سامانه متفاوت است. سنجری با بیان اینکه سبدگردان‌ها یا صندوق‌های سرمایه‌گذاری به‌شکل قانونی سودآوری می‌کنند و قابل اعتماد هستند، گفت: در حوزه رمزارزها هم این چالش را داریم، نمی‌دانم چرا عده‌ای تحت تاثیر تبلیغات تلگرامی قرار می‌گیرند.

از طرف دیگر در بحث سایبری، شخصی که دسترسی دارد می‌تواند از اطلاعات شخصی سوء استفاده، خرید و یا فروش‌ها را آنالیز و پخش کند اگر الزام دو عاملی بودن ورود اجباری شود، کار سبدگردانان غیرمجاز سخت خواهد شد.

یک کارشناس بازار سرمایه هم گفت: در حال حاضر با توجه به گسترش و تنوع در ابزارهای بازار سرمایه، سرمایه‌گذاران خرد و تازه وارد می‌توانند در رابطه با پوشش ریسک و تضمین اصل سرمایه از روش‌های غیرمستقیم همچون مراجعه به سبدگردان‌ها و صندوق سرمایه‌گذاری بهره گیرند.

احمد اشتیاقی، در گفتگو با پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) در رابطه با مزایای سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بازارسرمایه، اظهار کرد: در ابتدا و اواسط سال ۹۹ برخی سهم‌ها بیش از ارزش ذاتیشان مورد معامله قرار ‌گرفتند و برخی سهامداران خرد هم به سبب آگاهی پایین نسبت به نحوه قیمت‌گذاری و معاملات در بازار سهام، زیان قابل توجهی را در زمان ریزش بازار متحمل شدند.

وی افزود: در حال حاضر با توجه به گسترش و تنوع در ابزارهای بازار سرمایه، سرمایه‌گذاران خرد و تازه وارد می‌توانند در راستای پوشش ریسک و تضمین اصل سرمایه از روش‌های غیرمستقیم همچون مراجعه به سبدگردان‌ها و صندوق سرمایه‌گذاری بهره گیرند.

اشتیاقی گفت: براساس آمارهای منتشره برخی از صندوق‌های سرمایه‌گذاری علیرغم ریزش بازار از اواسط سال ۹۹ به علت آگاهی مدیرانش نسبت به روند معاملاتی بازار، نه فقط دچار زیان نشدند بلکه بازدهی مناسبی هم بدست آوردند.

وی بیان کرد: مدیران صندوق‌های سرمایه‌گذاری یا سبدگردان‌ها اصولا سهامی می‌خرند که در آینده افزون بر قدرت نقدشوندگی بازدهی مناسبی را داشته باشد.

کارشناس بازارسرمایه تاکید کرد: اکنون سهامداران می‌توانند با توجه به قدرت ریسک‌پذیری ابزارهای مناسب را برای معاملات و کسب سود به کارگیرند.

اشتیاقی گفت: درحال حاضر با راه‌اندازی سامانه ارز و طلا شرکت‌های بورسی می‌توانند ارز حاصل از صادرات خود را در این سامانه با قیمت‌های رقابتی در محدوده چهل هزارتومان عرضه و به فروش برسانند، که این میانگین عددی در مقایسه با نرخ تثبیتی ۲۸ هزار ۵۰۰ تومان رشد قابل ملاحظه‌ای را در همین مدت کوتاه داشته و به مرور می‌تواند محرک مهمی برای رشد بازارسرمایه در سال آتی باشد.

وی تصریح کرد: اکنون با توجه به متغیرهای اقتصادی فرصت مناسبی است تا نقدینگی به منظور مصون ماندن از تورم و حباب سایر بازارهای موازی به واسطه روش‌های غیرمستقیم به سمت بازارسرمایه حرکت کند.

اشتیاقی گفت: در بازار بورس سایر کشورها هم اکثر سهامداران به صورت غیرمستقیم یعنی به واسطه صندوق‌های سرمایه‌گذاری یا سبدگردان‌ها اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کنند زیرا این بازار به سبب تخصصی بودن پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و در صورت عدم گاهی سهامدار با زیان مواجه خواهد شد.

شده توسط روزنامه اطلاعات

نسخه مناسب چاپ