کمبود روی یکی از مشکلات تغذیهای شایع در کشور ما محسوب میشود، تمامی گروههای سنی از جمله کودکان زیر ۶سال، نوجوانان بین ۱۴ تا ۲۰ سال و زنان باردار، از کمبود روی در رنج هستند چون عنصر روی یکی از عناصر ضروری بدن است که برای فعالیت بسیاری از آنزیمهای بدن لازم است و در تنظیم بسیاری از اعمال بدن نقش دارد.
روی یا زینک جزو ۱۵ عنصر معدنی و ضروری است، که بدن ما به آن نیاز دارد. کمبود روی یکی از عوامل بروز برخی بیماریها است. کاهش سیستم ایمنی بدن، کاهش رشد، التهاب روده، ضایعات پوستی که خیلیها با بیماری پسوریازیس اشتباه میگیرند، ریزش مو، اختلال حس چشایی، تأخیر در التیام زخمها، شب کوری و همچنین بی اشتهایی کودکان از نشانههای کمبود روی در بدن هستند.امروزه ثابت شده است که باروری و بارداری، تابع وجود روی در بدن است. فعال نبودن بیضهها در آقایان و تخمدانها در خانمها و کم بودن اسپرمها، همگی میتواند به علت کمبود روی در بدن باشد، که در نهایت منجر به ناباروری خواهد شد. همچنین تشکیل لکههای سفید در ناخن و ریزش مو، میتوانند به دنبال کمبود روی در بدن ایجاد شوند.
کسانی که به هر دلیلی گوشت و لبنیات مصرف نمیکنند، از جمله افرادی هستند که مستعد کمبود روی هستند. همچنین افرادی که دارای بیماریهای گوارشی مانند کولیت اولسراتیو، بیماری کرون و سندرم روده تحریکپذیر و کسانی که دچار اسهال مزمن هستند هم روی مصرفی از رژیم غذایی آنها جذب نمیشود.بهترین منابع مصرف روی، گوشت سفید و قرمز و ماهی است. لبنیات، حبوبات و مغزها و غلات با سبوس هم حاوی مقادیر مناسبی از روی هستند.با تمام اینها بد نیست بدانید که دریافت مقادیر بالای روی میتواند باعث بروز مسمومیت حاد یا مزمن شود که با تهوع، استفراغ، کاهش اشتها، گرفتگی عضلات، اسهال و سردرد مشخص میشود.
code