در نیمه مارس، گشتاسپ، شاه کیانی، به آیین زرتشت گروید. در آن زمان، هنوز ایران به صورت یک دولت واحد در نیامده بود و قلمرو گشتاسب عبارت بود از: سیستان، آریا، و مناطقی که امروز کرمان و قسمتهایی از فارس، یزد و اصفهان را تشکیل میدهند و پایتختش زابل بود که رستم و یعقوب لیث هم از همین خطه برخاستهاند.برخی از مورخان، زمان آن را سال ۷۲۵ پیش از میلاد نوشتهاند که نمیتواند دقیق باشد.
پایان ساخت عمارت طاق کسری
نهم مارس سال ۵۵۱ میلادی، کار ساختن تالار تازه در کاخ سلطنتی تیسفون که بقایای آن هنوز باقی است و به طاق کسرا (ایوان مدائن) شهرت یافته، به پایان رسید تا برای آیینهای نوروزی آن سال آماده باشد. برخی از شاعران پارسی زبان، در اشعار خود از تالار خسروانوشیروان در تیسفون (طاق کسرا) به نام «بارگه داد» یادکردهاند.
تصرف تفلیس به دست خوارزمشاهیان
جلالالدین خوارزمشاه که شرق و شمال شرقی ایران بزرگتر را به مغول باخته بود، پس از آنکه تبریز را به پایتختی برگزید، به گرجستان لشکر کشید و نهم مارس سال۱۲۲۶ شهر تفلیس را تصرف کرد.وی پس از تصرف تفلیس، از گرجستان و از طریق ارمنستان عازم تصرف قلمرو سلجوقیان آناتولی شرقی (شرق ترکیه امروز) شد که موفق نشد و چون تغییر رفتار داده بود و خشونت میکرد در دیاربکر (کردستان ترکیه) در ۱۵ آگوست ۱۲۳۱ ترور شد.
تظاهرات ظاهرا ضدانگلیسی در میدان توپخانه
۱۸ اسفند ۱۲۹۶ برای دومین بار ظرف ۹ روز گروهی از تهرانیها در میدان توپخانه اجتماع کردند و بر ضد انگلستان شعار دادند و خواستار شدند که این دولت مانند روسیه قرارداد تقسیم ایران را لغو کند و نظامیانش را خارج سازد. مستوفیالممالک، رئیسالورزاء وقت، ظاهرا این تظاهرات را جدی گرفت و بعضی از نویسندگان روزنامهها را متهم به تحریک مردم کرد و دستور توقیف موقت روزنامههارا داد. چند روز بعد نمایندگان دولت انگلستان در تهران با اشاره به این رویدادها اعلام کردند که حاضرند «اس . پی . آر» را به دولت ایران واگذار کنند مشروط بر این که افسران انگلیسی باقی بمانند و …
www.iranianshistoryonthisday.com
code