به دنبال مذاکرات فشرده چندروزه میان دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با همتای سعودی خود در پکن، توافق حاصل شده برای از سرگیری روابط میان دو کشور، در مراسمی با امضا ی بیانیه مشترک میان ایران، عربستان سعودی و چین به صورت رسمی اعلام شد.
به دنبال سفر بهمن ماه حجت الاسلام و المسلمین رئیسی به پکن و گفتگوهای انجام شده میان دورئیس جمهوری ، دریابان شمخانی از روز دوشنبه ۱۵اسفند در شهر پکن با هدف پیگیری توافقات سفر رئیس جمهوری، مذاکرات فشردهای را برای حلوفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران-ریاض با همتای سعودی خود آغاز کرد.
در پایان این مذاکرات، دیروز بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای «علی شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.
متن این بیانیه سهجانبه به شرح زیر است:در پاسخ به ابتکار شایسته جناب آقای شی جینپینگ رئیس جمهوری خلق چین در حمایت از گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، بر اساس اصل حسن همجواری و با توجه به توافق ایشان با سران دو کشور در میزبانی و حمایت از انجام گفتگو بین جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی و تمایل دو کشور به حل و فصل اختلافات از طریق گفتگو و دیپلماسی بر اساس پیوندهای برادرانه و با تاکید بر پایبندی دو کشور به اصول و اهداف منشور سازمان ملل متحد و منشور سازمان همکاری اسلامی و اصول و رویههای بینالمللی، هیأتهای جمهوری اسلامی ایران به ریاست امیر دریابان علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی و پادشاهی عربستان سعودی به ریاست دکتر مساعد بن محمد العیبان وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی از تاریخ ۱۵تا ۱۹اسفندماه ۱۴۰۱خورشیدی برابر با ۶تا ۱۰مارس ۲۰۲۳میلادی در پکن با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند.
جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی با سپاس و قدردانی از جمهوری عراق و سلطنت عمان به خاطر میزبانی گفتگوهای انجام شده بین دو طرف در سالهای ۱۴۰۰تا ۱۴۰۱خورشیدی (۲۰۲۱تا ۲۰۲۲میلادی) از رهبری و دولت جمهوری خلق چین برای میزبانی و حمایت از گفتگوهای انجام شده در این کشور و تلاش برای به ثمر نشستن آن تشکر کردند.
در نتیجه گفتگوهای انجام شده، جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی توافق کردند ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و سفارتخانهها و نمایندگیها را بازگشایی کنند.وزرای امور خارجه دو کشور برای اجرای این تصمیم و انجام تمهیدات لازم برای تبادل سفرا با یکدیگر ملاقات می کنند.
دو کشور با تاکید بر احترام به حاکمیت و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر در زمینه اجرای موافقتنامه همکاریهای امنیتی امضا شده در تاریخ ۱۳۸۰ر۱ر۲۸خورشیدی برابر با ۲۰۰۱ر۴ر۱۷میلادی و نیز موافقتنامه عمومی همکاریهای اقتصادی، بازرگانی، سرمایهگذاری، فنی، علمی، فرهنگی، ورزشی و جوانان، امضا شده در تاریخ ۱۳۷۷ر۳ر۶خورشیدی برابر با ۱۹۹۸ر۵ر۲۷میلادی توافق کردند.سه کشور اراده قاطع خود را برای بهکارگیری تمامی تلاشها برای تقویت صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی اعلام میکنند.
گفته های شمخانی
شمخانی پس از امضای بیانیه مشترک سهجانبه گفت: رفع سوءتفاهمها و نگاه رو به آینده در روابط تهران- ریاض، قطعا توسعه ثبات و امنیت منطقهای و افزایش همکاری کشورهای حوزه خلیج فارس و جهان اسلام را برای مدیریت چالشهای موجود بهدنبال خواهد داشت.
وی به «نورنیوز» گفت: سفر بهمنماه رئیس جمهوری به چین و گفتگوی رئیس جمهوری چین با ایشان ، بستر شکلگیری مذاکرات جدید و بسیار جدی میان هیأتهای ایران و عربستان سعودی را فراهم کرد.
شمخانی گفتگوهای انجام شده میان دو کشور را صریح، شفاف، همهجانبه و سازنده بیان کرد و افزود: رفع سوءتفاهمها و نگاه رو به آینده در روابط تهران- ریاض، قطعا توسعه ثبات و امنیت منطقهای و افزایش همکاری کشورهای حوزه خلیج فارس و جهان اسلام را برای مدیریت چالشهای موجود بهدنبال خواهد داشت.
شمخانی از نقش سازنده جمهوری خلق چین در باره حمایت از توسعه روابط کشورها که لازمه رفع چالشها و افزایش صلح و ثبات و ارتقای همکاریهای بینالمللی است، قدردانی کرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی پنج دور مذاکره اولیه انجام شده با عربستان سعودی که به میزبانی عراق و عمان انجام شد را در دستیابی به توافق نهایی، موثر ارزیابی و از تلاش این دو کشور در این باره سپاسگزاری کرد.
استقبال شورای همکاری خلیج فارس
شورای همکاری خلیج فارس از توافق بین ایران و عربستان برای از سرگیری روابط دیپلماتیک استقبال کرد.
به گزارش ایرنا دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، ضمن استقبال از بیانیه سه جانبه عربستان، ایران و چین، حمایت شورای همکاری را از آنچه در بیانیه مشترک ذکر شده اعلام و از هر اقدام در تقویت امنیت، صلح در منطقه و حمایت از ثبات و رفاه مردم، استقبال کرد.
نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر نیز در گفتگوی تلفنی با وزیر امور خارجه عربستان، از صدور بیانیه مشترک سه جانبه پادشاهی عربستان، ایران و چین مبنی بر از سرگیری روابط دیپلماتیک بین عربستان سعودی، استقبال کرد.
انور قرقاش مشاوردیپلماتیک دولت امارات نیز در توییتر نوشت: ما از توافق عربستان و ایران برای از سرگیری روابط دیپلماتیک بین دو کشور استقبال و از نقش چین در این زمینه قدردانی می کنیم.
وزارت امور خارجه ترکیه در بیانیه ای اعلام کرد: ما از توافق در پکن، میان عربستان سعودی و ایران، استقبال می کنیم.
وزارت امور خارجه عمان نیز با صدور بیانیه ای، با استقبال ازقرارداد همکاری امنیتی بین ایران وعربستان ابراز امیدواری کرد این اقدام به تقویت مبانی امنیت و ثبات در منطقه و تحکیم همکاریهای مثبت و سازنده در چارچوب منافع همه مردم منطقه و جهان کمک کند.جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید درباره از سرگیری روابط دوجانبه ایران و عربستان گفت: سعودیها ما را در جریان این مذاکراتی که (با ایران)داشتند قرار داده بودند. جان کربی گفت: ما مستقیماً در این مذاکرات نقش نداشتیم.
یک سخنگوی کاخ سفید هم اعلام کرد: ما از هرگونه تلاش برای کمک به پایان جنگ در یمن و کاهش تنش ها در خاورمیانه استقبال می کنیم. امانخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی در واکنش به انتشار خبر توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط، گفت: این توافق یک شکست تمام عیار و خطری برای سیاست خارجی اسرائیل است.
به گزارش «المیادین»، یاییر لاپید گفت: وقتی به جای کار علیه ایران و تقویت روابط با آمریکا، همه روزه درگیر جنون مساله اصلاحات قضائی هستیم، نتیجه ای غیر از این حاصل نمی شود.
نفتالی بنت نیز در همین رابطه با حمله به نتانیاهو، این توافق را یک شکست بزرگ برای اسرائیل توصیف کرد و آن را ناشی از ترکیب اهمالگری در عرصه سیاسی، ضعف عمومی ساختار و درگیری داخلی در دولت رژ یم صهیونیستی دانست.بنت گفت: از سرگیری روابط (بین تهران و ریاض) یک تحول خطرناک و به ویژه برای اسرائیل است، این در واقع یک پیروزی سیاسی برای ایران است. یولی ادلشتاین، رئیس کمیته روابط خارجی و امنیت کنست رژیم صهیونیستی نیز گفت: توافق ایران و عربستان برای اسرائیل بسیار بد است. وی افزود: زمان آن فرا رسیده است که بنشینیم، گفتگو کنیم و اختلافات بین خودمان را حل کنیم تا در برابر تهدید علیه تمامیت اسراییل، مانند سابق یکپارچه باشیم، تنها راه موفقیت ما همین خواهد بود.