مدارس تهران رتبه‌بندی می‌شوند
مراسم بزرگداشت یکصدویکمین سال تأسیس شورای عالی آموزش و پرورش با حضور اعضای شورای عالی و جمعی از فرهیختگان، اندیشمندان و صاحبنظران حوزه نظام تعلیم و تربیت در دبیرستان شاهد شهدای هفتم تیر برگزار شد.

به گزارش ایسنا، در این مراسم دبیر کل شورای عالی آموزش و پرورش، بیان کرد: این شورا متعلق به همه ملت ایران است و سه سرمایه اصلی یعنی اصالت، استقلال و اتقان مصوبات دارد. استقلال به این معنا که این شورای عالی مسئولیت اجرایی ندارد و مدیریت نظام آموزش و پرورش کشور به معنای علمی مدیریتی برعهده وزارت آموزش و پرورش است و تداخلی بین امر شورای عالی و نظام مدیریتی آموزشی کشور به وجود نمی‌آورد.

محمود امانی افزود: این در حالی است که در پاره‌ای از دیگر شوراها، این مرز مقداری کمرنگ شده که تبعاتی دارد. استقلال شورای عالی آموزش و پرورش سبب شده است در طول دوره‌های مختلف با کمی فراز و نشیب، رابطه منطقی بین وزارت آموزش و پرورش و شورای عالی آموزش و پرورش رخ دهد.

وی با اشاره به «اتقان مصوبات» به عنوان دیگر سرمایه شورای عالی آموزش و پرورش، تصریح کرد: اگر مصوبات کم اما معقول داشته باشیم، بیشتر از مصوبات فراوان اما نامعقول در نظام آموزشی کشور تأثیر دارد. این نظام متقن کمک می‌کند شورای عالی هم نقش سیاست‌گذاری و هم نقش نظارت را انجام دهد و هم به مجامع قانونگذاری و به‌طور خاص به مجلس شورای اسلامی کمک کند .

دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش، ادامه داد: تمامی لوایح و طرح‌های مربوط به آموزش و پرورش باید از مسیر شورای عالی عبور کند و به صحن مجلس رود. در سال‌های اخیر به این موضوع اهتمام کردیم و می‌توان گفت اکنون در این مسیر به ریل‌گذاری نسبی رسیدیم.

در بخش دیگری از این مراسم، مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران اظهار کرد: آموزش و پرورش شهر تهران در فضای تعامل با شورای عالی آموزش و پرورش بحث رتبه‌بندی مدارس را دنبال می‌کند.

علیرضا کریمیان قانونگذاری، نظارت، ترسیم راهبردها و خط مشی‌ها، تدوین قوانین و مقررات و ضوابط را از جمله وظایف شورای عالی آموزش و پرورش برشمرد و افزود: باید برای آینده شورای عالی آموزش و پرورش با توجه به زیست‌بوم‌های نوظهور برنامه داشته باشیم. امروز یکی از مباحثی که با آن مواجهیم بحث زیست‌بوم‌های جدید و نو است. شورای عالی آموزش و پرورش باید برای چنین شرایطی خود را آماده کند و حتما برنامه داشته باشد. مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران، تصریح کرد: همچنین باید به مباحث دیگری اعم از اقتصاد آموزش و پرورش، جایگاه آموزش و پرورش در نهادهای حاکمیتی و در تصمیم‌گیری‌های کلان و نیز بحث نیروی انسانی و جذب و حفظ و نگهداشت نیروی انسانی که از جمله چالش‌های مهم آموزش و پرورش است، توجه کرد.

در این مراسم، حجت‌الاسلام محی‌الدین بهرام محمدیان، رئیس مرکز مطالعات فقهی تعلیم و تربیت، آموزش و پرورش و شورای عالی آموزش و پرورش را محصول خرد جمعی دانست و اظهار کرد: تشکیل شورای عالی آموزش و پرورش مبتنی بر متن دین است. الزام اجتماعی و تخصص و حرفه‌ای‌گرایی همیشه در این شورا حضور داشته است. این شورا مبتنی بر خرد جمعی برای جلوگیری از انحراف در مسائل ملی ایجاد شده است.

به زعم وی، آموزش و پرورش اصلی‌ترین نهاد قدرت‌ساز است که ملت‌سازی، دولت‌سازی و نظام‌سازی انجام می‌دهد.

محمدیان خطاب به اعضای شورای عالی آموزش و پرورش گفت: به عنوان فردی که ۱۴سال عضو شورای عالی آموزش و پرورش بوده است این پیشنهادها را بیان می‌کنم. ماده یک قانون شورای عالی آموزش و پرورش که دربرگیرنده وظایف و اختیارات شورا است، باید جدی‌تر گرفته شود. شورای عالی آموزش و پرورش باید مرجع سیاست‌گذاری باشد. در ماده ۶نیز وظایف و اختیارات شورا اعلام شده است که باید جدی‌تر گرفته شود.

وی افزود: درواقع باید از تقدیم لوایحی که بدون عبور از شورا به مجلس می‌روند اجتناب کنیم. موضوع دیگر این است که بررسی طرح‌ها و لوایح قانونی مربوط به آموزش و پرورش قبل از طرح در مجلس باید در شورای عالی باشد. از دیگر مشکلات ما در آموزش و پرورش فشارهای سیاسی برای انتصابات از جمله مدیران کل است. شمشیر استیضاح بالای سر همه وزرای آموزش و پرورش است و بسیاری اوقات هم بحق کشیده نمی‌شود و در این مواقع می‌خواهند فردی را به زور به آموزش و پرورش تحمیل کنند. پیشنهاد دارم برای جلوگیری از این امر، در شورای عالی مصوب شود که ابتدا صلاحیت مدیران کل باید در شورای عالی آموزش و پرورش تصویب شود و سپس منصوب شوند.

در بخش دیگر این برنامه سید مجتبی خیام نکویی، عضو شورای عالی آموزش و پرورش و معاون وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: جنس آموزش و پرورش «هدایت» است. بسیاری از تصمیمات شورای عالی آموزش و پرورش به عنوان بالاترین مرجع سیاست‌گذاری می‌تواند هدایت جوانان و نوجوانان که سرمایه نظام ما هستند را عهده‌دار باشد. از این رو جایگاهش بسیار والا و ارزشمند است و امیدوارم شاهد قدم‌های رو به جلو برای دستیابی به اهداف خود در این حوزه باشیم.

وی با اشاره به نهضت ملی کاشت یک میلیارد نهال و لزوم نهادینه‌سازی این نهضت در وزارت آموزش و پرورش، گفت: تصور می‌کنم جایگاه این نهضت در مجموعه آموزش و پرورش است. ما رتبه ۸ دنیا را برای تولید کربن داریم و این یعنی میزان تولید گاز گلخانه‌ای به حدی است که سلامت مردم دچار مشکل خواهد شد. اگر این روند به این شکل ادامه یابد، شاهد گرد و غبار و ریزگرد و ایجاد مشکل در زیست‌بوم زندگی و ادامه حیات خواهیم شد. تنها راهی که دنیا پیش‌بینی کرده تا بتواند این مشکل را حل کند، کاشت نهال است. بحث نهضت ملی کاشت یک میلیارد نهال را با شیوه‌هایی که در مجموعه آموزش و پرورش قرار دارد می‌توان به یک نهضت فراگیر تبدیل کرد. باید این را تبدیل به یک فرهنگ عمومی کنیم. حفاظت از منابع طبیعی و محیط‌زیست باید تبدیل به فرهنگ عمومی شود که شالوده‌اش از مدرسه ریخته می‌شود.

نسخه مناسب چاپ