عربستان: به زودی سرمایه‌گذاری در ایران را آغاز می‌کنیم
سرویس خارجی: نخستین نتیجه مذاکرات اخیر تهران – ریاض در چین و حصول توافق عادی سازی مناسبات میان ایران و عربستان پس از چندین سال قطع روابط، در سخنان «محمد الجدعان» وزیر دارایی عربستانمبنی بر قصد ریاض برای سرمایه گذاری گسترده در ایران نمایان شد.

به گزارشخبرگزاری «رویترز»، وزیر دارایی سعودی ها در سخنانی اعلام کرد که عربستان به زودی سرمایه گذاری های گسترده ای را در ایران را انجام خواهد داد و پس از عادی سازی مناسبات میان دو کشور، مانعی برای سرمایه گذاری کشورش با جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد.

«محمد الجدعان» در دومین دوره کنفرانس بخش مالی این کشور گفت: بعد از توافق بین ایران و عربستان، سرمایه گذاری ها در ایران را به زودی آغاز می کنیم. وی افزود: فرصت های زیادی برای سرمایه گذاری عربستان در ایران وجود دارد و موانعی برای سرمایه گذاری با ایران در سایه برقراری ثبات در منطقه و احترام به مفاد توافق وجود ندارد.

الجدعان تصریح کرد : ایران همسایه ما بوده و هست و برای صدها سال خواهد بود. وی خاطرنشان کرد: هیچ مسئله ای وجود ندارد که جلوی عادی سازی روابط و سرمایه گذاری ما در ایران را بگیرد و برای تمرکز بر توسعه اقتصادی، تهران و ریاض به ثبات نیاز دارند.همزمان، شورای وزیران عربستان سعودی نیز با برگزاری نشستی در ریاض با استقبال از تداوم گفتگوها میان تهران و ریاض ابراز امیدواری کرد که توافق جدید آثار مثبتی در دو کشور و منطقه برجا گذارد. شورای وزیران عربستان سعودی به ریاست پادشاه این کشور با برگزاری نشستی در کاخ «عرقه» ریاض با استقبال از تداوم گفتگوها میان تهران و ریاض با مشارکت چین اعلام کردند: طبق موازین و بندهای درج شده در توافقنامه ایران و عربستان، امید است آثار مبارک و خیر و برکت و منافع ناشی از آن در روابط دو کشور به ویژه و در سطح منطقه به شکل عام تبلور یابد و صلح و امنیت اقلیمی و بین‌المللی را فراهم سازد.

در این نشست، وزیران دربار سعودی با بررسی روند توافق میان دو کشور با وساطت چین ابراز امیدواری و اعلام کردند که این توافقنامه زمینه از سرگیری روابط در سایه احترام به حاکمیت دو کشور طبق موازین بین‌المللی را تحکیم بخشد.

از طرفی، رئیس سابق سرویس اطلاعاتی عربستان نیز در سخنانی بر تأثیری گذاری توافق با ایران بر تحولات مهم منطقه تاکید کرد. «ترکی الفیصل» در گفتگو با شبکه «فرانس ۲۴» گفت: پیش بینی می‌کنیم که توافق میان ایران و عربستان بر تحولات منطقه از یمن گرفته تا لبنان و سوریه تأثیر بگذارد. وی در ادامه افزود: چین ضامن توافق میان ایران و عربستان است ولی این به معنی دور شدن از آمریکا نیست.

این مقام سابق عربستانی ادامه داد: آمریکا و اروپا نمی‌توانستند همانند چین، میانجی صادقی در مذاکرات ایران و عربستان باشند و توافق بین تهران – ریاض را تضمین کنند. رئیس اسبق سازمان اطلاعاتی عربستان سعودی افزود: این چین بود که توانست این کار بزرگ را انجام دهد زیرا روابط خوبی با هر دو کشور دارد.

وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه پیشتر در نشست منافقین حضور داشته و خواستار براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران شده بود و آیا موضع وی تغییر کرده گفت: من به عنوان یک شهروند عادی، تابع موضع رسمی ریاض بوده و به دنبال منافع کشور هستم.

در چنین شرایطی، دبیر کل اتحادیه عرب بار دیگر در سخنانی با مثبت ارزیابی کردن توافق ایران و عربستان، به تأثیرات این توافق اشاره کرد. «احمد ابوالغیط» در جریان دیدار با «نجیب میقاتی» نخست وزیر دولت پیشبرد امور لبنان در بیروت تاکید کرد: تأثیرات توافق میان عربستان و ایران، نهادیه کردن ثبات سیاسی و امنیتی میان آنها به شمار می‌رود.

سخنان «عادل عبدالمهدی»

نخست وزیر اسبق عراق با انتشار مطلبی به نقش مهم سردار شهید قاسم سلیمانی درباره پایه ریزی توافق میان عربستان و ایران اشاره کرد. «عادل عبدالمهدی» در مقاله‌ای با اشاره به توافق میان ایران و عربستان تاکید کرد: نقش سردار شهید قاسم سلیمانی در این باره قابل توجه و پررنگ است. وی در ادامه نوشته است: توافق اخیری که در پکن میان ایران و عربستان حاصل شد ریشه‌های تاریخی دارد و بسیاری از افراد در دستیابی به این توافق راهبردی نقش دارند؛ توافقی که می‌تواند چهره منطقه بلکه جهان را تغییر دهد.

عبدالمهدی اضافه کرد: من در سال ۲۰۱۹ طی یک سفر رسمی به چین رفتم و قبل از دیدار با مقامات رسمی این کشور سردار شهید قاسم سلیمانی با من تماس گرفت و گفت که می‌توانی به عربستان بروی؟ من پرسیدم به چه منظور؟ گفت برای میانجیگری میان ما و عربستان و این یک مسأله فوری است. من گفتم بعد از بازگشت به بغداد به عربستان می‌روم و همزمان، طرف چینی را در جریان این خواسته سردار سلیمانی گذاشتم.

وی نوشت: مواردی که سردار سلیمانی خواستار مطرح کردن آن شده بود عبارتند از: ما می‌توانیم به حل بحران یمن از طریق دولت وحدت ملی کمک کنیم ، از تقویت روابط عربستان و عراق استقبال می‌کنیم ، گفتگو با کشورهای همسایه بر خلاف کشورهای خارج منطقه آسان است، تعهد برای کاهش تنش‌ها به مدت ۱۰ سال صورت گیرد، احترام متقابل به هم داشته باشیم ، امنیت دریانوردی در خلیج فارس را تضمین کنیم و به راهکار مشترک در سوریه و لیبی و دیگر مناطق دست یابیم .

عبدالمهدی اضافه کرده است: سعودی‌ها دلیل سفر من به عربستان را پرسیدند و من آنها را در جریان گذاشتم و آنها وقتی فهمیدند سردار سلیمانی خواستار این مسأله شده است، از آن استقبال کردند. وی در ادامه نوشته است: پیشنهاداتی میان عربستان و ایران از طریق عراق رد و بدل شد و قرار شد که سردار سلیمانی پاسخ مقامات ایرانی را در این باره در زمان بازگشت به بغداد بدهد که متأسفانه عملیات بزدلانه آمریکا علیه فرماندهان پیروزی در نزدیک فرودگاه بغداد شکل گرفت و کیفی که اوراق سردار سلیمانی در آن بود، گم شد.

در چنین شرایطی، دولت عمان پس از عادی سازی مناسبات میان ایران و عربستان، با هدف تشویق بیشتر گردشگران برای بازدید از این کشور، ضرورت داشتنن روادید برای گردشگران ایرانی را لغو و اعلام کرد ایرانی ها می توانند از این پس بدون روادید به عمان سفر کنند.در خبری مرتبط، چند روز پس از اعلام توافق میان ایران و عربستان با میانجیگیری چین که بسیاری آن را نشانه ضعف واشنگتن در نقش آفرینی در تحولات خاورمیانه ارزیابی می کنند، کاخ سفید از امضای دو قرارداد بزرگ «بوئینگ» با ریاض خبر داد. در همین حال، وزیر انرژی عربستان سعودی اعلام کرد که احتمال تحمیل سقف قیمت بر صادرات نفتی عربستان سعودی وجود دارد و ریاض به کشور‌هایی که چنین کنند، نفت نخواهد فروخت. این سخنان «عبد العزیز بن سلمان»، وزیر انرژی عربستان در پاسخ به سوال مربوط به احیای پیش نویس قانون «نوپک» مطرح شد.

نسخه مناسب چاپ