شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی در گزارشی اعلام کرد: «تل آویو» به دلیل تصمیم دولت و دادگاه عراق برای توقف صادرات نفت خام از اقلیم کردستان به ترکیه با خسارتهای بزرگی روبرو خواهد شد زیرا اسرائیل برای سالها نفت اقلیم کردستان عراق را از طریق خط لولههایی که به بندر «جیهان» در ترکیه میرسد، وارد میکرد.
لازم به ذکر است، بعد از صدور حکم دادگاه داوری بین المللی در پاریس به نفع دولت عراق، صادرات نفت از اقلیم کردستان به اراضی اشغالی فلسطین متوقف شد. عراق، پیشتر و در سال ۲۰۱۴ شکایتی را به اتاق تجارت بین المللی ارائه کرد مبنی بر اینکه ترکیه شروط توافق سال ۱۹۷۳ را از طریق اجازه دادن به دولت اقلیم کردستان برای صادرات نفت خام از طریق خط لولههای «کرکوک – جیهان» بدون موافقت بغداد نقض کرده است.
بر اساس این حکم قضایی، ترکیه اعلام کرد که به حکم دادگاه پایبند است و اجازه صادرات نفت کردستان بدون موافقت بغداد را نمیدهد. این در حالی است که دولت اقلیم کردستان عراق بارها صادرات نفت به اسرائیل را تکذیب کرده است.
در همین حال، برخی منابع آگاه اعلام کردند که دولت اقلیم کردستان پرداخت اقساط خود به شرکتهای نفتی خارجی را متوقف کرده است.به گزارش «رویترز»، ارزش این وامها به شش میلیارد دلار میرسد و علت ناتوانی دولت اقلیم در پرداخت وامها، این است که پس از تصمیم دولت بغداد و سپس دادگاه بین المللی، صادرات نفتی اقلیم کردستان متوقف شده است.
این خبرگزاری افزود: دولت اقلیم کردستان به شرکتهایی از جمله «ویتول» و «پتراکو» شش میلیارد دلار به دلیل فعالیتهایشان در زمینه استخراج و صادرات نفت اقلیم برای سالهای آینده بدهکار است و طی مقطع گذشته، دولت اقلیم بدهیهای خود به شرکتها را از طریق محمولههایی از نفت پرداخت میکرد اما بعد از توقف استخراج و صادرات نفت از طریق اقلیم کردستان، دیگر این امر ممکن نیست.
رویترز از منابع آگاه در دولت اربیل نقل کرد که اقلیم تاکنون نتوانسته است راههای جایگزینی را جهت پرداخت وامهایش پیدا کند.از طرفی، یک منبع در دولت فدرال عراق نیز به رویترز گفت : دولت عراق نمیپذیرد میلیاردها دلار وامهای اقلیم کردستان را به دلیل معاملات مالی که از آنها خبری نداشته است، پرداخت کند.
در چنین شرایطی، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن خواستار ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان عراق است.یک مقام ارشد در وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد: واشنگتن از ترکیه و عراق خواسته است صادرات نفت اقلیم کردستان را از طریق خط لولههای میان اقلیم و ترکیه ازسربگیرند. آمریکا همچنین از مسئولان دولت عراق و اقلیم کردستان خواست تا مشکلات بودجه و نفت و گاز را برای تحقق منافع عراقیها حل کنند.
در تحولی دیگر، دهها تن از حامیان جریان صدر عراق در شهر «ناصریه»، مرکز استان «ذی قار»، واقع در جنوب این کشور علیه تلاشها برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی تظاهرات کردند. معترضان به حضور «محمد شیاع السودانی»، نخست وزیر عراق در نشست دموکراسی با نخست وزیر رژیم صهیونیستی که به صورت مجازی برگزار شد،اشاره و اعلام کردند که این اقدام همگرایی غیرمستقیم با این رژیم است.
در این حال، «نوری مالکی» دبیرکل حزب «الدعوه» عراق اعلام کرد که هرگونه تلاشی برای بازگرداندن حزب منحله «بعث» عراق جرم است. وی گفت: بازگشت حزب بعث تحت هرگونه عنوانی هرگز اتفاق نخواهد افتاد و هر گونه تلاش از سوی هر طرف داخلی یا خارجی در این رابطه جرمی است که مجازات در پی خواهد داشت. مالکی ادامه داد: ما با تمامی ابزارهای حقوقی و سیاسی با آن مقابله خواهیم کرد و به تمامی تصمیمات صادر شده بعد از سال ۲۰۰۳ درباره ریشهکن کردن حزب بعث و تفکرات آن پایبند هستیم.