کیومرث پوراحمد، کارگردان معاصر درگذشت
خداحافظی با کارگردان قصه‌های مجید
 

کیومرث پوراحمد،کارگردان سینما و تلویزیون صبح روز ۱۶فروردین در ۷۴سالگی و در ویلای شخصی خود در شهرک ساحلی بندرانزلی دار فانی را وداع گفت.

به گزارش ایرنا، علی قائم‌مقامی، تهیه‌کننده سینما در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا درگذشت این کارگردان پیشکسوت را تأیید کرد.

همچنین به دنبال انتشار این خبر، دادستان گیلان به ایسنا گفت: بررسی‌های اولیه بازپرس، حکایت از خودکشی کیومرث پوراحمد دارد.

سید مهدی فلاح‌میری، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان در این باره توضیح داد: به محض دریافت گزارش، بازپرس ویژه قتل در محل حاضر شد و با بررسی‌های اولیه نظر بر خودکشی این کارگردان سینما داشت که واکاوی جزئیات، مستلزم رسیدگی دقیق قضایی است.

وی افزود: کیومرث پوراحمد ساعت یک بامداد روز چهارشنبه ۱۶ فروردین، در یکی از واحدهای دهکده ساحلی انزلی فوت کرده است. درحال حاضر جسد به پزشکی قانونی انتقال داده شد تا علت تامه مرگ بررسی و خبر تکمیلی متعاقبا اطلاع‌رسانی شود.

مرکز اطلاع‌رسانی پلیس نیز در اطلاعیه‌ای که برای مرگ کیومرث پوراحمد، کارگردان سینما و تلویزیون کشورمان منتشر کرده، آورده است: ‌«در پی اعلام یک فقره خبر فوت مشکوک فردی سالخورده در دهکده ساحلی بندرانزلی به مرکز فوریت‌های پلیسی ۱۱۰، موضوع در دستور کار کارآگاهان پلیس آگاهی شهرستان بندرانزلی قرار گرفت. با توجه به اهمیت رخداد، بلافاصله اکیپ پلیس آگاهی برای بررسی صحت و سقم موضوع در محل حادثه حضور پیدا کردند که با جسد بی‌جان کارگردان نام‌آشنای کشورمان آقای کیومرث پوراحمد مواجه شدند. در حال حاضر یافته‌های پلیس حاکی از آن است که در کنار جسد مرحوم پوراحمد، دست‌نوشته‌ای کشف شده است که متأسفانه حکایت از اقدام وی به خودکشی دارد. تلاش کارآگاهان پلیس برای بررسی دقیق علت انگیزه احتمالی متوفی در اقدام به خودکشی، ادامه دارد. »

مرکز اطلاع‌رسانی پلیس ضمن ابراز تأسف و تسلیت به خانواده مرحوم کیومرث پوراحمد و اهالی هنر و سینمای کشور، مشروح بررسی‌ها از این رخداد را پس از بررسی‌ کارآگاهان پلیس و کسب نتیجه، به اطلاع‌ همگان می‌رساند.

کیومرث پوراحمد متولد سال ۱۳۲۸در اصفهان بود که در کارنامه حرفه‌ای خود سریال‌های‌ ماندگار «قصه‌های مجید» و «سرنخ» و فیلم‌های سینمایی «به‌خاطر هانیه، خواهران غریب، شب یلدا و اتوبوس شب» را داشت.فیلم سینمایی پرونده باز است آخرین ساخته زنده‌‌یاد پوراحمد بود که اسفند سال گذشته در چهل‌ویکمین جشنواره فیلم فجر رونمایی شد.

پوراحمد فقط یک کارگردان نبود، او فقط به سینما و تلویزیون اختصاص نداشت، او مثل برخی دیگر از همکارانش، سال‌ها در روزنامه‌ها و مجلات کار کرد و اتفاقا به پیشینه مطبوعاتی‌اش می‌بالید .

حضور پوراحمد در مطبوعات و نشریات قبل از سینما رقم خورد. کارش را با نقدنویسی به‌ویژه در ماهنامه فیلم آغاز کرد و از ۱۳۵۳با دستیاری در مجموعه تلویزیونی «آتش بدون دود» وارد عرصه تصویر شد. پوراحمد در سال‌های پیش از انقلاب در برخی روزنامه‌ها و مجله‌ها نقد فیلم و برخی مطالب اجتماعی می‌نوشت و این فعالیت مطبوعاتی را در سال‌های بعد و تا امروز ادامه داده بود.

خودش در خاطره‌ای درباره‌ حضور مطبوعاتی‌اش گفته بود: «در دوره‌ای یادم نیست چه شد که رفتم روزنامه اطلاعات. در صفحه فرهنگ و هنر می‌نوشتم که دکتر جواد مجابی آن زمان سردبیرش بود. همان دوره فریدون جیرانی هم آنجا بود و او را می‌دیدم. رسول صدرعاملی هم در صفحه حوادث کار می‌کرد که البته او را آن زمان نمی‌شناختم.»

بر اساس آنچه از حرف‌های پوراحمد برمی‌آید، سه تن از بزرگ‌ترین‌ کارگردان‌های سینمای ایران، زمانی در روزنامه اطلاعات دور هم جمع شده بودند و کار خبر می‌کردند. بعدها که رسول صدرعاملی معروف‌تر شد، مشخص شد که فرستاده ویژه روزنامه اطلاعات به پاریس بوده تا از نوفل‌لوشاتو تا تهران، بزرگ‌ترین واقعه‌ قرن یعنی ورود امام (ره) به ایران را گزارش کند.

به هر طریق کیومرث پوراحمد در کنار سینما، همواره انس و الفتی دیرینه با مطبوعات داشت. او حتی همین سال‌های آخر هم به بهانه‌ها و مناسبت‌های مختلف در روزنامه‌ها و مجله‌ها می‌نوشت. به اعتقاد برخی بهاریه‌هایی که او در ویژه‌نامه‌ نوروزی مجله فیلم می‌نوشت، حتی از فیلم‌های متأخر او هم مهم‌تر و تأثیرگذارتر بود.

اشک و اندوه مرادی کرمانی

در پی درگذشت کیومرث پوراحمد کارگردان، هوشنگ مرادی کرمانی، نویسنده مجموعه «قصه‌های مجید»، در گفتگو با ایسنا، با بغض و گریه درباره تجربه همکاری‌اش با کیومرث پوراحمد که حدود ۱۱قصه از «قصه‌های مجید» را به قاب تلویزیون آورده است، گفت: پوراحمد شخصیت مجید و قصه‌های مجید را خورد، هضم کرد و بازتاب افکار و موقعیت‌های خود را به آن افزود و به تصویر کشید. او در خانواده‌ای شلوغ و در عین حال اهل هنر زندگی می‌کرد. او شخصیت مجید و بی‌بی را به گونه دیگری خلق کرد که حاصل خلاقیت و واقعیت ذهنی خودش بود و در نهایت کار ماندگاری شد.

او ادامه داد: کارگردان‌های زیادی برای به تصویر کشیدن «قصه‌های مجید» سراغم آمدند، اما زمانی که پوراحمد و علاقه‌اش را به ساخت این داستان دیدم، تصمیم گرفتم کار را به او بسپارم. او واقعا شیفته «قصه‌های مجید» بود و به آن علاقه داشت. با همه دست‌اندازی‌های کسانی که مجید را دوست نداشتند و با توجه به بودجه اندکی که تلویزیون برای این سریال در نظر گرفته بود، پوراحمد سختی‌ها را تحمل کرد و سریالی ساخت که هرکسی با هر تفکر و عقیده‌ای آن را دوست داشت، من هم دوستش داشتم.

مرادی کرمانی خاطرنشان کرد: «قصه‌های مجید» همچنان سرافزار بود. مجید شانس آورد، من شانس آوردم، تلویزیون شانس آورد که چنین فرد ناب و درجه یکی سریالی را که پر از نکته‌های اخلاقی و آموزشی و پر از مهربانی و صداقت است، ساخت. این سریال حاصل زندگی و ذهن پوراحمد بود که با مجید همراه شد. شاید هرکس دیگری این سریال را می‌ساخت، مجید چنین خوش‌شانس نمی‌بود. یکی از شانس‌های من هم همکاری با پوراحمد بود.

وی افزود: کیومرث پوراحمد برای ساخت فیلم «قصه‌های مجید» سختی‌های بسیار کشید و خودش و مادر مرحومش، پروین‌دخت (فاطمه) یزدانیان و کل خانواده‌اش، سهم مهمی در ساخت «قصه‌های مجید» داشتند.

مرادی‌ کرمانی تأکید کرد: کیومرث پوراحمد بچه‌ای بود که فقط بزرگ شده بود. او خلاقیت، صداقت و صمیمیت و احساس کودکی داشت، خوشحال بود اما گاهی تند و تلخ می‌شد اما از هیچ‌کس کینه‌ای نداشت. خدا او را رحمت کند.

مجید: باهم رابطه پدر و پسری داشتیم

مهدی باقربیگی، بازیگر نقش مجید سریال «قصه‌های مجید» دقایقی پس از مطلع شدن از خبر درگذشت کیومرث پوراحمد در گفتگو با ایرنا گفت: کیومرث پوراحمد به فرهنگ و سینما و تلویزیون خدمت کرد و مردم ما هنرمند بزرگی را از دست دادند.او که به عنوان بازیگر اصلی سریال «قصه‌های مجید» با این کارگردان تازه درگذشته همکاری داشت، بیان کرد: رابطه من و ایشان رابطه پدر و پسری بود. آقای پوراحمد آدم مسئولیت‌پذیری بود. در زمان ساخت «قصه‌های مجید» و حتی پس ازآن حواسش به من بود. باهم مدام در ارتباط بودیم و احوالپرسی می‌‌کردیم. او در زندگی به من مشاوره می‌داد.

باقربیگی افزود: وقتی از درگذشت او مطلع شدم با خانواده‌اش تماس گرفتم و آنها این خبر را تأیید کردند. الان اصلا نمی‌توانم حرف بزنم. هم اصفهانی‌ها و هم کل مردم کشور آدم بزرگی را از دست دادند. خانواده او مثل خانواده خودم هستند. قصه‌های مجید یکی از سریال‌های خوب این کارگردان بود. مردم هنوز بعد از بیست و چند سال این سریال را به یاد می‌آورند؛ به این خاطر که داستانش با زندگی مردم هماهنگ بود و خیلی‌ها در خانه خودشان شخصیتی مثل مجید را داشتند.

حسرت رضا میرکریمی

رضا میرکریمی در پی درگذشت ناگهانی کیومرث پوراحمد خاطره‌ای از همکاری‌شان در فیلم «نگهبان شب» بازگو کرد و حسرت خورد که چرا فرصت نشده است با هم فیلم را روی پرده ببینند.

این فیلمساز در نوشتار کوتاهی که در اختیار ایسنا گذاشت، نوشت: «بدجوری گیر کرده بودم، صحنه چیده شده بود و کار نور خیلی وقت پیش تمام شده بود، بازیگری که از قبل برای یک نقش کوتاه انتخابش کرده بودم، غلط از آب درآمده بود و همون برداشت اول آب پاکی را ریخت روی دست همه ما، چند بار همین ساعت صبح زنگ زده بودم و تو خواب بودی. این بار انگار بسم‌الله از ته دل اثر کرد. تلفن را برداشتی. خودت هم تعجب کردی که چرا امروز گوشی‌ات سایلنت نیست. یک ساعت بعد بی‌منت سر صحنه بودی و همزمان با تست گریم، صبحانه خوردی و دیالوگ‌ها را تمرین کردی. هم لهجه را شیرین کردی، هم به جمله‌ها طنز بخشیدی. یک ساعت بعد پلان‌ها را که رنگ صمیمی تو را داشت، با موفقیت گرفتیم. حتی بیشتر از انتظارم شد. برایت اصلاً عجیب نبود که اسم نقش توی فیلمنامه هم «کیومرث» بود، گفتی به قسمت اعتقاد نداری ولی همیشه وقتی پای رفاقت در میان باشد، کارها درست می‌شود.همین چند روز پیش برایم پیغام دادی، دلت گرفته بود از حجم جهل و خرافه توی جامعه.

ناامیدانه از امید گفتم و برای اینکه حرف را عوض کنم، قرار گذاشتیم بعد از ماه مبارک که از سفر برگشتم، فیلم و بازی خوب تو را با هم ببینیم. حیف شد. چرا تا عید صبر نکردی رفیق؟» گفتنی است محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی، سیدمهدی جوادی مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی و انجمن بازیگران سینمای ایران در پیام‌هایی درگذشت کیومرث پوراحمد را تسلیت گفتند.

روزنامه اطلاعات درگذشت همکار پیشین و هنرمند معاصر کشورمان را به خانواده آن مرحوم و همه اهالی هنر تسلیت می‌گوید و از درگاه ایزد منان، آرامش ابدی برای روح زنده‌یاد کیومرث پوراحمد می‌طلبد.

نسخه مناسب چاپ