حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی روز پنجشنبه در پکن و بعد از هفت سال به صورت رسمی دیدار و گفتگو کردند.
وزرای خارجه پس از این دیدار بیانیه مشترکی را با حضور وزیر خارجه چین به امضا رساندند.
متن این بیانیه به شرح زیر است:
در سایه مفاد بیانیه سه جانبه مشترک جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی و جمهوری خلق چین مورخ ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ (۱۰ مارس ۲۰۲۳ میلادی) در رابطه با از سرگیری روابط بین عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران و همچنین در چارچوب هماهنگی بین دو کشور در رابطه با اقدامات لازم به منظور از سرگیری فعالیت دیپلماتیک و کنسولی بین دو کشور، گفتگوهایی در تاریخ ۱۷ فروردین ۱۴۰۲ برابر با ۱۵ رمضان ۱۴۴۴ هجری قمری مصادف با ۶ آوریل ۲۰۲۳ میلادی در شهر پکن بین حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و امیر فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه عربستان سعودی صورت گرفت.
دو طرف طی این گفتگوها بر اهمیت پیگیری اجرای توافق پکن و فعالسازی آن به نحوی که اعتماد متقابل و زمینههای همکاری را گسترش دهد و به ایجاد امنیت، ثبات و شکوفایی منطقه کمک کند، تأکید کردند.
جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی بر اهمیت گفتگو درباره راههای گسترش روابط دوجانبه و فعالسازی موافقتنامه همکاریهای امنیتی دو کشور که در تاریخ ۲۸ فروردین ۱۳۸۰ ( ۱۴۲۲.۱.۲۲ مصادف با ۲۰۰۱.۴.۱۷) و موافقتنامه عمومی همکاری در زمینه اقتصاد، تجارت، سرمایهگذاری، فناوری، علوم، فرهنگ، ورزش و جوانان که در تاریخ ۶ خرداد ۱۳۷۷ ( ۱۴۱۹.۲.۲ مصادف با ۱۹۹۸.۵.۲۷) به امضا رسیده است، تأکید کردند.
دو طرف توافق کردند نمایندگیهای دو کشور طی زمان مورد توافق، بازگشایی شود و اقدامات لازم را برای گشایش سفارتخانههای دو کشور در ریاض و تهران و سرکنسولگریهای این دو کشور در جده و مشهد صورت دهند.
ازسرگیری پروازهاوسفرهای متقابل هیأتهای رسمی
ایران وعربستان سعودی در این بیانیه مشترک همچنین توافق کردند هماهنگیهای لازم را بین هیأتهای فنی به منظور بررسی راههای گسترش همکاری بین دو کشور از جمله از سرگیری پروازها و سفرهای متقابل هیأتهای رسمی و بخش خصوصی وتسهیل اعطای روادید برای شهروندان دو کشور از جمله روادید عمره، ادامه دهند.
دو طرف با توجه به برخورداری از منابع طبیعی و توانمندیهای اقتصادی و فرصتهای فراوان که برای تحقق منافع مشترک دو ملت برادر وجود دارد، دیدارهای مشورتی و گفتگو را درباره راههای همکاری برای تحقق هر چه بیشتر چشم اندازهای مثبت در روابط افزایش میدهند.
ایران و عربستان سعودی بر آمادگی خود در از بین بردن همه موانعی که پیش روی گسترش همکاری بین دو کشور است تأکید و همچنین توافق کردند همکاری خود را در هر زمینهای که میتواند امنیت و ثبات منطقه را تامین و منافع ملتها و کشورهای آن را محقق کند، گسترش دهند.
در پایان نشست دو طرف کمال تشکر و قدردانی را از طرف چینی به خاطر میزبانی این نشست ابراز داشتند. همچنین دو طرف از سوییس به خاطر تلاشهای به عمل آمده برای حفاظت منافع عربستان و ایران تشکر کردند.
وزیر امور خارجه عربستان سعودی دعوت از وزیر خارجه ایران برای سفر به کشورش و برگزاری نشست دو جانبه در ریاض را تجدید کرد.
امیرعبداللهیان از این دعوت استقبال و از امیر فیصل بن فرحان آل سعود برای سفر به ایران و برگزاری نشست دوجانبه در تهران دعوت به عمل آورد و وزیر امور خارجه عربستان سعودی از این دعوت استقبال کرد.
بن فرحان:روابط ایران وعربستان فضای مثبت ایجاد کرد
وزیر امورخارجه عربستان سعودی در دیدار با امیرعبداللهیان هم با بیان اینکه روابط دو کشور فضای مثبت جدیدی را در کل منطقه ایجاد کرد، بر آمادگی این کشور برای اجرای موافقتنامههای موجود بین ایران و عربستان تأکید کرد.
فیصل بن فرحان با اشاره به گشایش صفحه ای جدید در روابط دو کشور و شکل گیری افقهای تازه در روابط دوستانه و برادرانه ایران و عربستان، بر آمادگی کشورش برای اجرای موافقتنامههای موجود بین دو کشور تأکید و از تبادل هیأتهای عالی بین ایران و عربستان استقبال کرد.
وی با ذکر این نکته که روابط جدید بین ایران و عربستان، فضای مثبت جدیدی را در کل منطقه ایجاد کرد، اظهار داشت: آمادهایم تا با کمک و همکاری ایران این فضای مثبت را در مناسبات منطقهای تقویت کنیم.
در این دیدار امیرعبداللهیان هم با بیان اینکه روابط رسمی ایران و عربستان سعودی از امروز رسما فعال شد، گفت: با توجه به گفتوگوهای انجام شده و نیز پیام تبادل شده بین پادشاه عربستان و رئیس جمهور کشورمان، اراده رهبران دو کشور بر توسعه و تعمیق روابط فیمابین قرار دارد.
وی همچنین با ابراز خرسندی از بازگشت روابط دو کشور همسایه، دوست و برادر به حالت طبیعی، از آمادگی ایران برای توسعه روابط با عربستان در تمامی زمینههای مورد علاقه خبر داد و با تأکید بر اهمیت و ضرورت توسعه روابط در زمینههای اقتصادی و تجاری و نیز سرمایهگذاری، آمادگی ایران را برای برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور اعلام کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی به موافقتنامههای موجود بین دو کشور هم اشاره کرد و افزود: اسناد پایه موجود در کنار اراده رهبران دو کشور، زمینههای قانونی و حقوقی لازم را برای پیشبرد همکاریهای دو کشور در تمامی زمینهها فراهم کرده است.
وزیر امور خارجه با ذکر این نکته که رشد روابط اقتصادی و سرمایه گذاریهای متقابل میتواند به تحکیم روابط کمک کند، یکی از زمینههای مهم همکاری را ترانزیت برشمرد و گفت: موقعیت ژئوپلیتیک ایران فرصت بینظیری را در اختیار عربستان سعودی و کشورهای خلیج فارس برای همکاریهای تجاری با کشورهای شمال ایران قرار میدهد.
دو وزیر خارجه همچنین برای تبادل هیأتهای مقدماتی برای بازگشایی سفارتخانهها و سرکنسولگریهای دو کشور، فعالسازی موافقتنامههای مشترک و تبادل هیأتهای دو کشور به منظور توسعه روابط در زمینههای مختلف از جمله در زمینههای اقتصادی، تجاری و سرمایه گذاری، انجام مذاکرات هیأتهای تخصصی به منظور از سرگیری پروازهای مستقیم، تسهیل صدور روادید برای شهروندان دو کشور از جمله روادید عمره و نیز تقویت همکاریهای مشترک در مجامع بینالمللی توافق کردند.
امیرعبداللهیان درصفحه توییترخود درباره این دیدار و توافقات حاصله نوشت:.. با همکارم امیر فیصل بن فرحان در پکن دیدار و گفتگویی مثبت داشتیم.شروع روابط رسمی دیپلماتیک تهران – ریاض، از سرگیری حج عمره، همکاری اقتصادی و تجاری، بازگشایی سفارتخانهها و سرکنسولگریها و تأکید بر ثبات، امنیت پایدار و توسعه منطقه، موضوعات مورد توافق و دستورکار مشترک است.
تأکید چین بر حمایت از تمامیت ارضی ایران
وزیر خارجه چین هم در دیداربا امیرعبداللهیان ،با استقبال از توافق ایران و عربستان گفت: چین از تمامیت ارضی ایران حمایت میکند و با مداخله خارجی در امور داخلی این کشور مخالف است.
به گزارش فارس، چین گانگ با ذکر این نکته که در پی دیدار روسای جمهوری دو کشور، روند روابط ایران و چین شتاب گرفته است، اظهار داشت: مایل هستیم براساس نقشه راه مصوب، در زمینه توسعه روابط دوجانبه مشارکت و همکاری کنیم.
وی روابط ایران و چین را عمیق خواند و گفت: چین از تمامیت ارضی ایران حمایت میکند و با مداخله خارجی در امور داخلی ایران مخالف است.
چین گانگ همچنین از برقراری روابط رسمی ایران و عربستان سعودی استقبال کرد و گفت: این توافق به تقویت ثبات و امنیت در منطقه کمک میکند و ما از توسعه روابط ایران و کشورهای منطقه استقبال میکنیم و این تحولات مثبت نشان میدهد که تحریمهای یکجانبه اعمال شده علیه ایران بی فایده است.
وزیر امور خارجه چین همچنین بر لزوم تقویت روابط دو کشور در زمینههای منطقهای و بینالمللی به موازات توسعه روابط دوجانبه تأکید کرد.
امیرعبداللهیان هم گفت: نگاه راهبردی ایران مبتنی بر توسعه روابط با چین است.
وی توافقات رؤسای جمهوری و برنامه جامع همکاریهای بلندمدت دو کشور را مورد اشاره قرار داد و خاطرنشان کرد: اطمینان دارم که توافقات دو رئیس جمهوری با جدیت پیگیری و اجرا خواهد شد و روابط دوجانبه با سرعت بیشتری به پیش خواهد رفت.
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین رویکرد دولت سیزدهم در توسعه روابط با کشورهای منطقه را یادآور شد و افزود: ایران از مشارکت با چین و کشورهای حوزه خلیج فارس در ابتکار یک کمربند یک راه استقبال میکند.
دیداروزیران خارجه ایران و فرانسه
امیرعبداللهیان وخانم «کاترین کولونا» وزیرامور خارجه فرانسه، در پکن با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند.
در دیدار وزرای خارجه ایران و فرانسه درباره موضوعات مختلف روابط دوجانبه و همچنین موضوعات مورد اهتمام مشترک منطقهای و بینالمللی بحث و تبادل نظر شد.
دوطرف در این دیدار بر ضرورت رعایت احترام متقابل و تداوم گفتگوهای مشترک تأکید کردند.
درخواست برگزاری نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی
امیرعبداللهیان در گفتگوی تلفنی با «حسین ابراهیم طه» دبیرکل سازمان همکاری اسلامی، درباره تعرض اخیر و هتک حرمت مسجدالاقصی توسط رژیم صهیونیستی، به بحث تبادل نظر پرداخت وخواستار برگزاری نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی شد
وزیرخارجه همچنین آمادگی ایران برای هرگونه همکاری در برگزاری این نشست را اعلام کرد.
وی گفتگوی تلفنی رئیس جمهوری کشورمان با رئیس جمهوری اندونزی را مورد اشاره قرار داد و دیگر برنامههای پیش بینی شده از سوی ایران در این باره را به اطلاع دبیرکل سازمان همکاری اسلامی رساند.
دبیرکل سازمان همکاری اسلامی هم در این گفتگوی تلفنی، با محکومیت تعرض اخیر صهیونیستها به مسجدالاقصی، از برگزاری نشست فردای نمایندگان کشورهای عضو سازمان در سطح کمیته اجرایی برای رسیدگی به اقدام هتاکانه اخیر رژیم صهیونیستی خبر داد.