ناصر کنعانی درنخستین نشست خبری با رسانه هادرسال جدید درباره مذاکرات رفع تحریم ها و برنامه هسته ای افزود: اروپا زمان قابل توجهی را ازدست داد اما میتواند در رفتارش تجدید نظر کندواگر حسن نیت نشان دهد ایران استقبال میکند. شاهد برخی اقدامات و ابتکارات سیاسی جدید از سوی برخی کشورهای اروپایی به صورت دوجانبه و از سوی برخی کشورها در قالب چندجانبه بودیم. گفتگوهایی صورت گرفت که نفس این گفتگوها را مثبت میدانیم و ایران از این رویکرد استقبال میکند.
وی ادامه داد: دنیا فقط اروپا و آمریکا نیست و اروپا هم صرفا دو سه کشور اروپایی نیستند. درپرونده هستهای هم این موضوع مستثنی از رویکرد کلی دولت ایران نیست، این موضوع را به عنوان یکی از موضوعات سیاست خارجی دولت مورد توجه قرار داد و پای میز مذاکره حاضر شده و گفتگوهای متنوع انجام شد و ایران اعلام کرد آماده جمع بندی مذاکرات و زمینه سازی برای اجرای آن است و اینکه همه اعضای برجام به تعهدات و مسئولیتهای خود در چارچوب برجام برگردند. ایران با رعایت خطوط قرمز خود همواره اعلام کرد برای بازگشت به توافق آماده است.
کنعانی درباره تبادل زندانیان با آمریکا هم گفت: در ارتباط با تبادل زندانیان گامهایی برداشته شد و تلاشهایی از سوی کانال مشخصی که در این باره ایفای نقش کرده بود در حال انجام است. از منظر ایران امکان تبادل در آینده نزدیک وجود دارد، ولی باید طرف مقابل به تعهد خود پایبند باشد.
توافقات اخیر ایران و عربستان
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به توافقات اخیر ایران و عربستان برای از سرگیری روابط و بازگشایی سفارتخانههای دو کشور در تهران و ریاض اظهار داشت:بر اساس توافق ، هیات فنی عربستان سعودی روز شنبه وارد تهران شد و اکنون مشغول بررسی شرایط و زمینه سازی برای بازگشایی سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد است.
وی ادامه داد:در چند روز آینده شاهد عزیمت هیات ایرانی به عربستان برای زمینه سازی بازگشایی سفارت ایران در ریاض و کنسولگری کشورمان در جده خواهیم بود.
کنعانی در مورد تعیین سفرا بین ایران و عربستان گفت: در ارتباط با تعیین سفرا بین دو کشور گامهای ابتدایی انجام شده و روند در حال انجام است.
کنعانی افزود : بازگشایی سفارتخانههای ایران و عربستان و نمایندگیهای دو کشور در جده و مشهد نیازمند انجام اقدامهای اجرایی است که در حال انجام است و بعد شاهد تبادل سفرا خواهیم بود.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه توافق اخیر ایران و عربستان با بازخوردهای مثبتی در سطح منطقه مواجه شده است، گفت:حتما توافق اخیر ایران و عربستان، تاثیر مثبت و ایجابی در تقویت همکاریها برای افزایش صلح و ثبات و تقویت مناسبات اقتصادی و تجاری بین دو کشور و منطقه خواهد داشت .
وی تاکید کرد:فضای جدید مناسبات بین ایران و عربستان،دارای تاثیرات مثبت و ایجابی منطقهای و فرامنطقهای است .
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نقش چین در میانجیگری بین عربستان و ایران اظهار داشت: نقش چین سازنده و محل تقدیر و قدردانی است و این اتفاقی است که نه فقط عربستان و ایران بلکه چین و همه کشورهای منطقهای از آن منتفع می شوند. معتقدیم همه کشورهایی که دارای ظرفیت برای پایان دادن به بحران ها هستند باید از ظرفیت خود استفاده کنند.
وی درباره توافقات ایران و عربستان و تاثیر آن در حوزههای اقتصادی گفت: همانطور که در نشست اول پکن اعلام شد طرفین توافق کردند که به دو موافقتنامه همکاریهای جامع اقتصادی، تجاری، فرهنگی و ورزشی میان دو کشور که در سال ۱۳۷۷امضا شده بود، برگردند و آن را اجرا کنند. در نشست اخیر وزرای خارجه دو کشور در پکن هم بار دیگر بر این موضوع تاکید شد. علاوه بر تاکید بر اجرایی بودن آن موافقتنامه طرفین اعلام کردند که آمادگی دارند زمینه تبادل هیاتهای اقتصادی و تجاری دو کشور را در دو بخش دولتی و خصوصی فراهم کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: موضوع برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور هم در نشست وزرای خارجی دو کشور در پکن مطرح شد و امیدوار یم با فعال شدن گام به گام روابط رسمی دو کشور و بازگشایی سفارتخانهها بتوانیم زمینه تشکیل کمیسیون مشترک تهران و ریاض را فراهم کنیم زیرا پیش از این ۸دور برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک میان دو کشور را داشتیم.
کنعانی درباره تاثیر مثبت توافق ایران و عربستان بر پرونده بحران سیاسی و اقتصادی لبنان گفت: موضوع لبنان از پروندههای مهم منطقهای است و نگاه ایران نسبت به پرونده لبنان کاملا واضح و روشن است. طرفهای سیاسی لبنان لازم است بدون مداخله خارجی در موضوع تحولات سیاسی و ساز و کارهای سیاسی این کشور مشخصا تعیین رئیس جمهوری مبتنی بر منافع ملی تصمیم بگیرند.مداخله خارجی در مسائل داخلی لبنان کمک کننده نخواهد بود.ایران و عربستان دو کشور مهم در منطقه هستند و ظرفیتهای خوبی برای کمک به تحکیم ثبات و آرامش در لبنان داریم. در صورتی که طرفهای لبنانی از ایران تقاضا ی کمک کند، همانطور که پیش از این کمک کرده است، آمادگی کمک و مساعدت در این باره را دارد.مناسبات میان عربستان و لبنان هم مناسبات دوجانبهای است اما بهطور عام ثبات و آرامش در هر نقطهای در منطقه که در آن به سر میبریم میتواند تاثیرات آنی و فوری و تدریجی بر دیگر پروندههای مهم و داغ در منطقه دارد و مسئله لبنان هم از این قاعده مستثنی نیست و امیدواریم طرفهای لبنانی با نگاه به مصالح و منافع ملی در این زمینه به توافقهای لازم دست پیدا کنند.
رژیم صهیونیستی دچار شکاف سیاسی و اجتماعی
سخنگوی وزارت خارجه درباره همکاری کشورهای اسلامی در حمایت از فلسطین، با اشاره به اینکه در روزهای اخیر شاهد گفتگوهای تلفنی رئیس جمهوری با تعدادی از همتایان در کشورهای اسلامی بودیم اظهار داشت: وزیر امور خارجه هم با تعدادی از همتایانش گفتگو داشته و بر نقش سازمان همکاری اسلامی در حمایت از مسئله فلسطین و ضرورت تشکیل جلسه فوق العاده این سازمان تاکید شده است.
وی تاکید کرد: در روزهای گذشته در صحنه فلسطین شاهد تحولات خاصی بودیم. رژیم صهیونیستی به رغم دست و پنجه نرم کردن با شکاف سیاسی و اجتماعی، رفتار تجاوزکارانه، حملات جدید علیه مناطق فلسطینی و هتک حرمت مقدسات مسلمانان انجام داده است.
کنعانی با اشاره به اینکه در ماه رمضان در آستانه روز جهانی قدس قرار داریم ،گفت: اطمینان داریم شاهد خروش ملتهای مسلمان و همه ملتهای آزاده جهان علیه این حملات خواهیم بود کما اینکه در همین روزهای اخیر هم شاهد برگزاری نشستها و اجتماعات در تعداد قابل توجهی از کشورها در حوزههای مختلف از جمله آمریکا و اروپا بودیم.
فضای مثبتی با بحرین ایجاد شده است
سخنگوی وزارت خارجه درباره انتشار اخباری درباره از سرگیری روابط ایران و بحرین گفت: درباره بحرین شاهد فضای مثبت توأم با خوشبینی هستم. در حوزه اعلامی و خبری به استقبال تحولات آینده نمیروم؛ اما دو هیأت از ایران به بحرین رفته از جمله هیأت فنی که شاهد همکاری بسیار خوب منامه با این هیأت بودیم. همچنین هیأت پارلمانی ایران برای اجلاس بین المجالس به منامه رفته که فرصت گفتگو بین هیآتهای دو کشور فراهم شده بود.
وی درباره درباره احتمال سفر مقامهای امارات به تهران گفت: روابط دو کشور رو به جلو است. با توجه به ابتکارات صورت گرفته شاهد ارتقای روابط بودیم و در مجموع شاهد تقویت همکاریها بین دوکشور هستیم؛ سفر مقامهای عالیه این کشور هم در حال برنامه ریزی است.
حمایت از روند آتش بس در یمن
وی درباره نظرایران پیرامون مذاکرات بین عربستان و یمن اظهار داشت: از روند آتش بس یمن حمایت کرده ایم و تأکید کرده بودیم که از تمدید آتش بس به گونهای که منجر به رفع کامل محاصره یمن و ارسال بدون محدودیت کمکهای انسانی به مردم مظلوم یمن شود حمایت میکنیم. این ملت یمن هستند که باید درباره وضع کشورشان نسبت به آینده و حکومت کشورشان تصمیم بگیرند و کسی حق ندارد به جای ملت یمن در ارتباط با سرنوشت سیاسی مردم یمن تصمیم گیری کند یا موضعی را بر اراده سیاسی ملت یمن تحمیل کند. در ارتباط با مذکرات بین طرفهای یمنی با نقش سازمان ملل و فرستاده ویژه دبیرکل در پرونده یمن نقش موثر و کمک کنندهای ایفا کردیم و از پیشبرد طرحها و ابتکاراتی که دولت عمان در ارتباط با یمن دنبال و مطرح کرده بود استقبال کردیم.در هر جایی نیاز به ایفای نقشی باشد و هر یک از طرفهای یمنی و منطقهای و سازمان ملل نقش تسهیل کننده از ما درخواست شود عمل خواهیم کرد. امیدواریم با توجه به شرایط جدید در منطقه، ما شاهد شکلگیری روند آتشبس پایدار در یمن و آماده شدن زمینه برای شکلگیری روند صلح پایدار متناسب با منافع ملت یمن با مشارکت تمام طرفهای یمنی در این کشور باشیم.
کنعانی درباره پیگیری رای دادگاه لاهه توسط ایران اظهار داشت : براساس رای دادگاه فرصت های برای دوطرف ایرانی و آمریکایی درنظر گرفته شده تا برای گام های بعدی استفاده کنند. دراین رای دولت امریکا در۴مورد به طور مشخص محکوم شده است . دربحث خسارت که به ایران وارد شده رای دادگاه تصریح دارد و درباره نحوه بازپرداخت آن نیز دادگاه فرصت ۲ساله داده تا با گفتگو به یک تفاهم برسیم .
وی درباره اینکه برای این گفتگو آیا از طریق خود دادگاه یا کشور ثالثی باید اقدام شود گفت:روش ها بایدباتوجه به فضایی که میان روابط دوکشور وجود دارد، بررسی شود . به صورت ملی اداره کل حقوقی وزارت خارجه ونهاد حقوقی ریاست جمهوری براساس نقشه راه ملی باید اقدام ودراین مسیر حرکت کنند .
روابط با جمهوری آذربایجان حائزاهمیت است
سخنگوی وزارت خارجه درباره روابط با جمهوری آذربایجان گفت: روابط با جمهوری آذربایجان به عنوان کشور همسایه برای ما حائز اهمیت است. تاکید داریم که باید بر مصالح مشترک تمرکز کنیم و اجازه سوء استفاده به طرفهایی که مایلند با ایجاد تنش منافع خودشان را محقق کنند، داده نشود.روابط دو کشور دشمنانی دارد که مایل نیستند بر اساس حسن همسایگی پیش برود. ما تلاش کردیم که با توسل به مذاکرات دیپلماتیک به کم کردن تنش کمک کنیم.
کنعانی ادامه داد: متناسب با اتفاقاتی که اخیرا شاهد بودیم و متاسفانه شتابزده بود، با ابتکار عمل دیپلماتیک گفتگوی وزرای خارجه ایران و آذربایجان انجام شد. گفتگوهای انجام شده مثبت و سازنده بود و در تلاشیم با هماهنگی طرف آذربایجانی فضای موجود را تدبیر و روابط را به روند صحیح برگردانیم و مانع از تلاش بدخواهان شویم.سخنگوی وزارت خارجه درباره کشته شدن چهار سرباز گشت مرزی پاکستان در مرز ایران و پاکستان، با تروریستی خواندن اتفاقی که برای نیروهای مرزی پاکستان روی داده است گفت: در یک رخداد تروریستی چهار نیروی مرزبانی این کشور کشته شدند و ما این اقدام را محکوم و تقبیح میکنیم.
در دیدارهای طرفین این موضوع مطرح شد و هرگونه ارتباط و استفاده تروریست ها از خاک ایران مورد تردید و تشکیک قرار گرفت و اعلام کردیم که هر نوع سندی که در این ارتباط باشد را بررسی میکنیم. طبیعی است روابط بین دو کشور همواره دشمنانی داشته و چه بسا طرف های ثالثی سعی در ایجاد سوءتفاهم و ایجاد خلل در مرزها کنند،ایران همان طور که قبلا گفته آماده گفتگو و همکاری است. کمیته ویژه امنیتی میان دو کشور را داریم و امیدواریم این کمیته بر اساس برنامه ریزی انجام شده، تشکیل شود تا این موضوع و دیگر موضوعات امنیتی را مورد بررسی قرار دهند .
وی در پاسخ به این که با وجود نشست چهار جانبه میان روسیه، سوریه، ایران و ترکیه شاهد حملاتی از اسرائیل به سوریه و افزایش نیروهای آمریکایی در سوریه هستیم گفت: اقدامات نظامی رژیم صهیونیستی نقض قوانین و مقررات بین المللی و تمامیت ارضی سوریه و مستوجب واکنش جدی از سوی مجامع بین المللی است.