ایران تا سال ۲۰۴۰ جزو خشک ترین کشورهای جهان می شود
 

سرویس خبر: فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: بر اساس ارزیابی‌های جهانی، ایران تا سال ۲۰۴۰جزو ۱۹کشور خشک و بیابانی می‌شود که البته پیشگیری از تحقق آن شدنی است .

به گزارش ایرنا، سرهنگ رضا اکبری در مراسم تکریم و معارفه فرماندهان قدیم و جدید یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان در سنندج اظهار داشت: اقلیم خشک و نیمه خشک بیابانی ایران در کنار چالش‌های گرد و غبار، آلایندگی صنعتی، فرسایش خاک و سیل؛ زندگی و امنیت زیستی، حیاتی و غذایی را به مخاطره انداخته است.

وی با بیان این که بدون یگان حفاظت نمی‌شود کاری از پیش برد، افزود: جنگل‌های زاگرس ۴۰درصد آب کشور را تامین می‌کند که این مهمترین کارکرد جنگلهاست.اگر هوایی برای نفس، زمینی برای زیستن و غذایی برای خوردن داریم، امنیت حیاتی خود را مرهون حفاظت از عرصه‌های طبیعی هستیم.

وی با بیان این که ۶۰درصد اکسیژن زمین توسط جنگل‌ها تامین می‌شود، ادامه داد: ریشه همه مشکلات در دست اندازی مردم به طبیعت است تا جایی که بر اساس ارزیابی‌ها شاید تا ۱۷سال آینده، کشورمان دیگر جای سکونت نباشد. به گفته سرهنگ اکبری کاشت یکهزار میلیارد اصله درخت در جهان آغاز شده است که بخشی از این کار هم از سال قبل با آغاز طرح مردمی یک میلیارد درخت در ایران آغاز شد.

وی ادامه داد: چین، آمریکا، عربستان، افغانستان و پاکستان در این حوزه موفق عمل کرده‌اند و شرایط اقلیمی این کشورها نشان می‌دهد که اجرایی شدن این طرح در ایران هم شدنی است.

فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: در کردستان هم سالانه ۳ میلیون درخت قرار است غرس شود که طی ۴ سال؛ ۱۲میلیون اصله درخت به وسعت سبز استان افزوده خواهد شد.

اکبری با بیان این که ایران هفتمین کشور تولید کننده کربن است، ادامه داد: هر هکتار پوشش جنگلی تا ۳۵درصد ترسیب کربن را کاهش می دهد. وی تاکید کرد: در بین ۵۴کشور جنگل دار، ایران در ردیف چهل و پنجم قرار دارد و یک سوم میانگین دنیا جنگل داریم، یعنی بر خلاف آنچه تصور می شود از نظر جنگل غنی نیستیم.

فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور هشدار داد اگر پوشش گیاهی افزایش نیابد از نظر آبی با چالش مواجه خواهیم شد.

فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه تاکید کرد: اگر تغییر رویکرد حفاظتی نباشد موفق نخواهیم بود ،لذا باید مدیریت حفاظت از منابع طبیعی فعال و از ظرفیت همه دستگاه های اجرایی برای حفاظت استفاده شود.همچنین ۲۵۰هزار همیار طبیعت در کشور داریم که این تعداد فقط روی کاغذ است و آن ها در عمل در این عرصه فعالیتی ندارند.

وی با تاکید بر این که راهبرد اصلی حفاظت مردمی‌سازی آن است، گفت: هوشمندسازی حفاظت از عرصه‌های طبیعی به عنوان یک الزام باید عملی شود و رویکرد انسان محوری به فناوری محوری تغییر پیدا کند .

فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به تعامل مناسب حفاظتی و قضایی اشاره کرد و گفت: ۸۰هزار هکتار از عرصه‌های طبیعی سال گذشته به بیت‌المال برگشت خورد. همچنین ۲۳شهید و ۵۰۰جانباز در راه پاسداری از امنیت زیستی و حیاتی از بدو تاسیس یگان حفاظت تقدیم شده است.

در این مراسم از خدمات سرهنگ اردشیر دولتیاری قدردانی و سرهنگ منوچهر کیانی به عنوان فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان منصوب شد.

سرعت بالای تولید بیابان در ایران

خبر دیگر در این باره حاکی است فرماندار جیرفت در بازدید از حوزه آبخیز بالادست این شهر نگرانی خود را از فرسایش خاک توسط سیلاب ها و همچنین خشکسالی اعلام کرد و گفت: این سیلاب ها علاوه بر آسیب های جانی و مالی، قطب کشاورزی کشور را تهدید می کنند که خواستار کنترل سیلاب ها با طرح های آبخیزداری هستیم.

احمد بلندنظر در جریان این بازدید به همراه مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان اظهار داشت: سیلاب سالانه میلیاردها تومان خسارت به بار می آورد اما پیامد این سیلاب ها فقط خسارت به تاسیسات مزارع و مناطق مسکونی خلاصه نمی شود چرا که فرسایش خاک حاصل از این سیلاب ها قابلیت خاک را برای تولید کاهش می دهد.

وی افزود: آمارها نشان می‌دهد میزان آورد حوزه های آبخیز این منطقه در سال میلیون ها مترمکعب آب است اما به علت اجرای ناقص عملیات آبخیزداری روان‌آب‌های حاصل از بارندگی، در کنار خشکسالی های مداوم و پایین آمدن سطح آب های زیرزمینی به ویژه در ۲دهه گذشته مشکلاتی را به طور همزمان ایجاد کرده است.نماینده دولت در شهرستان جیرفت ادامه داد: آمارها نشان می دهد به واسطه اجرای ناقص عملیات آبخیزداری روان آب حاصل از بارندگی ها از کنترل خارج و به طور سیلابی های شدید از دسترس خارج می شود.

وی تاکید کرد: شهرستان جیرفت بیش از ۶۰هکتار زمین زیرکشت و حدود یک میلیون تن محصول زراعی دارد اما قابلیت های رانشی زمین، خشکسالی، فرسایش خاک و لب شور شدن آب ها، در کنار فرونشست های زمین، خطراتی هستند که زندگی بیش از ۳۵۰هزار نفر از ساکنان جیرفت و جمعیتی بیشتر از یک میلیون نفر ساکنان منطقه جنوب کرمان را به طور مستقیم تهدید می کند.

بلندنظر اظهار داشت: در حوزه جنوب کرمان بیابان با سرعت زیادی تولید می شود و زمین های حاصلخیز جای خود را به بیابان می دهند به طوری که سطح آب های زیرزمینی در منطقه جلگه ای جیرفت حدود ۱۰۰متر افت داشته است و در برخی مناطق به سمت لب شوری می رسد در حالی که با پروژه های آبخیزداری اصولی می توان تا حد زیادی جلو خشکسالی ها و وقوع سیلاب را در منطقه گرفت.

وی گفت: شهرستان جیرفت ۱۱اقلیم از ۱۲اقلیم موجود در جهان را داراست و از طرفی در جنوب استان سالانه بیشتر از۱۴۰میلی لیتر باران می بارد اما ناتوانی در ساماندهی آب حاصل از این بارش ها در کنار خشکسالی و پایین آمدن سطح آب های زیرزمینی به ویژه در ۲دهه گذشته مشکلاتی را ایجاد کرده است.

فرماندار جیرفت با اشاره به وقوع سیل در بخش اسماعیلی و حادثه تلخ در نوروز ادامه داد: این سیل سبب مرگ ۳ نفر از شهروندان شد و همچنین خسارت های میلیاردی به مزارع کشاورزان منطقه و منازل مسکونی وارد کرد. به منظور رفع این معضل دست یاری به سوی متولیان امر دراز می کنیم و خواستار چاره اندیشی در این باره هستیم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان هم در این بازدید با اشاره به بارندگی های سیل آسای هفته های گذشته در بخش اسماعیلی این شهرستان بر اهمیت اجرای پروژه های آبخیزداری و آبخوانداری تاکید کرد و گفت: باید بیش از هر زمان دیگر با انجام عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در حوزه‌های آبخیز مشرف به شهرها و روستاها و حوزه‌های آبخیز بالادست، اقدامات پیشگیرانه از وقوع سیل انجام شود.

قاسم رحیمی نیا افزود: ۲۰حوزه آبخیز بالادست شهرها و روستاهای جنوب استان شناسایی شده است که با تخصیص اعتبار عملیات آبخیزداری آن ها اجرا می‌شود.

وی سطح حوزه های آبخیز جنوب کرمان را ۳ میلیون و ۶۰۰هزار هکتار اعلام کرد و ادامه داد: از مجموع این حوزه‌ها برای حدود ۸۰۰هزار هکتار مطالعات آبخیزداری اجرا و در ۵۵۰هزار هکتار آن هم عملیات آبخیزداری انجام شده یا در حال اجراست.

نسخه مناسب چاپ