بندر باستانی خلیج فارس در بدترین شرایط حفاظتی و نگهداری
 

یک فعال میراث فرهنگی با انتشار تصاویری از «سیراف» از وضعیت وخیم، رها شده و تخلف‌های آشکار در این بندر باستانی خلیج فارس خبر داد.

به گزارش ایسنا، سیاوش آریا در آستانه روز ملی خلیج فارس (دهم اردیبهشت‌ماه) درباره وضعیت بندر باستانی سیراف گفت:‌ شهر باستانی و بسیار ارزشمند «سیراف» در بدترین شرایط حفاظتی و نگهداری به سر می‌برد. ساخت و سازهای غیرمجاز گسترده در عرصه و حریم درجه یک بناهای تاریخی و ملی شهر «سیراف»، آیندۀ تاریکی را برای نگین شهرهای جنوبی ایران رقم زده است. دست‌اندازی به بناهای ملی در بندر باستانی «سیراف» بیداد می‌کند و باید هرچه زودتر به داد آن رسید .

وی درباره اهمیت تاریخی این شهر بندری توضیح داد:‌ «سیراف» نامی پرآوازه در جهان باستان است، نامی به بلندای تاریخ ایران‌زمین. این بندر باستانی و تجاری یگانه و زیبا اهمیت راهبردی بالایی در تاریخ دریانوردی ایران دارد و در دوران اسلامی نیز زیست خود را دنبال کرده و تا چندین سده پس از فروپاشی ساسانیان، رونق ویژه‌ای داشته و شکوفا بوده است. با این همه، امروزه «سیراف» غریب و تنها در گوشه‌ای روزگار را با سختی سپری می‌کند و در بدترین شرایط حفاظتی و نگهداری به سر می‌برد. بناهای تاریخی و ملی این شهر باستانی و پرآوازه، با دست‌اندازی‌های گستردۀ مردم منطقه و ساخت‌وسازهای افسارگسیخته، در معرض نابودی است .

این فعال میراث فرهنگی افزود:‌ دریای زیبای شهر باستانی «سیراف» که باید سبب ماندگاری گردشگران و توسعۀ پایدار گردشگری باشد، به جایگاهی برای زباله‌های شهری مردم منطقه و مسافران و بازدیدکنندگان تبدیل شده و ساحل آن، صحنۀ زشت و زننده‌ای را به نمایش گذاشته است. امروزه از هر سویی و هر زاویه‌ای که به شهر تاریخی «سیراف» بنگرید، جز زباله و نازیبایی و ساخت‌وسازهای بی‌رویه و غیرمنطقی و بدون دوراندیشی و دست‌اندازی‌های فراوان به عرصه و حریم بناهای ملی و تاریخی چیزی نمی‌بینید.

آریا گفت: دست‌اندازی‌های گسترده به عرصه و حریم بناهای تاریخی و ملی شهر باستانی «سیراف» آزاردهنده است. از آغاز ورود به شهر و در سمت راست خیابان با مجموعه خانه‌های اعیانی مربوط به اوایل و میانۀ دورۀ اسلامی رو به رو می‌شویم که با شمارۀ ۲۳۳۲۷در تاریخ ۱۸شهریورماه ۱۳۸۷خورشیدی به ثبت ملی رسیده‌اند. با این همه، در عرصه و حریم آن ساخت‌وسازهای گسترده‌ای از گذشته انجام شده و همچنان نیز در حال انجام است که برپایۀ قوانین میراث فرهنگی و مادۀ ۵۶۰قانون تعزیرات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵خورشیدی، تخلف بوده و جرم به شمار می‌آید.

وی ادامه داد: همچنین بنای «مسجد جامع سیراف» در معرض خطر است. این بنای تاریخی بی‌همتا در اصل روی ویرانه‌های یک دژ ساسانی ساخته شده و در سده‌های دوم و سوم هجری قمری به مسجد تغییر کاربری داده است که با شمارۀ ۶۵۰۳در تاریخ ۷مهرماه ۱۳۸۱خورشیدی به ثبت ملی رسیده است؛ اما در سمت چپ و در حریم درجه یک و ممنوعۀ آن، یک مدرسه از سال ۱۳۹۹خورشیدی ساخته شده که حریم یادگار ملی را خدشه‌دار کرده و شکسته است. در سمت راست مسجد جامع سیراف نیز ساخت‌وسازهایی در حال اَنجام است که در حریم درجه یک و چسبیده به عرصۀ بنای تاریخی آن است که تخلف به شمار می‌آید و باید از ادامه آن پیشگیری کرد.

این فعال میراث فرهنگی تأکید کرد: انبوه زباله و آهن‌آلات ساختمانی پیرامون بنای مسجد جامع سیراف، چهرۀ زشت و ناخوشایندی را به نمایش گذاشته است که نشان از نبود درک و مسؤولیت‌پذیری میان مسؤولان فرهنگی شهر دارد. از سویی، رویش انبوه گیاهان، درختچه‌ها و خار و خاشاک درون بنای مسجد جامع سیراف، آن را به یک ویرانه‌ شبیه کرده و دنبالۀ این روند بی‌گمان آسیب‌های جدی برجای خواهد گذاشت .

آریا درباره تجاوز به حریم درجه یک پایگاه میراث فرهنگی بندر تاریخی سیراف توضیح داد: از دو سال پیش، دو بنا در حریم درجه یک و چسبیده به دیوار پایگاه میراث فرهنگی بندر تاریخی سیراف ساخته شده که حریم پایگاه ملی میراث فرهنگی را خدشه‌دار کرده است و طرح شکایت مسؤولان پایگاه میراث فرهنگی سیراف با پیگیری‌های یگان حفاظت میراث فرهنگی، پس از دو سال به هیچ نتیجه‌ای نرسیده و دست از کار کشیده‌اند.

وی افزود:«سیراف» دیرزمانی است که رها شده و تخلف‌های میراثی در آن آشکار است و بیداد می‌کند. زودتر به دادش برسیم، پیش از آن که از صفحۀ روزگار پاک شده و دیر شود.

نسخه مناسب چاپ