نوسانات ارزی تنظیم بازار کاغذ را به هم می زند
اختلاف وزارت صنعت با وزارت ارشاد در آمار مصرف کاغذ از یک سو و نوسانات نرخ ارز از سوی دیگر تنظیم بازار این کالای مهم را به هم ریخته و موجب نگرانی مصرف کنندگان عمده کاغذ در کشور شده است.

دکتر ابوالفضل روغنی رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران دیروز در یک نشست خبری با اشاره به مشکلات فراروی تنظیم بازار کاغذ در کشور گفت: براوردها نشان می دهد که نیاز واقعی کشور به کاغذ تحریر حدود ۲۰۰ هزار تن در سال است ولی برخی دستگاه های دولتی مشخص نیست با چه منطقی این آمار را بسیار بالاتر یا بسیار کمتر اعلام می کنند. البته از این رقم به راحتی حدود ۱۴۰ هزارتن کاغذ تحریر را می توانیم سالانه در داخل کشور تولید کنیم. البته واردات کاغذ هم برای کفاف کسری نیاز داخلی و تنظیم بازار ضروری است.

وی ادامه داد: افزایش تولید کاغذ در کشور منوط به حمایت از صنایع داخلی است. تولیدکنندگان کاغذ به دنبال دریافت تسهیلات بانکی و اعمال تعرفه های ترجیحی نیستند، کافیست همان عوارض ۹ درصد ارزش افزوده ای که به تولید کاغذ وضع کرده ایم، از واردات کاغذ هم اخذ کنیم. از سوی دیگر برای کمک به افزایش تولید کاغذ باید موانع زیرساختی نظیر قطع مکرر برق و گاز در فصول مختلف سال را برطرف کنیم.

رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران گفت: به صنایع کاغذ گفته می شود که برای کمک به رفع ناترازی مصرف برق و گاز، یک روز در هفته جریان برق یا گاز آنها قطع می شود و صاحبان صنایع بر همین اساس برنامه ریزی می کنند ولی در عمل گاهی سه روز در هفته برق و گاز نداریم و کل خط تولید با مشکل روبرو می شود.

وی گفت: دولت اگر با تنگنای منابع ارزی روبروست و توان تأمین ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی را برای تقاضای تولیدکنندگان و واردکنندگان ندارد، چرا وعده می دهد که ارز خرید مواد اولیه و واردات کالاهای اساسی را تامین می کند؟

روغنی گفت: بیش از ۸۰ درصد کاغذ تحریر وارداتی است، لذا قیمت آن از نرخ ارز تبعیت می‌کند، البته دولت برای واردات این کالا ارز ارزان قیمت می‌دهد. در دوره‌ای که واردات کاغذ با نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی انجام می‌شد، متاسفانه واردات به کام یک عده بود.وی با اظهار اینکه به علت کمبود منابع ارزی خیلی اوقات چندین ماه در نوبت دریافت ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی هستیم، ادامه داد: سالانه ۲۸۰ تا ۳۸۰ هزار تن کاغذ تحریر به کشور وارد می‌شود که بیش از نیاز واقعی کشور به این محصول است، لذا بخشی از واردات کاغذ تحریر صرف مصارف غیرضروری می‌شود.

رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران با بیان اینکه با توجه به کمبود تولید کاغذ تحریر، نباید این نوع کاغذ برای واردات تعرفه جدی داشته باشد، بیان داشت: اگر کشور به مرحله خودکفایی رسید و انحصار نبود، آن گاه باید تعرفه جدی برای واردات آن تعیین کرد، اما در کاغذ بسته بندی مازاد بر نیاز کشور تولید می‌شود و حتی بخشی از تولیدات صادر می‌شود، لذا دولت باید در زمینه صادرات تسهیل گری کند.

وی بیان اظهار داشت: با توجه به اینکه مازاد تولید کاغذ بسته بندی در گذشته به کشورهای اروپایی صادر می‌شد، اما مسائل تحریمی مانع صادرات این کاغذ به اروپا شد و لذا اکنون در این بخش صادرات به کشورهایی از قبیل عراق و افغانستان را داریم، اما به دلیل نداشتن برنامه مناسب توسط دولت ها و عدم حمایت و همچنین حمایت از واردات، در خصوص کاغذ تحریر این اتفاق صورت نگرفت. وی اظهار داشت: سهم کاغذ در قیمت تمام شده یک کتاب حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد است.

نسخه مناسب چاپ