۹۳ میلیون تن ظرفیت تولید پتروشیمی کشور
ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور به ۹۳ میلیون تن رسیده و ایران تا ۶ سال دیگر درصنعت پتروشیمی به خودکفایی کامل می‌رسد.

به گزارش ایسنا، مرتضی شاه میرزایی مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی دیروز در چهاردهمین همایش بین‌المللی صنعت پتروشیمی ایران ضمن اعلام این مطلب با اشاره به اینکه در حوزه کالا، تجهیزات، طراحی و اجرا در صنعت پتروشیمی به نقطه استقلال کامل رسیده‌ایم، گفت: صنعت پتروشیمی از ابتدای انقلاب تاکنون بیش از ۶۰ برابر بزرگتر شده است. این ظرفیت بیانگر استقلال‌خواهی، توان فناوری و تولید دانش بنیان‌ها در صنعت پتروشیمی است.

وی با بیان اینکه در سال ۵۷ که انقلاب به پیروزی رسید، این صنعت ویژگی‌های مثبت و منفی داشت، ‌گفت: یکی از مشکلات این بود که این صنعت ۱۰۰ درصد به جز خوراک به خارج وابسته بود و کالا و تجهیزات و دانش فنی از خارج از کشور تامین می‌شد.

شاه‌میرزایی با بیان اینکه تنوع محصولات پتروشیمی در آن زمان به ۱۰ عدد هم نمی‌رسید و حجم تولید محصولات پتروشیمی ۵ر۱ میلیون تن بود، تصریح کرد: هرچند تحریم‌ها زحمت‌هایی را در طول سال‌های گذشته به ما تحمیل کرده است، اما با این حال توانسته‌ایم در توسعه فناوری اجرای پروژه و به طور کلی در ارتقای صنعت پتروشیمی گام برداریم.

وی با بیان این‌که رهبر انقلاب در سال‌های اخیر تاکید داشتند که به سمت پرهیز از خام فروشی و حرکت به سمت ارزش افزوده به ویژه در صنعت نفت،گاز و پتروشیمی حرکت کنیم، گفت:در حال حاضر بیش از ۵۵۰ گرید از انواع محصولات پلیمری و شیمیایی در داخل تولید می‌شود و قرار شده که تا پایان کار این دولت وابستگی کاتالیست و مواد شیمیایی ما قطع شود و در این حوزه به استقلال برسیم.

مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی ادامه داد: در حوزه کالا و تجهیزات هم بیش از ۸۰ درصد در برخی بخش‌ها و در بخش‌های دیگر بالغ بر ۹۰ درصد به بومی‌ سازی رسیده‌ایم. همچنین در تولید بسیاری از ماشین آلات که در گذشته وابستگی داشتیم، اکنون توانستیم به خودکفایی برسیم.

وی با بیان این‌که زمانی که اعلام شد تا پایان کار این دولت در کاتالیست بی‌نیاز ‌شویم، برای عده ای چندان شدنی به نظر نمی‌رسید اما در طول یک سال و هشت ماه اخیر با اقداماتی که صورت گرفت به این مهم نزدیک شدیم، گفت: امتیاز ویژه صنعت پتروشیمی این است که بخش خصوصی وارد این صنعت شده و بخش دولتی هدایت کلان این صنعت را برعهده دارد که همین مساله موجب پیشرفت این صنعت شده است و برای این‌که بتوانیم در این صنعت به اوج برسیم باید بخش‌های فناور در کشور فعال شوند چرا که صنعت آینده کشور، پتروشیمی است.

شاه میرزایی با اشاره به لزوم تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی گفت: برای تولید ۲۱ محصول جدید پتروشیمی معادل ۵ر۴ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز است و شرکت‌ها و هلدینگ‌ها با توجه به خوراک‌ موجود و براساس برنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در تولید این طرح‌ها باید سرمایه‌گذاری کنند.

وی همچنین گفت: پارسال افزون بر بومی‌سازی برخی فناوری‌ها، مجتمع‌های تولیدی عرضه‌کننده محصولات پتروشیمی در بورس کالا بالغ بر ۳۰ درصد عرضه را به‌صورت اعتباری انجام دادند که این امرکمک بسیاری به واحدهای صنعتی تکمیلی بود.

معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی در ارزآوری در کشور خوش درخشیده است، تأکید کرد: امسال بنا داریم فاصله ظرفیت نصب‌شده و تولید صنعت ‌پتروشیمی را کاهش دهیم تا راهبرد مقام معظم رهبری که به ما تکلیف شده، تحقق یابد. همچنین با اقدام‌هایی که مدیریت صنایع پایین‌دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دستور کار دارد، از افزایش قیمت‌ها و تورم ممانعت به عمل آمده و گام اول شعار سال که مهار تورم است، محقق می‌شود.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری هم دراین همایش با اشاره به هدف‌گذاری برای ۲ برابر شدن صادرات محصولات پتروشیمی تا پایان برنامه هشتم توسعه، گفت: در اواخر سال ۱۴۰۱ تعریف ۱۰ ابرپروژه پیشران در صنعت پتروشیمی انجام شد.

روح‌الله دهقانی فیروزآبادی با اشاره به اینکه هر کشوری مزیت‌های ویژه‌ای دارد و برای توسعه پایدار باید به این فرصت‌ها توجه شود، افزود: بزرگترین صنعت اقتصادی و اقتدار ایران صنعت نفت است. ایران در ذخایر نفتی یکی از کشورهای برتر جهان است و مسیر اقتصاد دانش بنیان کشور که مورد تاکید رهبر انقلاب است، یکی از راه هایش از صنعت نفت می‌گذرد.

وی با تاکید بر اینکه باید برنامه ریزی ویژه ای در این عرصه وجود داشته باشد، گفت: همه چیز در تکمیل زنجیره ارزش نهفته است. در نقاط پایین دستی زنجیره ارزش ،سخت افزار کمرنگ شده و ارزش افزوده‌های چند ده برابری ایجاد می‌شود.معاون رئیس جمهوری با اشاره به اینکه خام‌فروشی نفت و گاز زیان است، ادامه داد: در زنجیره‌های میانی سود ۲۰۰ درصدی ایجاد می شود اما در پایان زنجیره ،ارزش آفرینی واقعی با سود هزار درصدی ایجاد می‌شود.

وی تاکید کرد: بیش از ۸ هزار شرکت توسعه تکنولوژی در کشور وجود دارد که توان تولید هر دانش فناوری را دارند و ۲۵۰ فناوری برجسته در صنعت پتروشیمی که وجود دارد در کشور قابل تولید است.

دهقانی با بیان اینکه وصل کردن سرشاخه های دانش بنیان به جریان ایجاد ارزش در صنعت پتروشیمی در دستور کار است، افزود: در کمتر از ۱۰ سال بزرگترین و ارزش آفرین‌ترین صادرکننده محصولات پایین دست پتروشیمی خواهیم بود.وی از ایجاد ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان پتروشیمی و زنجیره پایین دستی در دولت سیزدهم خبرر داد و با اشاره به راه اندازی صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر هلدینگ خلیج فارس در بورس با ۲ هزار میلیارد تومان سرمایه گفت: بخشی از کارگروه «بار اول» معاونت علمی به صنعت پتروشیمی اختصاص پیدا کرده که بر اساس آن محصولی که برای بار اول تولید می‌شود، مستقیما و در کمترین زمان تبدیل به قرارداد شود.معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری ادامه داد: تاکنون صنعت نفت از فرصت ساخت بار اول ۲۰۰ میلیون دلار استفاده کرده است. در ایران به ازای هر یک دلار سرمایه گذاری در توسعه تکنولوژی ۸ دلار صرفه جویی و آورده ارزی داشتیم.

نسخه مناسب چاپ