دیپلماسی آبی ایران در حوضه آبریز دجله و فرات
 

جمهوری اسلامی ایران با هدف تأمین حقابه مرزهای غربی کشور با همسایگان حوضه آبریز دجله و فرات گفتگو می کند.

علی اکبرمحرابیان وزیر نیرو و رئیس شورای حکام مرکز منطقه‌ای مدیریت آب شهری که به منظور شرکت در سومین همایش بین‌المللی آب به بغداد سفر کرده بود، در جریان برگزاری این نشست

بین المللی با اشاره به نقش و تأثیر منابع آبی مشترک در برقراری دوستی بین کشورها و پیشبرد همکاری‌های مشترک گفت: گفتگوهای های جدید می تواند متضمن فرصت‌های خاصی برای ارتقای هرچه بیشتر تعاملات آبی در سطح منطقه باشد.

وی در این همایش که با حضور وزرا و مقام‌های عالی کشورها و نهادهای بین‌المللی برگزار شد، افزود: این سطح از مذاکرات، چشم‌انداز خود را بر به‌کارگیری دیپلماسی، دانش و نوآوری در مدیریت آب و حفاظت از محیط‌ زیست در راستای سعادتمندی انسان‌ها قرار داده است.

وزیر نیرو با اشاره به نقش و تاثیر منابع آبی مشترک در برقراری دوستی بین کشورها و پیشبرد همکاری‌های مشترک، خاطرنشان‌کرد: سابقه همکاری‌های فنی، علمی و حقوقی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه در حوزه رودخانه‌های مرزی و منابع آب مشترک، در قالب کمیسیون‌های دوجانبه و پروژه‌های مشترک به بیش از نیم‌قرن می‌رسد.

وی همچنین به سیاست و راهبرد ایران در رودخانه‌های مرزی و منابع آب مشترک اشاره کرد و گفت: سیاست و راهبرد جمهوری اسلامی ایران در رودخانه‌های مرزی و منابع آب مشترک، تعامل و همکاری با کشورهای همسایه در چارچوب قراردادها و همکاری‌های دیپلماتیک بوده و دراین‌خصوص همواره تلاش شده است که معضلات و مسائل آبی و محیط زیستی مشترک به سمت مذاکرات حقوقی و فنی هدایت شده و از سیاسی‌شدن موضوع آب با کشورهای همسایه اجتناب شود.

رئیس شورای حکام مرکز منطقه‌ای مدیریت آب شهری با تأکید بر اینکه ایران و عراق از پیشینه عمیق و تاریخی در حوزه‌های فرهنگی، تجاری و اقتصادی برخوردارند، افزود: علاوه بر این، دو طرف در حوزه تعاملات آبی هم دارای سابقه‌ای طولانی بوده و در این باره دارای موافقت‌نامه‌ای مشخص راجع به استفاده از آب رودخانه‌های مرزی هستند.

وی همکاری بین کشورها در حوزه‌های مختلف را از جمله اهداف سومین کنفرانس بین‌المللی آب بغداد برشمرد و بیان‌داشت: همان گونه که در هدف‌گذاری کنفرانس هم به‌درستی به آن پرداخته شده، موضوع همکاری بین کشورها، علاوه بر موضوعاتی که به‌طور مستقیم به تأمین آب مرتبط است، در حوزه‌های مدیریت مصرف، ارتقای بهره‌وری و مدیریت آب و محیط‌ زیست هم از اهمیت خاصی برخوردار است؛ به‌عنوان نمونه در حال حاضر منطقه با معضل گردوغبار دست‌به‌گریبان است و افزایش تناوب و شدت طوفان‌های گردوغبار در سال‌های اخیر، ضرورت همکاری‌های منطقه را دوچندان می‌کند.

محرابیان با اشاره به وجود محدودیت شدید منابع آبی به‌واسطه خشکسالی‌های پیاپی در سطح منطقه تأکید کرد: بر همین اساس ضروری است در زمینه بهبود مدیریت منابع آب، تشریک‌مساعی و توسعه همکاری‌ داشته باشیم.

وی تأکید کرد: باید در کنار استفاده از تجربیات بین‌المللی و دیپلماسی آب، ظرفیت‌های تاریخی و فرهنگی و دینی هم در تعاملات آب مرزی مورد توجه قرار گیرد.

خبر دیگری حاکیست: نخست وزیر عراق در دیدار با وزیر نیرو ایران درباره موضوع تامین برق عراق از سوی ایران و همکاری‌های مشترک گفتگو کرد. همچنین کمبود منابع آب و اثرات فصول خشک و سهم آب در مسیرهای رودخانه‌های مشترک هم در این جلسه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به گزارش فارس به نقل از خبرگزاری رسمی عراق (واع)، علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران و هیات همراه که برای شرکت در سومین کنفرانس بین المللی آب بغداد به عراق سفر کرده‌است، با محمد شیاع السودانی نخست وزیر این کشور دیدار کردند.

دفتر اطلاع‌رسانی نخست وزیر عراق در بیانیه‌ای اعلام کرد: در این دیدار در زمینه‌های همکاری مشترک و راه‌های تقویت تبادل و هماهنگی در خصوص چالش‌های پیش روی بخش انرژی منطقه‌ای و بین‌المللی بحث و گفتگو شد.

بر اساس این بیانیه، در این دیدار موضوع مربوط به تامین برق شبکه سراسری عراق از جمهوری اسلامی ایران، علاوه بر بحث کمبود منابع آب و اثرات فصول خشک و سهم آب در مسیرهای رودخانه‌های مشترک مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

نخست وزیر عراق در این دیدار بر اهمیت تداوم گفتگو، هماهنگی و سرمایه گذاری در فضای آرامش سیاسی در منطقه برای دستیابی به منافع و آرمان‌های همه ملت‌های برادر و دوست تاکید کرد.

وزیر نیرو کشورمان همچنین در دیدار با “عون ذیاب عبدالله” وزیر منابع آب جمهوری عراق گفت: شرایط کم‌آبی را همه کشورها و مردم منطقه به‌خوبی درک می‌کنند. اگر شرایط آب امروز را نسبت به گذشته مقایسه کنیم، متوجه برخی تنگناها در حوزه منابع آب می‌شویم که بخشی از آن بابت شرایط اقلیمی و بخشی از آن هم به‌خاطر مدیریت نامطلوب منابع آبی رخ‌داده است.

وی خاطرنشان کرد: ما باید در چارچوب حسن همجواری و مدیریت مطلوب منابع آب به سمت کاهش تنگناهای آبی در هر دو کشور حرکت کنیم.

محرابیان ضمن تأکید بر آمادگی کامل ایران برای استمرار مذاکرات و همکاری‌ها با کشور عراق در حوزه منابع آب افزود: ما تجربه‌های بسیار خوبی با کشورهای همسایه هم در حوزه مطالعه و هم در حوزه اجرای پروژه‌های آبی داشته‌ایم و این آمادگی را داریم که با کشور عراق هم در آینده طرح‌های مشترکی را در حوزه مطالعه و اجرا تعریف کنیم و پیش ببریم.

وزیر منابع آب عراق هم در واکنش به این اظهارات ضمن تأکید بر ضرورت ورود به مرحله اجرا در حوزه همکاری‌های آبی دو کشور گفت: علاقه‌مند هستیم در تعامل با طرف ایرانی نسبت به اجرای پروژه‌های مشترک آبی بر روی رودخانه‌های مرزی که به تأمین منافع دو کشور منجر خواهد شد، ورود داشته باشیم.

“عون ذیاب عبدالله” با تأکید بر ضرورت انجام مطالعات مشترک به‌منظور اتخاذ سازوکارهای مشترک برای جلوگیری از پیشروی آب‌شور در اروندرود ادامه داد: ما باید کمیته‌های مشترکی را تشکیل دهیم تا پیرامون پروژه‌های مشترک قابل‌اجرا مطالعات و بررسی‌های کافی را انجام دهند تا در جریان تشکیل و پیشبرد این کمیته‌ها به سطحی از تعامل سازنده و مثبت دست پیدا کنیم.

وی همچنین با اشاره به خسارت‌های سنگین برداشت‌های بی‌رویه از منابع آبی عراق تأکید کرد: علاقه‌مند هستیم از تجربیات جمهوری اسلامی ایران در حوزه مدیریت مصرف آب در کشور عراق استفاده کنیم.

نسخه مناسب چاپ