اعطای نشان بین‌المللی به شاهنامه‌پژوهان
 

نشست خبری پاسداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی با عنوان «بازشناسی نقش شاهنامه فردوسی در هویت ملی» روز گذشته در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ما، در نشست خبری بازشناسی نقش شاهنامه فردوسی در هویت ملی، محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، با تأکید بر اهمیت برگزاری چنین همایشی که در خور صاحب‌اندیشه‌ای مانند فردوسی و اثر سترگش شاهنامه است، اظهار کرد: فردوسی در ادبیات پارسی اهمیت بسیار دارد و امسال در صدمین سال تأسیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی مفتخریم که در برگزاری مراسم بزرگداشت فردوسی فقط به توس و خراسان اکتفا نشده و در تهران و سایر شهرها و نیز سایر کشورها برنامه‌های مختلفی برگزار کنیم.

او ادامه داد: یکی از بناهایی که انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در طول عمر فرهنگی خود تأسیس کرده، آرامگاه فردوسی در شهر طوس است که برنامه بزرگداشتی هم در شهر طوس برگزار می‌شود. در همین رابطه روزهای بیست و چهارم و بیست و پنجم اردیبهشت، برنامه‌های علمی و دانشگاهی‌ خواهیم داشت.

شالویی گفت: در رابطه با آیین بزرگداشت فردوسی با همکاری آموزش و پرورش، تعداد زیادی از دانش‌آموزان برنامه‌هایی را به مرحله اجرا رسانده‌اند که بخشی از آنها برگزار می‌شود.

شالویی درباره جوایز و نشان‌های رویداد بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی توضیح داد: دو نشان در نظر گرفته‌ایم؛ یکی نشان بین‌المللی است که با توجه به آیین‌نامه‌ای که برایش تنظیم می‌شود از سال آینده به ادیبان، فردوسی‌شناسان و شاهنامه‌پژوهان اعطا خواهد شد. علاقه داریم مفاخر کشورمان را در سطح ملی و جهانی معرفی کنیم و یکی از برنامه‌های اصلی ما انتشار آثار این مفاخر در کنار شناسایی و معرفی مفاخر متعلق به مناطق دور از پایتخت است.

وی افزود: در ایام برگزاری نمایشگاه، انواع کتاب‌ها درباره فردوسی و اثر سترگش، شاهنامه، بیش از قبل عرضه خواهد شد. در مراکز استان‌ها نیز به این موضوع توجه بیشتری خواهد شد. برای پرداختن بهتر به بزرگداشت فردوسی از استان‌ها خواسته‌ایم همایش‌هایی را با محوریت حکیم طوس برگزار کنند و در این رابطه برنامه‌های ادبی داشته باشند. بنیاد رودکی و سایر مجموعه‌های فرهنگی و هنری هم برنامه‌های مشابه خواهند داشت.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با بیان اینکه پیام اصلی شاهنامه، صلح، مهربانی و وفای به عهد است، اظهار کرد: مولانا، نظامی و فردوسی، خود را فارسی‌زبان دانسته‌اند و در حکایات و داستان‌های خود به قلمرو ایران‌زمین توجه کرده‌اند. ما نیز از اجرای برنامه‌های مشترک بزرگداشت این مفاخر با همراهی کشورهایی که تعلق خاطری به این شاعران دارند استقبال می‌کنیم؛ زیرا زبان و فرهنگ اینان، فارسی است که قابل مصادره نیست.

همچنین در این نشست، محمد حسین‌زاده، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در سخنانی با اشاره به اینکه این همایش دارای محوریت علمی است، گفت: این همایش با همکاری نهادهای مختلف از جمله انجمن آثار و مفاخر فرهنگی،‌وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، میراث فرهنگی و فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزار می‌شود و شعار منتخب برای آن «فردوسی، پاسدار هویت ملی ایرانیان» است.

وی تأکید کرد: این همایش، ۲۴ اردیبهشت در دانشگاه فردوسی آغاز می‌شود و دو روز فعال خواهد بود. عصر ۲۴ اردیبهشت نیز مراسم بزرگداشت مردمی در آرامگاه فردوسی برگزار می‌شود.

رئیس ستاد بزرگداشت حکیم فردوسی با اشاره به اینکه از ۲۴ اردیبهشت به مدت ۱۰ شب در آرامگاه فردوسی تئاتر «بازی‌‌نامه باستان» اجرا می‌شود، افزود: همچنین از ۲۴ تا ۲۸ اردیبهشت جشنواره شعر از توس تا نیشابور را از آرامگاه فردوسی تا آرامگاه خیام برگزار می‌کنیم.

وی در معرفی دیگر برنامه‌های بزرگداشت فردوسی، به برپایی اختتامیه جشنواره داستان‌های ملی و حماسی، اختتامیه مهرواره قصه‌گویی کودکان و نوجوانان، تولیدات صوتی و تصویری و برنامه‌های ویژه در رادیو تاجیک، همچنین اکران شهری اشعار برگزیده فردوسی اشاره کرد و گفت: از ۲۵ اردیبهشت تا سوم خرداد امسال، ویژه برنامه‌های مختلفی برای بزرگداشت فردوسی در مشهد و توس برگزار می‌شود.

حسین‌زاده همچنین با اشاره به ارسال ۱۱۰ عنوان مقاله به دبیرخانه همایش، توضیح داد: دو کتاب از این مقالات یکی در تیر ماه همزمان با سالروز بازدید رهبر معظم انقلاب اسلامی از آرامگاه فردوسی و دیگری در شهریور، همزمان با روز گرامیداشت شعر و ادب فارسی، رونمایی و منتشر خواهند شد.

در پایان این مراسم از پوستر بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی رونمایی شد.

نسخه مناسب چاپ