مراسم بزرگداشت روز اسناد ملی و میراث مکتوب در ساختمان آرشیو ملی برگزار شد.
به گزارش ایسنا، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تبریک روز اسناد ملی و میراث مکتوب، گفت: حوزه اسناد ملی یکی از حوزههای مهم در مدیریت بحرانی کشورهای مختلف است. یک حوزه تجربهنگاریِ پاسداشت حوزههای کاری و انتقال تجارب است. در کشور ما و در دوره معاصر با تشکیل سازمان اسناد ملی به این مسأله توجه شده است و از کسانی که به این موضوع توجه کردند، تشکر میکنیم که این بستر را در ساختاری اداری کشور رسمیت بخشیدند.
او سپس تاکید کرد: از همه بخشهای دولتی و غیر دولتی میخواهم که به موضوع سازمان اسناد به عنوان یک کار بخشی و صرفا در حوزه دولتی نگاه نشود، اینجا گنجینه همه داشتههای ما در دورههای مختلف است و فضایی است که باید داشتههای امروز ما را به آیندگان منتقل کند. ما امروز فردای آیندگان را رقم میزنیم.
اسماعیلی سپس با تشکر از فعالیتهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: سازمانهایی که به هر دلیلی نتوانستند همکاری لازم را با این سازمان داشته باشند، خواهشمندم تجدیدنظر کنند. اگر این اسناد که میراث ملی ماست دچار خسارت شود هر برگی از این حوزه اگر در جای خود قرار نگیرد یک روایت مخدوش را رقم میزند. من به عنوان رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی اعلام میکنم که هر طرحی که در این زمینه باشد، در دولت آماده حمایت از آن هستیم.
سپس اکبر ایرانی ـ مدیرعامل موسسه میراث مکتوب ـ در این مراسم چنین گفت: هر میراث مکتوبی شامل اسناد سنگنوشته، الواح، گلنوشته، منشور کوروش، دیوارنوشتهها، اسناد مادی و ملی ایران میشود. سنگنوشته داریوش در کانال سوئز که سالها پیش کشف شد، نشان میدهد که این کانال به دستور داریوش برای ارتباط پارس و مصر حفر شده است و بخشی از آن در «موزه لوور» نگهداری میشود. اینها بهترین دلیل برای پیشینه ایرانی و اسنادی هستند که هویت ملی، تاریخی و فرهنگی ایرانیان را تشکیل میدهند. در دوران اسلامی نیز آثار مکتوب و نسخههای خطی بیش از هر تمدن دیگری بروز و ظهور کرد و خدمت بزرگی از بزرگان و اندیشمندان ایران و اسلام به جهان بشریت بودند. بر همین اساس است که وقتی به قلمرو بزرگ ایران فرهنگی نگاه میکنیم چه آنچه پیش از اسلام از آثار مکتوب سریالی به جا مانده و چه آنچه در دوره اسلامی به زبان فارسی و عربی نگاشته شده، از سه میراث مشترک «ایران، شبهقاره هند و پاکستان»، «ایران، ماوراءالنهر و قفقاز» و «عثمانی، آسیای صغیر» داریم، نشان میدهد که در تمام این مناطق جغرافیایی کتابهای فارسی در کتابخانههای آن داریم.
در ادامه، علیرضا مختارپور ـ رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ـ با انتقاد از عملکرد و همکاری برخی از دستگاههای کشور برای جمعآوری اسناد ملی و همکاری با این سازمان، گفت: من اهل گله و انتقاد نیستم، اما اگر برخی موضوعات را مطرح نکنیم، جفا کردهایم. از همه دستگاهها، نهادها و قوای مختلف درخواست کردیم نسبت به جمعآوری و نگهداری اسنادی که نیاز ندارند، اقداماتی انجام دهند و به سازمان اسناد تحویل دهند، این مکاتبه هم با امضای من انجام شد. برخی از دستگاهها خیلی استقبال کردند، بعضی مسیر کارشان همین بود و برخی هم پاسخ ندادند، اما جای تاسف برای برخی دستگاهها بود که اعلام کردند که ما سازمان مستقلی هستیم و نیاز به همکاری و کمک نداریم. یا شاهد بودیم دستگاههایی اسنادشان را بار کامیون میکردند و در جاهای مختلف میفروختند.
او تاکید کرد: در هر جای دنیا باید در نگهداری، حفظ و مرمت استاد احساس وظیفه کنیم. این حیرتآور است که در قرن بیستویکم که همه دنیا با ذرهبین دنبال اسناد و تاریخ کشورشان هستند چنین رفتاری با اسناد تاریخی شود. هر دستگاهی باید وظیفه خودش بداند که از هر کاری که اینجا انجام میشود، حمایت کند، چراکه هر سال به اندازه دهها هزار اتاق از دستگاهها آزاد میکنیم. البته برخی دستگاهها پشتیبان هستند، از آنها تقدیر میکنیم.
در بخش پایانی این آیین از دستگاههای فعال در حوزه اسناد ملی، آرشیویستهای نمونه و اهداگران برتر تقدیر و از اسنادی شامل دستخطهای قائممقام فراهانی و چند وقفنامه رونمایی شد.