علیرضا فخاری استاندار تهران در این نشست ضمن ابراز نارضایی از عملکرد این شبکه اخلالگر بازار مسکن گفت: قرار است این گروه از مشاوران املاک تا یک ماه آینده از طریق گشت های شناسایی مشخص شوند و از ۱۵ شهریور مشمول مالیات خواهند شد. همچنین حدود ۷۰۰۰ بنگاه معاملات ملکی غیرمجاز در استان پلمب میشوند.
وی ادامه داد: ظرف یک ماه آینده مجددا شهرداریهای استان و شهرهای جدید تعداد خانههای خالی را رصد کرده و آمار را اعلام کنند؛ از سوی دیگر تمامی دستگاههای کمکار در این خصوص مشمول اخطار خواهند شد.
استاندار تهران به مدیران عامل شهرهای جدید پرند و پردیس دستور داد تا به صاحبان خانههای خالی اخطار کتبی بدهند و در صورت عدم توجه مالکان برای ثبت اطلاعات و عدم توجه پس از مهلت زمانی مقرر (یک ماه آینده) این خانهها را مشمول مالیات قرار بدهند.
وی همچنین خواستار پلمپ واحدهای غیرمجاز مشاوران املاک در سطح استان توسط قوه قضائیه و با همکاری نیروی انتظامی شد و به اتحادیه مشاورین املاک و اتاق اصناف دستور داد در این زمینه فعالیت کامل داشته باشند و لیست و مشخصات بنگاه های املاک غیرمجاز را در بازرسیهای میدانی به همراه بازرسان وزارت راه و شهرسازی مشخص کنند.
فخاری گفت: هر کسی نمی تواند و نباید بنگاه معاملات املاک داشته باشد و با این مساله به شدت برخورد خواهیم کرد. قرار نیست دولت مسکن بسازد و دست بنگاههای معاملات املاک بیفتد. ما با مراجع فساد و تعیین نرخ های مسکن مبارزه می کنیم و ظرف یک ماه آینده مشخصات واحدهای خالی را به سازمان امور مالیاتی برای اعمال مالیات معرفی کرده و بنگاه های غیر مجاز را پلمپ خواهیم کرد.
وی همچنین لزوم درج کد رهگیری در معاملات مسکن را جزء وظایف حتمی بنگاههای معاملات املاک برشمرد و بر بازرسی در این خصوص تاکید کرد. دستیار ویژه وزیر راه و شهرسازی هم در این نشست گفت: ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم تاکید دارد که ساختمانهای معمولی که پروانه پایان کار دریافت میکنند ۱۲ ماه و ساختمانهای بلند طی ۱۸ ماه باید واحد را تعیین تکلیف کنند؛ بدین معنا که باید یا سکونت انجام شود یا اینکه به اجاره دربیاید، در غیر این صورت مشمول مالیات بر خانه های خالی هستند. روح الله اکبری با اشاره به اینکه افرادی که واحدهای مسکونی خود را اجاره می دهند باید حتما اطلاعات را در سامانه املاک و اسکان ثبت کنند، در خصوص میزان مالیات بر خانه های خالی یادآور شد: براساس قانون مالیات بر خانههای خالی، ضرایب مالیاتی در این قانون مشخص شده است، بدین معنا که مالیات سال اول ماهانه ۶ برابر مالیات اجاره، مالیات سال دوم ماهانه ۱۲ برابر مالیات اجاره و مالیات سال سوم ماهانه ۱۸ برابر مالیات اجاره است.
وی با بیان اینکه همچنین ضرایب مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی که دارای بیش از ۵ خانه خالی در هر سال باشند نسبت به کل واحدها دو برابر اعمال می شود، در خصوص ویژگیهای خانههای خالی معاف از مالیات گفت: یک اقامتگاه اصلی و یک اقامتگاه فرعی در شهر دیگر مشروط به ثبت در سامانه املاک و اسکان (https:ررamlak.mrud.ir) مشمول معافیت مالیات بر خانههای خالی است. همچنین طبق قانون موارد زیر از شمول مالیات بر خانه های خالی معاف هستند، به شرطی که در سامانه املاک و اسکان ثبت شوند، اقامتگاه اصلی خانواده، علاوه بر اقامتگاه اصلی، هر خانوار میتواند یکی از واحدهای تحت تملک خود را در شهری غیر از شهر محل اقامتگاه اصلی به عنوان اقامتگاه فرعی ثبت کند، در این صورت واحد مزبور مشمول مالیات بر خانههای خالی نمیشود.
دستیار ویژه وزیر راه و شهرسازی یکی از اعضای خانوار باشد، این خانوار می تواند حداکثر یک واحد دیگر از واحدهای تحت تملک خود را در همان شهر محل اقامتگاه اصلی به عنوان اقامتگاه فرعی ثبت کند، در این صورت واحد مزبور مشمول مالیات بر خانههای خالی نمی شود.
وی گفت: دانشجویان، طلاب، دانشآموزان، شاغلان و مبتلایان به بیماریهای خاص درصورت اقامت در شهری غیر از اقامتگاه اصلی و فرعی خانوار، تنها با ارائه اسناد مثبته ازجمله گواهی پرداخت حق بیمه برای شاغلان و گواهی اشتغال به تحصیل، امکان ثبت یک واحد مسکونی دیگر برای معافیت از مالیات از خانه های خالی را دارند.
اکبری افزود: واحد مسکونی محل اشتغال صاحبان صنوف، مشاغل از جمله گردشگری و زیارتی، مؤسسات یا شرکت های فعال که مجوز از دستگاه مربوطه دارند و ممنوعیتی برای فعالیت در واحدهای مسکونی ندارند، به شرط ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور و در صورت اطلاع سازمان امور مالیاتی و سازمان تأمین اجتماعی، از مالیات موضوع قانون مالیات از خانه های خالی معاف هستند.