شاه طهماسب صفوی دومین شاه از دودمان صفوی چهاردهم ماه میلادی ۱۵۷۶ پس از ۵۲ سال سلطنت و ۶۲ سال عمر، در قزوین پایتخت خود درگذشت و در مشهد مدفون شد. وی ده ساله بود که او را بر جای پدرش شاه اسماعیل یکم نشانده بودند. خردسال بودن این پادشاه سبب مداخله هرچه بیشتر قزلباش (نیروی مسلح دولت وقت) در امور کشور شد و این مداخله تا کودتای شاه عباس یکم و ایجاد یک ارتش ملی ادامه داشت. قزلباشها حتی مادر شاه عباس را که از مخالفان مداخلات سران آنان در امور دولتی بود کشتند و جسدش را به بیابان انداختند.
احمدخان ابدالی پنجاب را تصرف کرد
احمدخان اَبدالی (احمدشاه درّانی) که قبلا از ژنرالهای ارتش ایران بود و پس از قتل نادرشاه به قندهار بازگشته و دعوی استقلال و پادشاهی کرده بود، ۱۶ ماه می ۱۷۵۷ پنجاب را ضمیمه قلمرو خود کرد. وی ۲۸ ژانویه این سال دهلی را تصرف کرده بود.
تأسیس حزب کنگره هند
حزب کنگره هند در ماه می ۱۸۸۵ تأسیس شد و «دینشاه پارسی» از مؤسسان ارشد آن یک ایرانیتبار ِ زرتشتی بود. فیروزشاه مهتا ـ پارسی دیگر ـ به تأسیس این حزب که بعداً پرچم جنبش استقلال هند را برافراشت کمک زیادی کرد. از دهه ۱۹۴۰ لَعل جواهر نِهرو، مرد شماره یک این حزب شد که حزبی پاپیولیستی و سوسیال دموکرات بهشمار آمده است. ایندیرا گاندی دختر نهرو که سالها نخستوزیر هند بود بانوی یک ایرانیتبار به نام پیروز گاندی بود. شوهر ایندیرا یک پارسی بود.
پادشاه فرانسه به قتل رسید
۱۴ ماه می سال ۱۶۱۰، هنری چهارم پادشاه وقت فرانسه که فرمان «نانت» را با هدف پایان دادن به اختلافات مذهبی و جنگهای ناشی از آن امضاء کرده بود، به دست یک کاتولیک متعصب به نام «فرانسوا راویلاک» کشته شد.هنری چهارم با امضای منشور «نانت» در فرانسه آزادی مذهب اعلام کرده بود و اکثریت کاتولیک مذهب فرانسه مجبور به تحمل مذاهب اقلیت شده بودند.
code