برنامه ایران برای توسعه کریدورهای بین المللی ریلی
 

وزیر راه و شهرسازی با اعلام آمادگی برای صدور خدمات فنی و مهندسی و حضور شرکت های ایرانی در ساخت طرح های ریلی کشورهای منطقه، از مشارکت سرمایه گذاران و موسسات مالی و اعتباری در پروژه های بزرگ حوزه حمل و نقل ریلی و بندری در ایران استقبال کرد.

به گزارش تسنیم ، مهرداد بذرپاش که به دعوت رسمی وزیر انرژی و زیرساخت امارات متحده عربی در کنفرانس راه آهن خاورمیانه در ابوظبی سخن می گفت، همچنین اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران دارای تجربیات و دانش بالایی در حوزه طراحی و ساخت پروژه های ریلی، بخش ناوگان و علائم ارتباطات است که صدور خدمات فنی و مهندسی و مشارکت شرکت های ایرانی در ساخت پروژه های ریلی کشورهای منطقه از موارد همکاری می تواند باشد.

وی با اشاره به اینکه پروژه های بزرگی در حوزه های مختلف حمل و نقل ریلی در ایران برای تکمیل زنجیره حمل و نقل در حال اجرا است، بیان کرد: گسترش ارتباطات با همسایگان جزو برنامه های اولویت دار دولت جمهوری اسلامی ایران است به طوری که در بخش حمل و نقل ریلی در ماه جاری میلادی توافقات خوبی با راه آهن های کشورها صورت گرفت که کشورهای منطقه باید به عنوان فرصتی استراتژیک به آن بنگرند.

وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: ما با کشور امارات هم از گذشته ارتباطات زیادی در حوزه حمل و نقل دریایی داشتیم اما ظرفیت های بیشتری برای همکاری در حوزه حمل و نقل ترکیبی به ویژه برای حمل کالاها از دبی به سمت بندرعباس و سپس به سمت روسیه و کشورهای آسیانه میانه از مسیر ایران با حمل و نقل ریلی وجود دارد و ما آماده همکاری و مساعدت با شرکت های کشتیرانی، لجستیک و فورواردری برای این امر مهم هستیم.

وی گفت:کریدور بین المللی شمال-جنوب می تواند در آینده سهم بالایی از حمل و نقل بین المللی میان روسیه و کشورهای CISبا هند، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و اروپا را به خود اختصاص دهد و در حال حاضر در شاخه شرقی از طریق مرزهای سرخس و اینچه برون و در شاخه میانی از طریق بندر امیر آباد برقرار است.

بذرپاش اضافه کرد: همچنین در شاخه غربی دریای خزر هم حلقه مفقوده رشت – آستارا در داخل ایران به طول ۱۶۴ کیلومتر جزو پروژه های اولویت دار ما بوده و فرایند احداث آن آغاز شده و در حال نهایی کردن آن تا سه سال آتی هستیم.

وی ادامه داد: بندر چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران که در بخش شمالی دریای عمان واقع شده، در آینده نقش مهمی را در حمل و نقل و ترانزیت کالا از هند به افغانستان و کشورهای آسیای میانه و همچنین اروپا از طریق اتصال به شبکه ریلی ایران از طریق راه آهن چابهار-زاهدان ایفا خواهد کرد. این مسیر ریلی، در حقیقت، راحت ترین راه دسترسی کشورهای آسیای میانه و افغانستان به آبهای آزاد جهانی از طریق بندر چابهار خواهد بود.

وزیر راه و شهرسازی گفت: کریدورهای بین المللی ریلی مختلفی از ایران عبور می کنند که از مهمترین آنها می توان به کریدور ترانزیتی بین المللی شمال – جنوب، کریدور ریلی قزاقستان -ترکمنستان – ایران، کریدور ریلی اسلام آباد ـ تهران ـ استانبول، شاخه جنوبی راه ابریشم یعنی کریدور ریلی چین به ایران و ترکیه و اروپا، کریدور آلماتی ـ بندرعباس و آلماتی ـ تهران – استانبول اشاره کرد.

وی بیان کرد:با در نظر گرفتن موقعیت حساس جغرافیایی و استراتژیک ایران در منطقه و ارتباط آن با آبهای آزاد بین المللی از طریق خلیج فارس و دریای عمان و نظر به وجود زیرساخت های موجود شبکه ریلی در اتصال به همسایگان و برخی بنادر مهم، هم اکنون جمهوری اسلامی ایران که به نوعی در مرکزیت بزرگترین پهنه خشکی دنیا قرار دارد، به عنوان یک مسیر ترانزیتی مهم و پل ارتباطی در اتصال آسیا به اروپا به حساب می آید.

بذرپاش اعلام کرد: توسعه و عملیاتی سازی کریدورهای بین المللی ریلی که از ایران می گذرند جزو برنامه های اولویت دار دولت جمهوری اسلامی ایران بوده و در این بین گسترش ارتباطات با کشورهای همسایه از سیاست های اصولی جمهوری اسلامی ایران و بویژه مورد تاکید رئیس جمهوری ایران است.

خبردیگری حاکی است، وزیر راه و شهرسازی کشورمان و معاون رئیس دولت امارات متحده عربی در مذاکرات دو جانبه بر توسعه روابط در بخش‌های مختلف حمل‌ و نقل دو کشور تاکید کردند.

به گزارش ایرنا، وی در دیدار با «شیخ منصور بن زاید آل نهیان» معاون رئیس دولت امارات متحده عربی اظهار داشت: ایران به دنبال افزایش توسعه روابط با امارات در بخش‌های مختلف حمل و نقل بوده و از سرمایه‌گذاران برای حضور در پروژه‌های حوزه حمل و نقل استقبال می‌کند.

در ادامه این نشست، «شیخ منصور بن زاید آل نهیان» تاکید کرد: ایران از موقعیت سوق‌الجیشی مناسبی برخوردار است و موقعیت ایران در کریدور شمال- جنوب استراژیک و ویژه است.

وزیرراه وشهرسازی همچنین دردیدار وزیرانرژی و زیرساخت امارات برگسترش روابط اقتصادی دو کشور تاکید کرد و گفت: کریدور ساحلی جنوب کشور تا دوسال آینده به پایان می رسد که ظرفیت خوبی دارد.

سهیل المزروعی وزیر انرژی و زیرساخت امارات هم دراین دیدار تصریح کرد: تمرکز امارات برتوسعه روابط با کشورهای حاشیه خلیج فارس به خصوص ایران به طور ویژه است و استفاده از کریدور شمال به جنوب از طریق ایران فرصت مناسبی برای امارات است.

بذرپاش همچنین در حاشیه این نشست در دیدار دبیر شورای هماهنگی خلیج فارس، استقبال ایران از سرمایه گذاران خارجی را مورد توجه قرار داد و افزود: ایران دارای فرصت های سرمایه گذاری متنوع و مناسبی به خصوص در زمینه همکاری در شقوق مختلف حمل و نقل است و برای کشورهای خلیج فارس فرصتی برای حضور و مشارکت وجود دارد.

در این نشست «جاسم محمد البدیوی» هم بر گسترش روابط با ایران تاکید و اعلام کرد: در آینده نزدیک می توانیم فرصت های مناسبی را در ارتباط با ایران داشته باشیم. وی اظهار داشت: اعضای شورای همکاری خلیج فارس بر همکاری بدون مداخله دولت ها تاکید دارند و گسترش روابط با ایران مدنظر این شورا است.

وزیر راه وشهرسازی همچنین با «جاسم بن سیف السلیطی » وزیر حمل‌و نقل و ارتباطات دولت قطر دیدار و گفت‌وگو کرد.

در این مذاکره دوجانبه، دو طرف با اشاره به تفاهم‌های پیشین بر رفع موانع برای گسترش روابط تاکید کردند. افزایش روابط حمل‌و نقلی به ویژه در حوزه دریایی هم در این دیدار مورد توجه دو طرف قرار گرفت.

نسخه مناسب چاپ