هجدم ماه می سال ۱۰۴۸ میلادی (۲۸ اردیبهشت) روز تولد حکیم عمر خیام نیشابوری ریاضیدان، فیلسوف و ادیب بزرگ ایرانی است که از دیرزمان در ایران، روز بزرگداشت این اندیشمند نامیده شده است. تقویم هجری خورشیدی که ایرانیان آن را بکار میبرند، ششم مارس ۱۰۷۹ میلادی توسط حکیم عمر خیام تکمیل شد که به تقویم جلالی معروف شده است، زیرا در زمان حکومت جلالالدین ملکشاه تنظیم شده بود. این تقویم دقیقتر از تقویم میلادی است. خیام نه تنها یک ریاضیدان و فضاشناس بزرگ بود، بلکه در فلسفه، پزشکی و شعر نیز شهرت جهانی دارد و رباعیات او در سال ۱۸۳۹ توسط «ادوارد فیتزجرالد» به انگلیسی ترجمه شده است. آثار دیگر خیام از جمله «نوروزنامه» و «رساله در وجود» نیز معروفند .
تخریب شهر توس به دست پسر تیمور لنگ
۱۸ می سال ۱۳۸۹ میلادی، شهر توس به دست میران شاه پسر امیرتیمور (تیمور لَنگ) تخریب شد. وی این شهر را چنان ویران ساخت که از آن جز ویرانهای برجای باقی نماند و چون مسیر رودخانهها را هم به سوی مشهد تغییر داده بود، توس دیگر به آن صورت آباد نشد. لکن، نام این شهر باستانی همه جا در کنار اسم فردوسی، میهندوست بزرگ ایران زنده مانده است.
آغاز اجرای قانون ثبت اسناد در ایران
اجرای قانون ثبت اسناد از ۲۸ اردیبهشت سال ۱۳۰۰ در ایران آغاز شد که از همان آغاز موافقان و مخالفان فراوان داشته است. هنگام طرح لایحه ثبت اسناد در مجلس، برخی از روحانیون گفته بودند که مالکیت زمین و منابع طبیعی و وسائل عمومی، در اسلام بهصورتی که در فرنگ است وجود ندارد و سوسیالیستهای ایرانی آن زمان هم از نظر این روحانیون حمایت میکردند.
پیروزیهای آلمان در جنگ
اردیبهشت ۱۳۱۹، ماهی است که درآن ماه، آلمان سه کشور هلند، بلژیک و لوکزامبورگ را تصرف کرد و سپس با جنگ و پیشروی نظامی فرانسه را مجبوربه تسلم کرد، همچنین نیروهای اعزامی انگلیس به کمک فرانسه را در دونکرک محاصره و پس از ۸ روز مجبور به فرار و بازگشت به انگلیس کرد. به این ترتیب حملات هوایی آلمان به مواضعی در انگلیس آغاز شد.
www.iranianshistoryonthisday.com
code