به گزارش ایسنا، همزمان با واکنشبرانگیز شدن واگذاری بهرهبرداری و اجاره تعدادی از مکانهای تاریخی به بخشخصوصی و اظهارنظر عزتالله ضرغامی ـ وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ درباره واگذاری بناهایی که به مرمت نیاز دارند به شکل اجاره به سرمایهگذاران خصوصی، اندیشکده پیشرفت گردشگری ایران این موضوع را به هماندیشی و گفتوگو گذاشت که دیدگاههای متفاوتی بیان شد.
داورخواه، کارشناس ارشد برنامهریزی گردشگری در اینباره گفت: ابنیه تاریخی هر کشور میراث فرهنگی آن کشور تلقی میشود، حتی اگر ثبت ملی یا بینالمللی نشود یا از آن برای کاربریهای گردشگری، فرهنگی یا علمی استفاده نشود. با این تفاوت که اگر به آنها رسیدگی نشود، جز خانههایی متروکه از آنها باقی نخواهد ماند که هویتی با خود همراه دارند، اما کاربری ندارند.
یاوری، دکترای مدیریت گردشگری نیز گفت: باید به روشی از این بناها استفاده شود که نه تنها هویت آنها از بین نرود، بلکه موجب تقویت آنها شود و باعث معرفی شدن تاریخ و تاثیر آنها بر بشریت شود. زمانی که یک بنای تاریخی در فهرست جاذبهها قرار میگیرد باید برنامهای برای بهرهبرداری اقتصادی از آن وجود داشته باشد تا به مقصد گردشگری تبدیل شود، مانند خانه موزهها، باغهای تاریخی، جشن یا مراسمهای ملی و دینی و…، اما اگر کاربری گردشگری یا زیرساختی نداشته باشد و تبدیل به جاذبه گردشگری نشده باشد، آن را جزو منابع گردشگری به شمار میآوریم، یعنی قابل استفاده هست، اما هنوز به مرحله بهرهبرداری اقتصادی و فرهنگی نرسیده است.
او ادامه داد: در بحث بناهای تاریخی، باید بناها از منبع به جاذبه یا مقصد گردشگری تبدیل شود که در این حوزه چند اصل دارای اهمیت بسیار است. داشتن برنامهای جامع برای ارائه خدمات گردشگری در آن مکان، حضور ارگانهای نظارتی و تأمین امینت برای آنجا، ترتیب برنامه زمانی، پرسنلی و مالی، فراهم ساختن زیرساختها به بهترین شکل نظیر مسیرهای مراجعه به مقصد و مهمترین اصل مرمت و احیا و بازسازی بنا از اصول ایجاد یک جاذبه یا مقصد گردشگری است. در واقع نقطه عطف در تبدیل منبع به جاذبه یا مقصد، مرمت و بازسازی است.
هلیا محمدی، کارشناس ارشد معماری نیز اظهار کرد: مرمت و بازسازی باید زیرنظر متخصصان آگاه قرار گیرد که دلسوز برای فرهنگ و هویت مردم ایران و میراث فرهنگی این سرزمین باشند. دولتی باشد، خصوصی، داوطلبانه یا … مهم نیست؛ مهم این است که مرکز یا موسسهای باشد که مسلط به دانش احیاء و مرمت باشد و نشان دادن هویت و فرهنگ مردم و میراث فرهنگی کشور برایش در اولویت باشد، نه اینکه فقط به کم کردن هزینه و افزایش سود بپردازد. حال اینکه بازسازی و مرمت این بناها به چه کسانی و ارگانهایی سپرده شود و سازمان نظارت بر احیای آنها چه و کجا باشد اهمیت بسیار زیاد پیدا میکند که در انتخاب آنها باید بسیار دقت نظر به خرج داد تا علاوهبر حفظ میراث فرهنگی و هویت ملی، به کسب درآمد از این طریق و رشد و توسعه آن پرداخت و در این جهت کوشید.