پذیره‌نویسی الکترونیک بورس
مدیر نظارت بر بازار اولیه سازمان بورس گفت: دستورالعمل سازمان بورس در مورد انتشار حق تقدم به صورت الکترونیک عملیاتی شد و شرکت «معدنی و صنعتی گل گهر» نخستین ناشری بود که از این زیرساخت استفاده کرده است.

ازاین‌رو فرآیند مربوط به افزایش سرمایه شرکت گل گهر از مبلغ ۲۸۱۵۰۰۰۰۰ میلیون ریال به‌مبلغ ۳۳۰۰۰۰۰۰۰ میلیون ریال (از محل مطالبات و آورده نقدی مبلغ ۴۸۵۰۰۰۰۰ میلیون ریال) در طی مهلت استفاده از حق تقدم از طریق این سامانه انجام خواهد داد.

وحید روشن قلب، در گفتگو با پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، اظهار کرد: پارسال هیئت مدیره سازمان بورس در اجرای ماده ۶۸ برنامه ششم توسعه، دستورالعمل نحوه استفاده از حق تقدم به صورت الکترونیک را صادر کرد.

مطابق این دستورالعمل، تمامی شرکت‌هایی که قصد افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات را داشته باشند، از ابتدای سال ۱۴۰۲ موظف شدند که فرایند استفاده از حق تقدم توسط سهامداران سجامی شده را از طریق سامانه پیش‌بینی شده توسط شرکت سپرده گذاری به‌ انجام برسانند.

وی افزود: بر اساس این دستورالعمل، ارسال پستی برگه‌های حق تقدم توسط شرکت به سهامداران و ارسال پستی مدارک توسط سهامداران به شرکت حذف شد و تمامی فرآیندها به همراه واریز وجوه مورد نیاز برای افزایش سرمایه و یا تائید استفاده از مطالبات توسط سهامداران با استفاده از سامانه مذکور انجام می‌شود ضمن آنکه فرآیندهای مذکور برای سهامداران به صورت رایگان خواهد بود.

روشن قلب ادامه داد: با فراهم شدن زیرساخت‌های لازم و از ابتدای‌ سال جاری، تمامی شرکت‌هایی که خواهان انجام افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات هستند، موظفند که از این سامانه برای استفاده از حق تقدم توسط سهامداران سجامی استفاده کنند.

مدیر نظارت بر بازار اولیه سازمان بورس افزود: استفاده از این سامانه منجر به کاهش هزینه‌ شرکت‌ها جهت انجام افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات می‌شود و برای سهامداران هم فرایند مشارکت در افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات با سهولت بیشتر و بدون صرف هزینه و اتلاف وقت انجام می‌شود.

روشن قلب گفت: این فرآیند برای سهامدارانی که اقدام به ثبت نام و احراز هویت در سامانه سجام نکرده‌اند، مطابق روال گذشته انجام خواهد شد اما این گروه از افراد بلافاصله پس از تکمیل فرآیند احراز هویت سجام، امکان مشارکت در افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات به صورت الکترونیک برای شان فراهم خواهد شد.

خبر دیگر اینکه بررسی عملکرد فرابورس در ۳۴ روز معاملاتی سال جدید نشان می‌دهد که طی این مدت شاخص کل فرابورس با بازدهی بیشتر از ۱۹ درصدی مواجه شده و ارزش بازار فرابورس هم ۱۹ درصد بالا رفته است.

به گزارش روابط عمومی فرابورس ایران، در معاملات هفته منتهی به ۲۷ اردیبهشت‌ بیش از ۱۵ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان سهام و اختیار سهام توسط سهامداران خرد در بازارهای فرابورس دادوستد شد که پنج صنعت ۴۵ درصد این عدد را به خود اختصاص دادند.

طی چهار روز معاملاتی هفته گذشته ارزش معاملات خرد سهام از ۱۵ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان فراتر رفت که ۱۱ درصد از آن متعلق به گروه خودرو و ساخت قطعات بود.

همچنین گروه‌های انبوه‌سازی، محصولات شیمیایی و بانک‌ها هر کدام ۹ درصد ارزش معاملات را در اختیار داشتند. هفت درصد ارزش معاملات خرد هم متعلق به سرمایه‌گذاری‌ها بود.

این گزارش حاکی است در هفته منتهی به ۲۷ اردیبهشت‌ شاخص کل فرابورس بدون نوسان قابل توجه با رشد نزدیک به یک درصد در سطح ۲۹ هزار و ۸۲ واحد به کار خود پایان داد و ارزش بازار فرابورس هم در چهار روز معاملاتی ۲ر۰ درصد بیشتر شد.

گفتنی است طی این مدت در بازارهای فرابورس بیش از ۴۴ میلیارد برگه انواع دارایی مالی به ارزش بیشتر از ۳۰۲ هزار میلیارد تومان در ۷ر۱ میلیون نوبت معاملاتی، دست ‌به‌ دست شد.

همچنین بررسی‌ها از آمار و ارقام معاملات نشان می‌دهد طی این مدت بیشترین ارزش معاملات در میان بازارهای سهام فرابورس، متعلق به بازار اول بود.

در این بازار بیش از شش هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان سهام دادوستد شد و پس از آن بازاردوم با معاملاتی به ارزش پنج هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان، دومین بازار با ارزش معاملات بالا بود و در بازار پایه هم معاملاتی به ارزش چهار هزار میلیارد تومان رقم خورد.

نسخه مناسب چاپ