«واشنگتن پست» یادداشتی تحلیلی درباره حضور هیات سوری در نشست سران عربی منتشر کرد و نوشت: بازگشت بشار اسد رئیسجمهوری سوریه به اتحادیه عرب به میزبانی مقامات سعودی، بخشی از تلاش گستردهتر برای کاهش درگیریها و اصطکاکها در خاورمیانه است؛ منطقهای که سالها به عنوان قطب ژئوپلیتیک، درگیر جنگهای ویرانگر و ناآرامیهای اجتماعی بود. این روزنامه در ادامه گزارش خود افزود: محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در نشست جده ابراز امیدواری کرد که بازگشت سوریه به اتحادیه عرب منجر به پایان بحران آن شود. این روزنامه آمریکایی همچنین اشاره کرد که عربستان سعودی در تلاش برای اصلاح روابط خود با ایران و به دنبال خروج از جنگ یمن است زیرا برنامههای توسعه داخلی خود را در اولویت قرار میدهد.واشنگتن پست به احتیاط مقامات آمریکایی و دیپلماتهای غربی در مورد احیای روابط سیاسی با دمشق هم پرداخت و نوشت: در زمانی که کشورهایی مانند اردن، الجزایر و امارات خواهان کاهش تحریمها علیه سوریه هستند، قانونگذاران آمریکایی تلاشهای خود را برای تصویب دور جدیدی از قوانین علیه دولت سوریه افزایش داده و جلوگیری از عادیسازی روابط واشنگتن با دولت سوریه را تشدید میکنند.
طبق تحلیل این روزنامه، تغییر و تحولات فعلی غربآسیا ممکن است نشان از کاهش علاقه ایالات متحده آمریکا برای کنشگری در این منطقه باشد؛ زیرا واشنگتن امروز بر چالشهای دورتری از شرق تمرکز میکند و در حال عقبنشینی از تاثیرگذاری بر مسائل عربی است. واشنگتنپست در این گزارش نتیجه میگیرد که عادیسازی روابط با سوریه در منطقه با سرعت تمام پیش میرود و کشورهای عربی در مورد موضع ایالات متحده درباره عادی سازی به درستی قضاوت میکنند؛ یعنی اینکه نه میخواهد اثر انگشت خود را برای تایید روی آن بگذارد و نه میخواهد علناً از آن حمایت کند اما کاری برای جلوگیری از وقوع آن انجام نخواهد داد. این را روزنامه آمریکایی به نقل از یکی از مقامات سابق پنتاگون که مدیریت برنامههای خاورمیانه در شورای آتلانتیک را بر عهده دارد، نقل کرد.گفتنی است سران اتحادیه کشورهای عربی هفتم ماه می اعلام کردند که پس از ۱۲سال تعلیق عضویت سوریه در پی بحران در این کشور، با بازگشت سوریه به این نهاد منطقهای موافقت کردند. در سی و دومین نشست سالانه سران کشورهای عربی هم که در ۱۹می به میزبانی شهر جده عربستان و با حضور تعدادی از رهبران عرب آغاز شد، رئیسجمهوری سوریه و هیات همراهش شرکت داشتند. بشار اسد در سخنرانی خود طی افتتاحیه این اجلاس گفت که کشورهای عربی در مقابل یک فرصت تاریخی برای تنظیم مجدد روابط خانه عربی به دور از مداخله خارجی هستند.
او در این سخنرانی پنج دقیقهای تاکید کرد که هر نوع همکاری بین کشورهای عربی مستلزم وجود دیدگاهها، اهداف و راهبردهای مشترک عربی است. خبر دیگر اینکه «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد که آنکارا تصمیم گرفته کمیتهای را برای تهیه نقشه راه برای عادی سازی روابط با سوریه تشکیل دهد.وزیر خارجه ترکیه در گفتوگو با روزنامه «حریت» تصریح کرد: تصمیم گرفته شد کمیتهای برای تهیه نقشه راه و برنامه عملیاتی برای عادیسازی روابط بین آنکارا و دمشق تشکیل شود و این کمیته طی روزهای آتی کار خود را شروع خواهد کرد. پیشتر «فیصل المقداد» وزیر خارجه سوریه طی سخنانی در نشست چهار جانبه مسکو گفته بود اگرچه در سالهای اخیر روابط خوبی میان ترکیه و سوریه وجود نداشته اما اکنون با کمک ایران و روسیه، فرصت برای اقدام مشترک میان دو کشور وجود دارد. وی تصریح کرد: ما آمادهایم با آغوش باز و به شکل سازنده با ترکیه وارد گفتوگو شویم زیرا معتقدیم مذاکره بهترین راه برای رسیدن به هدف است البته لازمه گفتوگو احترام دو طرف به حق حاکمیت، استقلال، یکپارچگی سرزمینها و عدم دخالت در امور یکدیگر است.
المقداد افزود: سوریه و ترکیه مرزهای طولانی و اهداف و منافع مشترکی دارند و از دیدگاه ما اکنون فرصت مناسبی دست داده تا با وجود رخدادهای منفی سالهای گذشته، با کمک و پشتیبانی دوستان ایرانی و روس، این اهداف و منافع مشترک که چشمانداز مورد انتظار دو ملت ترکیه و سوریه را تأمین میکنند، محقق شوند. وی درباره عادیسازی روابط سوریه و ترکیه نیز گفت: دمشق هرگز روابط خود با ترکیه را که اراضی سوریه را اشغال کرده است، عادی نخواهد کرد. المقداد افزود که دیدار بشار اسد رئیس جمهوری سوریه با رجب طیب اردوغان همتای ترکیهای او نیز بستگی به خروج نیروهای این کشور از اراضی سوریه دارد.