مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب شهری نیشابور با اعلام این مطلب افزود: شهرداری بزرگترین بدهکار به شرکت محسوب میشود و در همین حال بزرگترین مصرفکننده آب شهری است.
متاسفانه تاکنون اقدام قابل توجهی در زمینه تفکیک آب آشامیدنی شهری از غیر آشامیدنی برای آبیاری فضای سبز انجام نشده است و عملا همه داریم ضرر میکنیم و حتی چند بار کنتور گذاشتیم که کنتورها با دریچه آن سرقت شد و به همین خاطر آماری از مقدار مصرف آنها نداریم.
وی افزود: بالغ بر سه میلیارد تومان قبوض آببها از مردم و نهادها طلبکاریم که متوسط بدهی مشترکان ۲۳ هزار تومان برآورد شده است.
با این حال تعداد مشترکان پرمصرف، در ماه به ۱۵۰ مشترک نمیرسد که علت اصلی پرمصرف بودن آنها هم نشتی شبکه داخلی منازل است او با اشاره به این که امسال شش حلقه چاه جابهجایی شده است و به علت افت شدید منابع آبی، با خشکی سه حلقه چاه و کاهش دبی آب مواجه شدهایم، یادآور شد: شهر نیشابور دارای ۵۷ حلقه چاه است که ۴۳ حلقه آن با توان تولید ۸۶۲ لیتر بر ثانیه در مدار قرار دارد ولی با توجه به اینکه نیاز آبی نیشابور در زمان اوج مصرف( پیک) ۱۰۷۰ لیتر بر ثانیه است، بیش از ۲۰۰ لیتر بر ثانیه نیاز آبی داریم و به همین خاطر در محدوده این شرکت، نیشابور و شهر “خرو” جز شهرهای پرتنش آبی محسوب میشوند تا جایی که عمق چاهها از ده سال قبل از ۱۲۰ متر به ۲۷۰ متر رسیده و در “خرو” هم به ۲۳۰ متر رسیده است.
عضو شورای حفاظت منابع آبی شهرستان نیشابور با بیان این که ۳۰ درصد شبکه انتقال درون شهری آب نیشابور معادل ۳۰۰ کیلومتر بهخاطر استفاده از لولههای فلزی بیش از ۴۰ سال پیش، فرسوده محسوب شده است، اعلام کرد: با توجه به گذشت ۴۰ سال از عمر شبکه اصلی انشعابات شهری با فرسودگی آن و پرت آب مواجهیم. و منطقی است سالانه حداقل ۳۰ کیلومتر همراه با انشعابات اصلاح شبکه داشته باشیم ولی با توجه به بودجه محدود دولتی و با استفاده از توان بخش خصوصی در سال گذشته فقط شش کیلومتر اصلاح شبکه داشتهایم که در مقایسه با سایر شهرستانها جایگاه مناسبی داریم (البته سال قبل انشعاب ۷۰۰ مشترک نوسازی شد.)
سلطانی اضافه کرد: بیشترین اتفاقات آب در شهرک قدس اتفاق میافتد که جنس شبکه آن جوان و از نوع پلی اتیلنهای قدیم بوده و به خاطر همین ترکخوردگی زیاد داریم ولی الان از لولههای پنج لایه که مقاومتر و برای آب ایجاد بو نمیکند استفاده میشود.
وی یادآور شد: مطابق توافقنامه ساخت سد بار، شرکت آبفای شهری نیشابور ۱۶۰ لیتر بر ثانیه حق آب دارد که با توجه به ساخته نشدن شبکه انتقال و حجم کم ذخیره سد، عملا خیری برای مصرف آب آشامیدنی شهری نیشابور نداشته است.
سلطانی همچنین گفت: از سال ۷۲ که به ساخت شبکه فاضلاب در نیشابور پرداختهایم ۳۰۰ کیلومتر معادل ۴۰ درصد نیاز نیشابور توانستهایم شبکه ایجاد کنیم. از طرف دیگر هم تصفیهخانه در سه مدول طراحی شد که فقط یک مدول آن در حال استفاده است و اگر بودجه مورد نیاز برای شبکه فاضلاب از ناحیه دولت یا مشارکت بخش خصوصی تامین نشود در سالهای آتی حتما دچار بحران زیستمحیطی میشویم.
وی توضیح داد: اعتبار دولتی صفر شده است تا جایی که از مبلغ چهار میلیارد و ۲۰ میلیون تومان اعتبار فاضلاب حدود ۶۵۰ میلیون تومان و از دو میلیارد تومان اعتبار آب حدود ۳۵۰ میلیون تومان بودجه داده شده یعنی تشکیلات دولت فقط توانست ۱۶ درصد بودجه وعده داده شده را تحقق بخشد، اعتبار دولتی سال ۹۵ هم هر چقدر باشد باز هم در حد انتظار نیست و باید آن را بابت بدهی به پیمانکاران سال ۹۴ بدهیم زیرا به اندازه دو میلیارد تومان دیون کار کردیم.
عضو شورای اداری شهرستان نیشابور یادآور شد: پارسال ۱۶ کیلومتر شبکه فاضلاب ایجاد کردیم که این مقدار با توجه به اعتبارات کم دولتی کار بسیار بزرگی است و این مقدار ۳۸ درصد کل اجرای شبکه فاضلاب در سطح خراسان رضوی بود که بزرگی کار را نشان میدهد.
او با بیان این که برای ایجاد همین ۳۰۰ کیلومتر شبکه فاضلاب بیش از ۵۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که با توجه به وضع بودجه دولت فقط از طریق جذب سرمایهگذار و مشارکت مردمی امکانپذیر است، اضافه کرد: از پساب تصفیهخانه که حجم آن ۱۲۰ لیتر بر ثانیه است برای تولیدات کشاورزی خوراک دام و آبیاری ۴۰۰۰هزار اصله درخت محوطه تصفیهخانه استفاده میشود.
وی اطلاع داد: در هفته دولت از پروژه هوادهی تصفیهخانه فاضلاب نیشابور برای ارتقای کیفیت پساب تولید تصفیهخانه با اعتبار بالغ بر ۵۰۰ میلیون تومان استفاده میشود.
شرکت آبفای نیشابور این شهر با جمعیت ۲۹۷ هزار نفر و شش شهر اقماری بار، چکنه، عشقآباد، خرو، دررود و قدمگاه را با جمعیت ۳۴ هزار نفر زیر پوشش خدمات دارد که شامل ۱۱۱ هزار مشترک و ۳۱ هزار مشترک فاضلاب میشود.
