به گفته عباس کیمنش، شاعر، استاد دانشگاه و از نزدیکان استاد خطیبرهبر این پژوهشگر ساعت ۲۱ و ۱۵ دقیقه پنجشنبه به دلیل کهولت سن در خانه خود درگذشت. وی افزود: استاد خطیبرهبر تا آخرین لحظات حیات خود حافظهای نیرومند داشت و هرگاه مصراعی را برایشان میخواندم مصراع دومش را میگفتند. این استاد دانشگاه افزود: مراسم تشییع پیکر دکتر خطیبرهبر ساعت ۹ صبح دوشنبه ۲۰ بهمن ماه از جلو منزل ایشان به نشانی خیابان یوسفآباد، خیابان ۲۷(زینالی) پلاک ۳۳ به سمت بهشتزهرا برگزار میشود. کیمنش گفت: استاد خطیبرهبر و همسرشان سالها پیش قبری در بهشتزهرا خریده بودند و به همین دلیل در قطعه ۲۴۵ ردیف پنج دفن خواهد شد.
کمتر کسی است که در حوزه تاریخ و ادبیات تحصیل کرده باشد و سروکارش به این کتابها و البته تاریخ سیستان نیفتاده باشد. دکتر سیدخلیل خطیبرهبر در سال ۱۳۰۲خورشیدی، در یکی از محلات قدیمی شهر «کرمان» دیده به جهان گشود. پدران او، از جمله روحانیون برجسته کرمانی بهشمار میآمدند و نام خانوادگی «خطیبرهبر» اشاره به همین سابقه است. او بعد از پایان تحصیلات تکمیلی و اخذ دکترای ادبیات فارسی، در دانشگاه تهران بهعنوان استاد متون کهن مشغول به کار شد. اما بیشتر تلاش او تصحیح برخی از آثار شناختهشده ادبی بود. مهمترین ویژگی تصحیحهای دکتر خطیبرهبر شرحنویسی و توضیحاتی بود که در حاشیه تصحیح اضافه میکرد. این ویژگی را در مورد تصحیح سهجلدی تاریخ بیهقی میشود دید. تاریخ بیهقی نوشته ابوالفضل بیهقی در شکل عادی در یک جلد جمعآوری میشود. اما آنچه دکتر خطیبرهبر روی این کتاب انجام داد آن را به یکی از منابع تاریخی دوره غزنوی تبدیل کرد که شرح و معنی لغتهای این کتاب بهصورت یک دایرهالمعارف در کنار هم گرد آمده است.
شرح و توضیح مفصل گلستان سعدی، شرح و توضیح مفصل مرزباننامه، شرح و حواشی غزلیات حافظ، شرح و حواشی غزلیات سعدی و تحقیقات دقیق و استادانه در زمینه دستورزبان فارسی، مانند کتاب حروف اضافه، کتاب حروف ربط، کتاب صفت، مجموعه چندجلدی «گزیدههای سخن پارسی»، مانند گزیده اشعار فرخیسیستانی، گزیده اشعار رودکی، گزیده گلستان سعدی، گزیده بوستان سعدی، گزیده غزلیات حافظ، گزیده کلیلهودمنه، گزیده تاریخ بیهقی و گزیده جهانگشای جوینی از کتابهای این استاد ادب است.
روزنامه اطلاعات درگذشت این استاد گرانقدر زبان فارسی را به خانواده محترم ایشان و دوستداران فرهنگ و ادب صمیمانه تسلیت می گوید.
