هفته چهارم اعتراضات “جلیقه زردها” همراه با نام آشنای گاز اشک آور و شعارها برگزار شد اما اکنون بیشتر علنی شده است که هدف اصلی این اعتراضات چیست: امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه.
به گزارش ایسنا، روزنامه واشنگتن پست در گزارشی نوشت: امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در حال حاضر با بزرگترین آزمایش دوران ریاست جمهوریاش مواجه است چراکه میزان محبوبیتش به کمترین حد خود رسیده است.جمعیت حاضر در خیابانها در روز شنبه کمتر از تعداد معترضان در هفتههای گذشته بود اما این بار تمرکز معترضان بیشتر بر ماکرون و تصویر نخبه گرایی وی بود که شکافهای عمیقی را در فرانسه ایجاد کرده است. شعار “ماکرون استعفا!” توسط معترضان در شانزهلیزه شنیده میشد. معترضان ماکرون را به عنوان رئیس جمهوری ثروتمندان توصیف میکنند که گروههای اقلیت و تحت فشار در سراسر کشور را نادیده میگیرد. همچنین برخی در میان معترضان حضور داشتند که در گذشته از کمپین ماکرون در سال ۲۰۱۷حمایت کردند اما در حال حاضر آنها میگویند که احساس میکنند به خاطر اقدامات ماکرون و تلاش برای حفاظت از منافع نخبهگرایان در دولت وی به آنها خیانت شده است.
در بلژیک همسایه فرانسه نیز اعتراضات ضد دولتی توسط معترضان روز شنبه با همان پوشش “جلیقه زردها ” برگزار شد. این اعتراضات نیز پلیس ضد شورش درگیر شدند. اعتراضاتی که در نزدیکی مقر اتحادیه اروپا برگزار شد. بیش از ۴۰۰نفر در این اعتراضات بازداشت شدند.اخیرا در پاریس اعتراضات به سطح جدیدی از خشونتها رسید که از زمان اعتراضات دانشجویی در سال ۱۹۶۸اتفاق نیفتاده بود. معترضان شیشههای مغازه را در سراسر پایتخت شکستند و آسیبهایی به بناهای تاریخی از جمله به طاق نصرت، سمبل جمهوری فرانسه وارد کردند.پلیس دسترسی معترضان به بناهای تاریخی در بالای شانزهلیزه برای جلوگیری از تکرار حوادث چند روز پیش را مسدود کرد. معترضان بخشهایی از معماری بناهای تاریخی را تخریب کرده و گرافیتیهای بدخطی روی سنگ بناهای تاریخی نوشتند. دولت فرانسه ۸۹هزار پلیس برای این اعتراضات گسیل کرد که ۸۰۰۰۰نفر از آنها مامور گشت زنی در پاریس بودند. اینبار اعتراضات شانزهلیزه با سطح جدیدی از خشونتها همانند گذشته همراه نبود. با این حال بارها پلیس ضد شورش از گاز اشک آور برای پراکنده کردن جمعیت معترضان استفاده کرد و آنها مجبور شدند که به مناطق دیگر بروند.به هر حال باز هم میزان بازداشتها بالا بود. اداره پلیس پاریس عتراضات اعلام کرد که ۶۷۰نفر بازداشت شدهاند. تاکنون در کل بیش از ۱۳۸۰نفر در سراسر فرانسه بازداشت شدهاند.
جنبش “جلیقه زردها” نشان دهنده خشم امنیت و ریشهدار اجتماعی است که بیشتر مرتبط با اقدامات و رفتارهای ماکرون میشود. بسیاری از معترضان سفیدپوست هستند و از استانهایی میآیند که نسبت به افزایش مالیات سوخت نگرانیهایی دارند و رفتار ماکرون را غیردوستانه میدانند. علیرغم آمریکا، فرانسه برای شهروندانش خدمات گستردهای را ارائه کرده است اما درآمد متوسط در این کشور نزدیک به ۲۳هزار و ۳۵۰دلار است. گاهی این مقدار کم و زیاد میشود. سیستم بهداشتی و درمانی کشور به طور گسترده در این کشور رایگان است. در مقابل درآمد متوسط هر شخصی در آمریکا تا حدودی بالاتر از فرانسه است. ماکرون بارها نسبت به دغدغه اقتصادی مردم بیاحساس و بیاعتنا رفتار کرده است. یکی از اولین دستورات او در حوزه تجارت در مورد مالیات و شیب تند آن بوده است. در مقابل برخی از بازسازیهای او در حوزه قوانین کارگران روند استخدام آنها را آسان کرد اما باز هم روند بیکاری در فرانسه بالا است.
سورین فوشه ۴۳ساله به همراه پسر ۱۰سالهاش در شانزهلیزه در مقابل یک مغازه لوئیز ویتون، ایستاده است. برخی از کیفهای زنانه این برند معروف که در داخل چیده شده است هنوز دیده میشوند. پلیس به همه جا گاز اشک آور میزند و او به پسرش کمک میکند که از ماسکهای گاز استفاده کند.او میگوید: ما هنوز نتایج مورد نظر خود را نگرفتهایم. او و همسرش از شهر بروتاین، ۲۰۰۰یورو هر ماه برای حمایت از یک خانواده پنج نفره دریافت میکنند. این شهروند فرانسوی گفت: هر دو شغل داریم اما نیاز است که دست کم ۵۵ساعت هر هفته کار کنیم. او به عنوان یک دستیار پزشک در خانه یک سالمند کار میکند. این شهروند با تاکید بر اینکه ۵۰۰ کیلومتر از شهری در غرب فرانسه آمده است، گفت: من ۴۳سال سن دارم و این تنها دو بار در زندگیام است که به پاریس آمدهام. من میخواهم اینجا باشم. زمانی که از او سوال میشود که آیا نسبت به ایمنی پسرش نگران نیست، میگوید: اگر وضعیت بدتر شود او را از اینجا دور خواهم کرد. برای کورین لتوندور ۵۵ساله، ماکرون به عنوان بانکدار پیشین سرمایهگذاری به زندگی بسیاری از کارگران در بسیاری از زمانهای مختلف توهین کرده است .
وی گفت: او تنها به دنبال منافع ثروتمندان است و انسانهای با سطح درآمد پایین هیچ کاری انجام نمیدهد. او رئیس جمهوری نیست که بخواهد برای ما کاری انجام دهد.او اعلام کرد که در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۷به مارین لوپن، کاندیدای راست افراطی رای داده است و دوباره این کار را خواهد کرد. کاترین ون میکل ۶۶ساله، بازنشسته اعلام کرد: او بسیار مفتخر بود که در سال ۲۰۱۷به ماکرون رای داد اما در حال حاضر احساس میکند که فریب خورده است. اکنون خشم واقعی نسبت به ماکرون دارد. من هرگز چنین رئیس جمهوری ندیده بودم.
اعتراضات جلیقه زردها بلافاصله پس از شروع با اعتراضات بزرگ دیگری که در اکتبر و نوامبر ۲۰۰۵اتفاق افتاده بود، مقایسه شد. بسیاری از شهروندان فرانسوی از آفریقای شمالی و دیگر کشورهای آفریقایی به دلیل رفتارهای ظالمانه پلیس در پاریس و بیشتر در حومه آن به خیابانها آمدند. اگر چه این اعتراضات در مرکز پاریس نبود اما این اعتراضات بسیار خشونتآمیزتر، بازداشتها بیشتر و واکنش دولت قویتر بود و حتی وضعیت فوقالعاده اعلام شد.
رقیه جیالو، فیلمساز و یکی از فعالان فرانسوی در حوزه برابری جنسیتی و نژادی، گفت: در سال ۲۰۰۵نیز اعتراضات برگزار شد اما در واقع هیچ کسی اهمیتی نداد. من فکر میکنم مردم مقیم حومه احساس میکنند که شنیده نمیشوند. به همین دلیل بدین شکل اعتراض میکنند . با این حال جنبش “عدالت برای آداما” که بعد از مرگ آداما ترائوره سیاه پوست ۲۴ساله که توسط پلیس کشته شد، به اعتراضات “جلیقه زردها” پیوست .نزدیک به ۲۹۰هزار نفر در اولین هفته اعتراضات در ماه گذشته میلادی تظاهرات کردند و کمتر از نیمی از این عدد در خیابان بودند .با این حال وزارت کشور اعلام کرد که نزدیک به ۱۲۵هزار نفر در سراسر فرانسه اعتراض کردند و نزدیک به ۱۰هزار نفر در پاریس تظاهرات کردهاند. هنوز تصاویر درگیریهای خشونت آمیز توجه بالای جهان را به خود جلب نکرده است.
رئیس جمهوری آمریکا در پیامی در توییتر تنها نوشت: اعتراضات و ناآرامیها در سراسر فرانسه است.او مدعی است که این اعتراضات نشان دهنده پاسخ جهان علیه اقدام تغییرات آب و هوایی است اما اعتراضات دیگری با عنوان راهپیمایی برای آب و هوا برگزار شد و برخی از اعضای جلیقه زردها نیز در آن حضور داشتند. در این اعتراضات نزدیک به ۲۵هزار نفر حضور داشتند که حدودا بیش از سه برابر رقم اعتراضات اخیر جلیقه زردها در پاریس بود.
درسهای پاریس سوخته برای آمریکا
زمانی که امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه برای شرکت دراجلاس گروه بیست به شهر بوئنوس آیرس پایتخت آرژانتین رفته بود هزاران معترض فرانسوی ملبس به جلیقه زرد در خیابانهای شهر پاریس تظاهرات می کردند. با تداوم تظاهرات آنها آنارشیستهای چپ و راست نیز به جمع آنها پیوستند. این اعتراضات در ادامه به خشونت کشید، اموال عمومی تخریب شدند، چند خودرو سوزانده شدند و برخی از مشهورترین بناهای گردشگری جهان در پاریس آسیب دیدند. به گزارش ایسنا، بوستون هرالد مینویسد: در نهایت بعد از این اعتراضات سه تن کشته و ۲۶۰تن زخمی و بیش از صدهانفر دستگیر شدند و بالغ بر ۳میلیارد دلار آسیب و خسارت به بار آمد.تصاویر مربوط به دور جدید این تظاهرات نشان میدهد که در خیابانها به سبب سوزانده شدن لاستیک حفرههایی به وجود آمده، شیشههای پنجرهها وویترینها شکسته شدهاند و خرابکارها روی بناهای مهم نقاشیهای گرافیتی کشیده اند. تصویر (شهر نور) ، یکی از مهمترین مکانهای گردشگری جهان، با تاریکی همراه شد.این اعتراضات چند هفته پیش در ابتدا به انگیزه اعتراض به افزایش قیمت سوخت از سوی رئیس جمهور فرانسه آغاز شد. امانوئل ماکرون به دنبال این بود که از ماه آینده میلادی مالیات سوخت را افزایش دهد تا آن را صرف تکنولوژیهای سبز کنند. با این حال شهروندان فرانسوی ساکن مناطق روستایی عمدتا به خودروها و کامیونهایشان متکی بوده و این افزایش مالیات برای آنها دردناک تمام می شد.این اتفاق در زمان دشواری افتاد در حال حاضر اقتصاد فرانسه تبدیل به یک اقتصاد کم جان شده است. این اقتصاد در حال حاضر تقریبا رشدی نداشته و میزان افزایش تولید ناخالص داخلی این کشور تا پایان ۲۰۱۸حدود ۱.۶درصد خواهد بود. میزان بیکاری در فرانسه پیرامون ۹درصد بوده و از سال ۱۹۹۶تاکنون تغیری چندانی نداشته است.به رغم رشد اقتصادی پایین و بیکاری نسبتا بالا در فرانسه مالیاتها در این کشور هنوز بالا است. علاوه بر مالیات بر درآمد اکثر کالاها وخدمات در فرانسه نیز مشمول افزایش ۲۰درصدی مالیات بر ارزش افزوده شدهاند. بنا به اعلام سازمان توسعه وهمکاری اقتصادی فرانسه در گزارش مربوط به مالیاتهای دولتها در بالاترین رده معادل ۲درصد اقتصاد قرار دارد. اعلام یک افزایش مالیات دیگر تحملش برای بسیاری از فرانسویها دشوار خواهد بود. بنابراین آنها برای اعتراض به خیابانها آمدند.
سه هفته از اعتراضات گذشته است زمانی که اعتراضات آغاز شد ماکرون مصر بود که مالیات سوخت اجرایی شود . بسیاری از پاریسیها این پاسخ اولیه ماکرون را مثل سیلی به صورت خود قلمداد کردند و آن را حاکی از عدم نگرانی و اهمیت رهبر کشورنشان نسبت به مشکلات طبقه متوسط فرانسه دانستند .اولیور دپورتو یک معترض اهل شهر گره در فرانسه گفت: پاسخ مقامها حتی موجب بدتر شدن وضعیت شد. دپورتو در مصاحبه با آدام نوسیتر از روزنامه نیویورک تایمز برای مقالهاش در چند روز پیش با این تیتر مطرح کرد: “شورش جلیقه زردها در پاریس، اما خشم آنها ریشه عمیقی در فرانسه دارد “.
دپورتو در اشاره به تلاشهای ماکرون به منظور تامین اهداف بینالمللی در نظر گرفته شده برای مقابله با تغییرات آب و هوایی اظهار کرد: شهروندان درخواست مالیات پایینتر را دادهاند و آنها در پاسخ میگویند: “اکولوژی”. ادوار فیلیپ نخست وزیر فرانسه در پاسخ به اعتراضات اعلام کرد: افزایش مالیات سوخت برای مدت ۶ماه به تعویق میافتد. او بر خشم وناراحتی معترضان صحه گذاشته و گفت: هیچ مالیاتی ارزش اینکه اتحاد ملت به خطر بیفتد را ندارد.هر چند مکرون دست اخر تسلیم خواست معترضان شد و دستور افزایش حداقل دستمزد را در کنار برخی معافیتهای مالیاتی صادر کرد.این تغییر موضع دولت نسبت به طرحهای افزایش مالیاتش با استقبال دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مواجه شد.
ترامپ در توئیتی نوشت: خوشحال هستم که دوستم امانوئل ماکرون ومعترضان در پاریس بر سر نتیجهای که دو سال پیش من به آن رسیدم توافق کردند. توافق آب وهوایی پاریس به شکلی مرگبار ناقص است زیرا قیمت انرژی را برای کشورهای مسئول افزایش میدهد در حالی که برای برخی از بدترین آلوده کنندههای دنیا هیچ است. من خواهان آب و هوای پاک بوده و در بهبود محیط زیست آمریکا دستاوردهای بزرگی به وجود آوردهام . اما مالیاتدهندگان آمریکایی و کارگران آمریکایی نباید برای پاک کردن آلودگی کشورهای دیگر پول بدهند.مشخص نیست که دولت فرانسه چطور میخواهد شکاف میان عدم افزایش مالیات وتامین استانداردهای زیست محیطی سبزی که متقبل شده را رفع کند. در سمت دیگر آمریکا به بهترین شکل برای رشد اقتصاد تلاش و مشارکت می کند و با این موتور اقتصادی است که می توان قدرتمندترین ارتش جهان را حفظ کرد، کمکهای انسانی اعطا کرد، برای خلق نوآوریهای تکنولوژیکی که بتواند آینده ما را شکل دهند کار کرد. ترامپ این گونه درک میکند که نیرو محرکه کشور کار کارآفرینها است واین کارآفرینها نه فقط برای خود و برای خانوادههایشان پول در میآورند بلکه در عین حال خواهان مشارکت در گروههایشان برای آینده درخشانتر کشورشان هستند.با تماشای آتش آشوب اخیر در پاریس از سوی آمریکاییها امیدوار هستیم که این درس را گرفته باشیم که افزایش مالیات سوخت برای یک قرارداد جهانی که باعث سختی برای شهروندان متوسط وتاثیرات اقتصادی می شود تاثیر نخواهد داشت .
ادامه دارد
