تجارتنیوز نوشت: بورس تهران روز شنبه در آتش جنگ غزه سوخت. با از دست رفتن حمایت دو میلیون واحدی شاخص، صدای گلایه سهامداران نسبت به رویکرد منفعلانه سازمان بورس بلند شد که واکنش مجید عشقی رئیس این سازمان را در پی داشت. حال سرنوشت بازار سهام طی روزهای آتی چه خواهد شد؟
سهامداران پس از گذر دقایقی کوتاه از شروع بازار، نظارهگر سقوط شاخص کل بودند. اهالی تالار شیشهای، در واکنش به آغاز حملات زمینی اسرائیل به غزه و ترس از درگیری غیرمستقیم ایران در جنگ، تصمیم به خروج از بازار گرفتند.
این در حالی است که معاملات اسکناس آمریکایی در میدان فردوسی با گپ مثبت باز شد و سطوح بالاتر از 52 هزار تومان را نیز به ثبت رساند. اگرچه بخشی از عرضهها ناشی از تصمیمات هیجانی معاملهگران بود اما نمیتوان کتمان کرد که ریسکهای سیستماتیک، همواره بخشی از بازار است و نمیتوان بازار را جدا از احساسات اهالی آن تعریف کرد.
رویکرد منفعل سازمان بورس تغییر میکند؟
شاخص کل بورس از روز 15 مهر، همزمان با آغاز جنگ غزه، بیش از 118 هزار واحد ریزش را تجربه کرده است. رویکرد منفعلانه سازمان بورس نسبت به حال و روز بازار سهام، صدای گلایه سهامداران و کارشناسان را بلند کرده است. کارشناسان عقیده دارند برخی صنایع و به ویژه برخی تکسهمها به نقاط بسیار ارزندهای رسیدهاند و وظیفه رگولاتور، کنترل بازار در شرایط بحرانی است.
به طور مثال روز سوم آبان بود که پس از افت پنج درصدی بورس استانبول، کلیه معاملات آن متوقف شد. اما در بورس ایران این دست از تصمیمات دیده نمیشود. از سوی دیگر واگرایی میان بازار ارز و بازار سهام باعث شده تا ارزش دلاری بورس در کمترین ارتفاع خود از آغاز سال جاری قرار گیرد.
مجید عشقی، رئیس سازمان بورس اما روز شنبه در حاشیه همایش پدافند غیرعامل نسبت به گلایه اهالی بازار سرمایه واکنش نشان داد. وی بیان کرد: دلایل متعددی باعث نوسانات بازار سرمایه شده که یکی از این عوامل، ریسک سیاسی و شرایط ریسک سیستماتیک بوده است که بازار عکسالعمل منفی نشان داده و مباحث دفعات قبل هم تکرار شده که به طور قطع کنترل میشود.
عشقی همچنین عنوان کرد: به دنبال پرداخت هزار میلیارد تومان از طریق صندوق توسعه ملی به سازمان بورس، صندوق بر اساس تعهد قانونی خود تا پایان سال جاری 6 هزار میلیارد تومان دیگر نیز به بازار سرمایه تزریق خواهد کرد. عشقی همچنین با اشاره به تعطیلی بورس استانبول گفت: درباره تعطیلی بورس ایران در این شرایط باید در شورایعالی بورس تصمیمگیری شود.
عملکرد نماگرهای تالار شیشهای
در پایان معاملات روز آغازین هفته، دماسنج اصلی تالار شیشهای با ریزش 50 هزار و 856 واحدی ، معادل 2.54 درصد از ارتفاع این شاخص، در پله یک میلیون و 951 هزار واحد قرار گرفت. حال با از دست رفتن حمایت دو میلیون واحدی شاخص کل، این محدوده تبدیل به یک مقاومت مستحکم در صورت بازگشت شاخص خواهد شد.
کاهش ارتفاع نماگر اصلی تالار شیشهای در حالی اتفاق افتاد که شاخص هموزن بهعنوان نشاندهنده روند عمومی قیمت شرکتهای کوچک و متوسط، عملکردی موازی اما با شدت بسیار بیشتری را به ثبت رساند و با کاهش 3.48 درصدی معادل 23 هزار و 548 واحد، در ارتفاع 653 هزار واحدی قرار گرفت.
شاخص کل فرابورس نیز که منعکسکننده سطح عمومی قیمت سهام شرکتهای حاضر در فرابورس است با افت 2.74 درصدی معادل 672 واحد از ارتفاع این شاخص، سد حمایتی 24 هزار واحدی خود را از دست داد.
بورس تهران در آیینه آمار و ارقام
تابلو بورس اوراق بهادار تهران، ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) را در روز شنبه، چهار هزار و 709 میلیارد تومان نشان میداد. تابلو بورس اوراق بهادار تهران، همچنین حجم معاملات روز شنبه را 9.2 میلیارد برگه سهم نشان میدهد. افزایش حجم و ارزش معاملات اما به دلیل سنتینمت ترس حاکم بر بازار اتفاق افتاد و نمیتوان لزوما این افزایش را به منزله نشانهای مثبت تعبیر کرد.
قدرت خرید در بازار طی روز آغازین هفته حاکی از برتری واضح فروشندگان بود. این شاخص، نمایی از نقشه سرخ بازار روز شنبه بود. همچنین بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی، در روز شنبه حکایت از خروج سرمایه حقیقیها از بازار سهام دارد. شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان بورس شنبه، خبر از خروج هزار و 215 میلیارد تومانی پول از سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی میدهد.
پیش بینی بورس یکشنبه
در میان نقشه سرخفام روز شنبه، مثبت بودن گروه سیمان جلب توجه میکرد. کلید خوردن طرح افزایش سرمایه برخی از نمادهای گروه سیمان که از محل تجدید ارزیابی صورت خواهد گرفت، عامل مثبت شدن آنها بود.
در رابطه با کلیت بازار اما همانگونه که در گزارش پیشین یاد شد، هرگونه افزایش ریسکهای ژئوپلتیک میتواند باعث افت بازار شود. در آخرین ساعت روز جمعه نیز، خبرهایی در رابطه با آغاز حملات زمینی ارتش اسرائیل به غزه منتشر شد که به سنتیمنت ترس و گریز حاکم بر بازار روز شنبه دامن زد.
از این رو انتظار میروند با توجه به روند تحولات منطقهای غرب خاورمیانه، بازار نیز مسیر خود را تعیین کند. تا این لحظه به نظر میرسد، سایه سنگین ترس حاکم بر معاملات روز شنبه، با شدت کمتری، به جریان دادوستدها یکشنبه نیز سرایت کند.