فارس نوشت: کافیست از میدان ۱۵ خرداد تا چهارراه آیتالله کاشانی پیادهروی کنید و یا پنجشنبه به زیارت اهل قبور بروید آنگاه متوجه میشوید جمعیت زیادی از کودکان متکدی آموزش دیده حضور دارند، کودکانی که عمده آنها پسر و به حرفه تکدیگری مشغول هستند. آموزشها آنقدر دقیق است که این کودکان تبدیل به یک بازیگر حرفهای شدهاند. بازیگرانی که صحنه نمایش خود را در چهارراه آیتالله کاشانی معابر پشت چراغقرمز و زیارت اهل قبور انتخاب کردهاند.
البته تمام این کودکان متکدی نیستند و شاید برخی از آنها نیازمند واقعی هستند و مجبور میشوند برای امرار معاش خانواده، مدرسه را فراموش کنند و در سطح خیابان و زیارت اهل قبور پرسه بزنند.
کودکان کار با در دست داشتن شیشهپاککن و چند دستمال و برخیهایشان با خوراکیهایی نظیر آدامس و شکلات یاد گرفتند چگونه رفتار کنند تا بتوانند از شهروندان پول بگیرند و به ماشین بعدی بروند. چهره خود را مظلوم میکنند تا شاید بتوانند دل مردم را به رحم آورده و با پاک کردن شیشه از مردم پول بگیرند.
برخی از آنها با کوله پشتی مدرسه پشت چراغ قرمز ایستادهاند. از یکی از آنها سوال کردم چرا کیف مدرسهات دنبالت است فورا گفت از مدرسه به اینجا آمدهام. وقتی محتویات کیفش را دیدم هرچیزی دیده میشد جز کتاب و دفتر.
عصر پنجشنبه که بازماندگان به زیارت اهل قبور میروند دستهدسته پسر و دختر از اتباع بیگانه با گونیهای خالی برنج از این قبر به آن قبر و از این مقبره به آن مقبره میروند. هر دسته از این بچهها تقریباً ۷ الی ۸ نفر است. هرکدام گونیهای مجزا دارند. سراغ تمام قبور میروند و درخواست کمک میکنند. عدهای بیتوجه هستند، گویی که اصلاً کسی وجود ندارد. عدهای هم گرم صحبت با بچهها میشوند و با خندهرویی به آنها توجه میکنند. البته از پس این توجه مجبور میشوند که به آنها خوراکی (شیرینی میوه شکلات) بدهند. بعضی از کودکان بدون هیچ درخواستی از روی قبور شیرینیها و میوهها را بر میدارند.
این وضعیت و نابسامانی صدای همه را درآورده است.
چرا ساماندهی نمیشوند؟
تعداد این کودکان در حال افزایش است و این آمار منفی برای کاشان است. جایی وجود ندارد که این کودکان را نبینیم و آنها همهجا حضور دارند. سؤال مردم کاشان این است که این همه کودکان متکدی در خیابان چه میکنند؟
معضل کار کودکان از ریشه درمان شود
در همین رابطه امالبنین متقینژاد، معاون مدیرکل و رئیس بهزیستی شهرستان کاشان در گفتگو با خبرنگار فارس در کاشان در خصوص ساماندهی و اقدامات کودکان کار اظهار کرد: برای این موضوع همه نهادها باید با یکدیگر همکاری کنند چرا که در موضوع کار کودک، علاوه بر مدیریت شهری، ۱۴ دستگاه دیگر وظایفی برعهده دارند که همگی هم راستا با یکدیگر باید به انجام وظیفه بپردازند.
وی با اشاره به اینکه کودکان خیابانی که زیر سن ۱۸ سال باشند به صورت محدود در شهرستان هستند، گفت: وظیفه بهزیستی ساماندهی کودکان زیر ۱۲ سال است از ۱۲ سال تا ۱۸ سال وظیفه اداره بهزیستی شهرستان کاشان نیست.
متقینژاد با بیان اینکه صددرصد کودکان کار در کاشان از اتباع هستند و اکثرا والدین موثر دارند، افزود: تامین سلامت روانی و اجتماعی کودکان کار ضروری است، باید زمینه بروز استعدادهای این کودکان و شادی دوران کودکی آنها فراهم شود.
رئیس بهزیستی کاشان با بیان اینکه شهرداری، فرمانداری، بهزیستی، نیروی انتظامی و معاون دادستان در این میان وظایفی دارند، ادامه داد: رفع معضل کار کودک بدون هم افزایی و همکاری این دستگاهها ممکن نمیشود ضمن اینکه سازمانهای مردم نهاد و گروههای جهادی نیز باید در کنار دستگاههای اجرایی قرار گیرند.
وی با اشاره به اینکه پیشگیری مهمتر از درمان است و باید معضل کار کودکان از ریشه درمان شود، گفت: اخذ حکم دادستانی مبنی بر ساماندهی کودکان کار و خیابان، جلسه با حضور اعضا و تیمی که از طرف قانون گذار برای ساماندهی این افراد تشکیل میشود از جمله اقدامات بهزیستی در خصوص ساماندهی کودکان کار است.
در زمینه اقامت کودکان کار مشکل داریم
متقینژاد با اشاره به اینکه امکان ارجاع کودکان کار به اصفهان نیست و، چون اتباع هستند نمیتوانیم مرکزی را برای ساماندهی آنها دایر کنیم، خاطرنشان کرد: تنها در صورتی که کودک کاری فاقد سرپرست موثر باشد و کارت اقامت داشته باشد با هماهنگی معاون امور اجتماعی سازمان و سرپریت مرکز کودکان کار به اصفهان ارجاع داده میشود.
رئیس بهزیستی کاشان در خصوص خدمات حمایتی بهزیستی برای کودکان کار عنوان کرد: در صورتی که اتباع کارت اقامت داشته باشند و نیاز به خدمات حمایتی و بستری داشته باشند، بهزیستی موظف است خدمات غیر نقدی به آنها ارائه کنند.
وی بیان کرد: اگر کارت اقامتی داشته باشند و بضاعت مالی نداشته باشند بهزیستی این افراد را به کمیته امداد و اگر نیاز به اشتغال داشته باشند به اداره کار و رفاه امور اجتماعی شهرستان کاشان معرفی میکند.