اعتماد نوشت: ماشاءالله شمسالواعظین، فعال حوزه منطقهای معتقد است، گستره سرزمینی و عمق استراتژیک ایران به هیچ عنوان تشابهی با اسرايیل ندارد که ایران بخواهد از تهدیدات اسرايیل نگرانی به خود راه دهد. وی در گفتوگویی ضمن ارزیابی ماهیت حمله ایران به اسرايیل تلاش میکند تمام احتمالات ممکن در دوران پسا حمله را تصویرسازی کند. او در تشریح راهبردهای ایران پس از حمله به اسرايیل میگوید: «ایران باید دوباره موضوع را به نوار غزه و مظلومیت فلسطینیها بکشاند. جنگ اسرايیل با ایران امکان وسعت یافتن را ندارد و آنچه نهایتا باقی میماند مناقشه اعراب و فلسطینیها با اسرايیل است.» به اعتقاد شمسالواعظین نبرد ایران و اسرايیل باید در قلمروی سایهها باقی بماند نه بیشتر.
وی تصریح کرد: ايران قطعا بايد واكنش مناسب به اسراييل نشان ميداد؛ اينكه حجم، گستره و چگونگي اين پاسخ به چه صورت باشد در حيطه تخصص و اختيار نظاميان كشور است. به طور كلي ايران با واكنشي كه نشان داد، سطح تازهاي از بازدارندگي را تثبيت كرد. اما با توجه به اينكه امريكا، فرانسه، انگليس و در سطوح بعدي امارات، عربستان سعودي، اردن و حتي بر اساس گزارشهاي منتشره، عراق همگي در زمينه مقابله با موشكها و پهپادهاي ايراني به اسراييل كمك كردهاند، روشن است كه حجم انبوهي از كشورها در اين مقابله حضور داشتهاند. در ظاهر اسراييل هم وارد فاز واكنش عليه ايران شده است. اگر اسراييل به حمله ايران واكنش نشان بدهد، اين معنا را به ذهن متبادر ميكند كه اسراييل نميتواند و نميخواهد سطح جديد بازدارندگي ايران را بپذيرد.
وی ادامه داد: اگر اسراييل عليه ايران تجاوز سرزميني و مستقيم داشته باشد، نشان ميدهد كه مخالف اين سطح جديد بازدارندگي تثبيت شده، ايران است. در اين صورت حجم، چگونگي و مكان حمله اسراييل از ديد تلآويو در واقع موقعيت جديد بازدارندگي اسراييل را شكل ميدهد. ايران هم در واكنش به تهديدات احتمالي اسراييل اعلام كرده در كمترين دقايق ممكن، پاسخي سريع، شديد و تاثيرگذار به اسراييل ميدهد. در نتيجه اين فعل و انفعالات هر دو كشور وارد يك منطقه خاكستري ميشوند. در منطقه خاكستري مشخص نيست، كدام طرف قصد دارد، موقعيت جديد بازدارندگي را ايجاد كند. فضا مبهم است؛ هر كس دست برتر را داشته باشد، ميزند و ارزش افزوده بيشتري به نفع خود ايجاد ميكند. بايد توجه داشت، كنشها و واكنشها هر كدام سقفي از بازدارندگي را ايجاد ميكنند. به طور مثال اگر اسراييل چند پايگاه فرعي ايران را هدف قرار بدهد، ايران ناچار است حجم بيشتري از اهداف را در اسراييل هدف قرار بدهد و 4 پايگاه اسراييل را بزند. در مرحله بعد، اسراييل 5 هدف در داخل خاك ايران را ميزند و اين روند مانند گلوله برفي كه از بالاي كوه غلت ميخورد، حركت كرده و نهايتا يك كوه برفي و مخرب را شكل ميدهد، ادامه خواهد داشت. با اين توضيحات اين خطر وجود دارد كه ايران و اسراييل به سمت نوعي از كنشها و واكنشها حركت كنند كه يك دور بسته و كليشهاي را ايجاد كند. اين روند گسترش جنگ در خاورميانه را باعث شده و زد و خوردي مستمر را به وجود ميآورد. ايران هم ناچار است بازوان منطقهاي خود را به كار بگيرد تا ضربات محكمتري به اسراييل بزند. شخصا بعيد ميدانم اسراييل دست به يك چنين اقدام غيرمعقولي بزند.
وی با تاکیر بر اینکه اسراييل واكنش مستقيم نشان نميدهد، گفت: مگر اينكه به اين نتيجه رسيده باشد كه جنگ غزه را كاملا باخته و نتوانسته بازدارندگي لازم ايجاد كند. سپس تلاش كند بازدارندگي برباد رفته خود را در يك جنگ جايگزين احيا كند. جنگ جايگزين هم نبردي كلاسيك است كه هم ايران و هم اسراييل در آن تخصص دارند. اسراييل در جنگ نامتقارن با حماس در نوار غزه (هم در ابعاد نظامي، هم در بخش رسانهاي و تبليغاتي و هم از منظر سياسي) شكست خورده است. ممكن است بخواهد اوضاع خراب خود را از طريق مواجهه ديگري (حمله به ايران) جبران كند. البته اين شرايط براي طرفهاي مختلف مثبت نخواهد بود. چون اسراييل يك كابوس به نام 7 اكتبر داشت كه در آن كليت بازدارندگي، اقتدار و ابهت نظامي اين رژيم توسط گروه كوچكي به نام حماس در هم تنيده شد. 190 روز جنگ در باريكه غزه جريان دارد اما هيچ كدام از اهداف اعلام شده اسراييل محقق نشده است. در نتيجه اسراييل به دنبال آن است كه ائتلاف شكل گرفته با حضور امريكا، اروپا و... را مستحكم كند.
وی افزود: البته امريكا صراحتا اعلام كرده در حمله اسراييل به ايران مشاركت نميكند اما در دفاع از اسراييل هنگام حمله واكنشي ايران همراهي خواهد داشت. البته اروپا و امريكا و... دروغ ميگويند چرا كه ستاد مشترك نظامي احداث كردهاند. رييس ستاد مشترك ارتش اسراييل در روز دوشنبه در پايگاه هوايي كه توسط ايران نابود شد، گفت اسراييل بايد از ائتلاف شكل گرفته استقبال كرده، از آن محافظت كند و آن را ارج نهد. معناي اين عبارات آن است كه ممكن است كشورهاي غربي از اسراييل بخواهند حمله خود عليه ايران را انجام بدهد تا ايران در معرض فرسايش نيروهايش قرار بگيرد. فراموش نكنيد ما و اسراييل با هم خطوط تماس سرزميني ندارند در نتيجه جنگهاي دو طرف به صورت حملات موشكي، هوايي، سايبري و پهپادي ادامه خواهد داشت. بايد دوطرف همديگر را به اندازهاي مورد تهاجم قرار بدهند كه يك طرف بگويد: آخ...! سپس تلاش براي توقف درگيريها آغاز شود.
وی خاطرنشان کرد: ايران نبايد در زمين اسراييل و نتانياهو بازي كند. چرا كه ممكن است نتانياهو تلاش كند، ايران را وارد ماجرايي كند كه نهايتا به زيان ايران و مساله فلسطين در افكار عمومي بينالمللي تمام شود. نبايد فراموش كرد كه مساله فلسطين و جنايات اسراييل در نوار غزه در جهان به يك مساله بنيادين بدل شده و جهانيان اسراييل را به خاطر جناياتشان، مينوازند. اين روند طي روزهاي اخير با تحولاتي همراه شده است. ايران بايد دوباره موضوع را به نوار غزه و مظلوميت فلسطينيها بكشاند. جنگ اسراييل به ايران امكان وسعت يافتن را ندارد و آنچه نهايتا باقي ميماند مناقشه اعراب و فلسطينيها با اسراييل است. نبرد ايران و اسراييل بايد در قلمروي سايهها باقي بماند نه بيشتر.