همشهری نوشت: وضعیتی که موجب نگرانی است چون بسیاری از کارشناسان تأکید میکنند که در این روند افزایشی، هم شانس عوارض شدیدتر میشود و هم احتمال مرگ افزایش خواهد یافت؛ ضمن آنکه برنامه ایران در مهار و حذف مالاریا تحتتأثیر قرار میگیرد. عبدالرضا میراولیایی، کارشناس مسئول کنترل بیماریهای منتقله از ناقلین وزارت بهداشت، با اشاره به این موضوع میگوید: «در شرایطی که با افزایش ابتلا به مالاریا به دلایلی ازجمله رطوبت، سیل پاکستان و ورود جمعیت زیاد مبتلا از مرزها به داخل کشور مواجهیم، کار کمی سختتر میشود، اما در کشور امکان تشخیص سریع و درمان کامل بیماری را داریم و این مهمترین امتیاز ما در کنترل مالاریاست. تا زمانی هم که موارد ابتلا از یک فرد آلوده به فرد غیرآلوده در داخل کشور نداشته باشیم، مشکلی درباره گواهینامه نخواهیم داشت.» او به چند نکته دیگر هم درباره شیوع این بیماری اشاره میکندکه در ادامه آمده است.
میراولیایی درباره دلایل افزایش موارد ابتلا به مالاریا در کشور میگوید: «نکته اول اینکه در کل دنیا بهدلیل تغییرات اقلیمی و گرمشدن زمین موارد ابتلا از طریق ناقلان در حال افزایش است. نکته دوم هم تأثیرپذیری ایران درباره مالاریا از پاکستان است. سال گذشته با سیل پاکستان مواجه شدیم و با افزایش موارد ابتلا در کشور، روند بیماری افزایشی شد. طی این مدت تعداد زیادی از افرادی که وارد ایران شدند، پاکستانی و افغانستانی و مبتلا بودند. نکته سوم هم تجارت سوخت و تبادلات مرزی بسیار زیاد در مرزهای جنوبشرقی کشور است که در نتیجه آن، افراد آلوده بیشتری میتوانند وارد کشور شوند.»
کارشناس مسئول کنترل بیماریهای منتقله از ناقلین وزارت بهداشت درباره کنترل بیماری در کشور عنوان میکند: «با اینکه آمار ورود افراد مبتلا به کشور بالاست، با توجه به ایجاد آمادگی و ارائه آموزشهایی که از پیش در مراکز بهداشتی و بیمارستانها صورت گرفته است، این افراد در زمان کوتاهی شناسایی میشوند. هنر ما این است که این بیماران را بهسرعت شناسایی کنیم تا چرخه انتقال برقرار نشود.»
مناطق اندمیک برای مالاریا در ایران استانهای سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان و هرمزگاناند. در مرکز کشور هم مواردی از مالاریا وجود دارد؛ ازجمله در همدان و چهارمحال و بختیاری که موارد بیماری در آنها همانهایی بودند که از مرزهای جنوبشرقی کشور وارد شدند و به استانهای مرکزی مسافرت داشتند.
علائم تیپیک مالاریا تب، لرز و تعریق است که در گذشته به آن تب نوبه میگفتند. تب و تعریق با فواصل مشخص در بیماران بروز میکند، اما هر تبولرزی را مالاریا نمیگویند چون این علائم بین بیماریهای ویروسی و میکروبی مشترکند. فرد مبتلا به مالاریا باید سابقه سفر به یک منطقه آلوده را از نظر مالاریا در داخل یا خارج از کشور داشته باشد.
شرایط سرایت بیماری
میراولیایی درباره سرایت این بیماری میگوید: «راه اصلی انتقال مالاریا از طریق پشه آنوفل است، اما از طریق پیوند عضو، انتقال خون و همچنین از مادر به جنین (درموارد بسیار نادر) امکان انتقال وجود دارد. همین حالا هم در اکثر نقاط کشور ازجمله اطراف تهران این پشه وجود دارد، اما چون مخزن بیماری (فرد مبتلا) وجود ندارد، خطری نیست. البته زمانی که افراد بیمار زیادی وارد کشور میشوند و به مناطق مختلف سفر میکنند، بیماری از طریق گزش فرد آلوده و سپس گزش فرد دیگر منتقل میشود.»