به گزارش«اطلاعات آنلاین»، شورای نگهبان به تازگی مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره مسکوت ماندن 3 ساله مصوبه شورای انقلاب فرهنگی مبنی بر تاثیر معدل در کنکور را رد کرد.
پیش از این اختلاف نظرهایی میان شورای انقلاب فرهنگی و مجلس درباره این مصوبه آشکار و علنی شده بود.
اکنون داوطلبان کنکور سال آینده در وضعیت معلقی میان زمین و هوا مانده اند. آن ها خود را برای امتحانات نهایی و افزایش معدل آماده کنند یا برای سرعت بیشتر در تست زنی از کتاب های تست و آموزشگاه های کنکور استفاده کنند؟
اختلاف میان شورای انقلاب فرهنگی و مجلس و حالا هم شورای نگهبان با مجلس، داوطلبان کنکور را دچار سردرگمی بیشتری کرده است.
اختلافات از کجا کلید خورد؟
خرداد ماه ۱۴۰۰ خبر مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی رسانهای شد. بر اساس این مصوبه کنکور ۲ بار در سال ( دی ماه و تیر ماه) برگزار می شود. حذف دروس عمومی از کنکور و اعمال نمره آنها فقط در سوابق تحصیلی (تاثیر قطعی معدل) از جمله دیگر مفاد این مصوبه است. براساس این مصوبه تاثیر مثبت معدل نیز در کنکور نیز افزوده شد. تاثیر مثبت سوابق تحصیلی در کنکور ۱۴۰۱، ۴۰ درصد بود اما در کنکور ۱۴۰۲ این تاثیر ۴۰ درصدی از مثبت به قطعی تبدیل میشود و در سال ۱۴۰۳، تا ۶۰ درصد افزایش خواهد یافت.
اما بخش تاثیر قطعی معدل از ابتدا با مخالفت کارشناسان و نمایندگان مجلس مواجه شد. حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای انقلاب فرهنگی در واکنش به این انتقادات، لغو این مصوبه را برخلاف اصل 57 قانون اساسی دانست.
وی تاکید کرد خانواده ها کاملاً با آرامش بدانند که همان مصوبه دنبال میشود به هیچ وجه این مصوبه تغییر پیدا نمیکند.
مجلس کوتاه نیامد
در همین حال مجلس نیز در واکنش به اصرار شورای انقلاب فرهنگی طرحی را مشابه این مصوبه در دستور کار خود قرار داد و در 28 شهریورماه گذشته تصویب کرد!
به گفته برخی از نمایندگان مجلس تفاوت مصوبه شورای انقلاب فرهنگی و طرح مجلس در این است که شورا برای تاثیر قطعی معدل، عدد ثابت داده بود؛ اما در طرح مجلس این عدد ثابت نیست و هر سال باید توسط شورای سنجش و پذیرش تعیین شود.
این اقدام مجلس واکنشهایی را از سوی اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی برانگیخت.
ابراهیم سوزنچی عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی در واکنش به مصوبه کنکوری مجلس شورای اسلامی در صفحه خود در فضای مجازی اعلام کرد: این مصوبه مجلس حتی در صورت تایید شورای نگهبان به معنی این است که تصمیم دست شورای سنجش و پذیرش است و این شورا می تواند طبق روال برخی سالها تاثیر معدل را قطعی کند و چون طبق ماده ۴ ملزم به رعایت مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است، نمی تواند تغییری ایجاد کند.
حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در صفحه توئیتر خودنوشت: مصوبه مجلس درباره کنکور که جناب ذوالنوری مدیریتش کرد، نه تنها مخالف مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است، با مصوبه خودشان مبنی بر تصمیمگیری درباره کنکور توسط شورای سنجش و پذیرش و تبعیت از تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی، مخالفت دارد، چگونه نمایندگان متوجه این تناقض نشدند؟!
اما سرانجام با تلاش نمایندگان موافق با به تعویق انداختن مصوبه شورا،طرح اصلاح قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور، در اولین روز مهرماه به شورای نگهبان فرستاده شد که عصر روز گذشته خبر رسید این اصلاحیه در شورای نگهبان رد شده و تاثیر معدل، پابرجا خواهد بود!
طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان با اعلام این خبر گفت: «طرح اصلاح تبصره (۵) ماده (۵) قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور درخصوص تغییر شیوه برگزاری کنکور سراسری، در جلسه روز گذشته شورای نگهبان بررسی و مغایر با قانون اساسی شناخته شد.
پس از اعلام این خبر نیز، خبری آمد که کنکور سراسری سالهای ۱۴۰۳، ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ با تاثیر مثبت معدل، مشابه کنکور سال ۱۴۰۱ بهقبل برگزار خواهد شد؛ خبری که داوطلبان کنکور را بیشازگذشته آشفته کرد.