
نرگس خانعلی زاده در ضمیمه خانواده امروز روزنامه اطلاعات نوشت: با عبور از اولین روزهای فصل پاییز و ماه مهر، کمکم بر تعداد کسانی که میبینیم یا میشنویم که دچار بیماری آنفلوآنزا شدهاند بیشتر میشود؛ نوعی بیماری تنفسی فصلی که همیشگی بوده و هست و خواهد بود و فقط متوسل شدن به برخی از راههای پیشگیری به ابتلا یا آگاهی بر درمانهای خانگی و بیمارستانی، میتواند احتمال ابتلا یا شدت بیماری را کم کند؛ در غیر این صورت، آنفلوآنزا چیزی نیست که ریشهکن شود یا بگوییم این پاییز از آنفلوآنزا خبری نیست! شاید برای همین است که قریب به اتفاق متخصصان عفونی، توصیه میکنند که افراد پرخطر و گروههای حساس، در همین روزها واکسن آنفلوآنزا بزنند که از ابتلا به این بیماری دور بمانند یا در بدبینانهترین حالت، کوتاه و سبک، از آن عبور کنند.
آمارهای جهانی حتی به 20 درصد هم رسیدهاند! آمار 20 درصدی از ابتلا، بستری و حتی مرگ مبتلایان به آنفلوآنزا در جهان. این واقعیت است؛ واقعیتی که ظاهری آرام دارد و نشان از یک عفونت تنفسی خفیف دارد اما همین ظاهر ساده، گاهی میتواند باطنی خطرناک به دنبال داشته باشد. شاید برای همین است که این روزها، همهکس و در همهجا از بیماری آنفلوآنزا و واکسنش که بهترین زمان برای تزریقش در همین روزهاست، حرف میزنند.
آنفلوآنزا را دستکم نگیرید
بدیاش این است که آنقدر که نگران کرونا و کووید بوده و حتی هستیم، درباره آنفلوآنزا احتیاط نمیکنیم و جدیاش نمیگیریم؛ در صورتی که متخصصان عفونی، گاهی آنفلوآنزا را خطرناکتر از کرونا میدانند: «در واقع بستگی به فرد مبتلا دارد؛ افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، ممکن است آسیبهای بیشتر و جدیتر از آنفلوآنزا ببیند تا افراد جوان و سالمی که شاید شبیه به یک سرماخوردگی ساده و سبک، از آنفلوآنزا عبور میکنند.» این را متخصصان عفونی میگویند و اعتقاد به شباهت این بیماری با کرونا دارد؛ چرا که آنفلوآنزا هم میتواند گاهی خطرناک و گاهی بیخطر عمل کند! اما آنچه که اهمیت دارد، شناخت افراد نسبت به خودشان و راههای پیشگیری از ابتلا به بیماری است که شدت آن را کم یا زیاد میکند.
پیشگیری بهتر از درمان
توصیه و تأکید متخصصان برای واکسن آنفلوآنزا، گروههای خاص و پرخطر هستند؛ مادران باردار، سالمندان، افرادی که مستعد بیماری هستند و به هر دلیلی، سیستم ایمنی ضعیفی دارند و ... در صف اول تزریق واکسن آنفلوآنزا هستند؛ واکسنی که میتواند از سلامت و جان آنها در برابر ویروس آنفلوآنزا مراقبت کند تا آنها هم این بیماری را شبیه به گروههای پرتوانتر از سر بگذرانند و درگیر مسائل حـاد نشوند. در واقع از آنجا که این بیماری هم میتواند مانند هر بیماری دیگری، غیرقابل پیشبینی باشد، بهتر است که خودمان پیشگیریهای جدیتر را دنبال کنیم تا خداینکرده در روزهای بیماری و ابتلا، از روند سخت درمان گلایه نکنیم.
واکسن؟ چهوقت؟ چطور؟
واقعیت این است که واکسیناسیون آنفلوآنزا میتواند خطر بستری شدن با آنفلوآنزا را در بیمارستان کاهش دهد و آخرین روزهای شهریور و اولین روزهای مهرماه هم بهترین زمان برای تزریق واکسن است. یکی از مسائلی که باید در نظر داشته باشید این است که هر سال، نوع جدیدی از این واکسن ساخته میشود؛ چراکه ویروس آنفلوآنزا هم هر سال در حال جهش و تغییر است و واکسنهای ساختهشده یا تزریقشده در سالهای قبل برای سال جاری مناسب نخواهند بود.
برای همین لازم است که این واکسن، هر سال در افراد پرخطر تکرار شود؛ واکسنی که بعد از گذشت 2 هفته، ایمنی لازم را در بدن فرد ایجاد میکند. البته این را هم بدانید که خیلی هم تفاوتی میان واکسن ایرانی و خارجی وجود ندارد؛ این موضوعی است که بسیاری از متخصصان عفونی هم آن را تأیید میکنند و کیفیت واکسنهای داخلی موجود در داروخانهها کاملا مورد تأیید است.
این توفیق اجباری
در رعایت مسائل بهداشتی هم که دیگر استاد شدهاید؛ توفیقی اجباری که کرونا برایمان به همراه داشت، اما در این روزها به دردمان میخورد. مسائلی که به نظر میرسد جزوی از سبک زندگی همه افراد دنیا از جمله مردم کشور ما شده است.
برای همین است که احتمالا دیگر لازم نیست برای مراقبت در برابر بیماری آنفلوآنزا، از تکرار مکرراتی مثل رعایت فاصله اجتماعی و دوری از تنفس نزدیک با همدیگر، استفاده از ماسک و شستن دستها و قرنطینه 5 تا یک هفتهای بگوییم؛ چراکه بدون تردید، هر کسی خودش بهتر از هر وقت دیگری، به چنین مسائلی برای بیماریهای واگیردار مثل کرونا و آنفلوآنزا اطلاع دارد؛ درست نمیگوییم؟