ضمیمه خانواده امروز روزنامه اطلاعات نوشت: این باورهای غلط درباره دیابت را از خود کنید:
۱. «افراد لاغر به دیابت مبتلا نمیشوند»
درست است که چاقی یکی از عوامل خطرساز ابتلا به دیابت است، اما زمینههای ارثی، پرفشاری خون، اختلالات چربی خون یا کمتحرکی هم از دیگر عوامل خطرساز ابتلا به دیابت، بهویژه نوع ۲ محسوب میشود؛ بنابراین افراد لاغر نیز در معرض ابتلا هستند. حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد افرادی که به دیابت مبتلا میشوند، چاق نیستند.
۲ . «فقط خوردن زیاد مواد قندی منجر به دیابت میشود»
در واقع قندهای ساده یا چربیها از جمله مواد غذایی ناسالم هستند. بهتر است در هرم غذایی این مواد کمتر استفاده شوند و بیشتر فیبرها و کربوهیدراتهای پیچیده مصرف شوند. قندهای ساده و چربیها میتواند به عنوان عامل خطرساز برای افزایش وزن و در پی آن ابتلا به دیابت تلقی شود.
۳ . «بعد از تزریق انسولین نیازی به رعایت رژیم غذایی نیست»
کنترل دیابت، 4 رکن اساسی دارد. آموزش، فعالیت بدنی، رژیم غذایی سالم و داروها باید در کنار هم مورد توجه قرار گیرد. حتی اگر فرد چندین نوع داروی خوراکی یا انسولین مصرف کند، ارکان دیگر باید پابرجا باقی بماند. در صورتیکه مصرف انسولین فرد را به اشتباه از رعایت رژیم غذایی دور کند، افزایش نوسانات قند خون و اضافهوزن را در پی دارد. ثابت نگهداشتن وزن بهویژه در دیابت نوع ۲ بسیار اهمیت دارد و اگر رژیم غذایی رعایت نشود، فرد در معرض خطر قرار میگیرد.
۴ .«افراد دیابتی نمیتوانند ورزش کنند»
افراد مبتلا به دیابت، هم نوع 1 و هم نوع ۲ میتوانند در سطوح قهرمانی به ورزش مشغول باشند. فرد باید بداند قبل، حین و بعد از ورزش چه اقداماتی را باید انجام دهد.
۵ .«افراد مبتلا به دیابت نمیتوانند قند مصرف کنند»
در رژیم غذایی افراد دیابتی محدودیت وجود دارد، ولی ممنوعیت نه. هیچ ماده غذایی وجود ندارد که برای فرد مبتلا به دیابت به طور کل ممنوع باشد.