سید جلال ساداتیان، سفیر اسبق ایران در انگلیس در گفتگو با «اطلاعات آنلاین» با ابراز امیدواری از این که مسعود پزشکیان بتواند به وعده خود مبنی بر تنش زدایی در سیاست خارجی جامه عمل بپوشاند، گفت: تبیین دکترین سیاست خارجی در جمهوری اسلامی در اختیار سطوح بالای حاکمیت است، اما این دلیل نمیشود تاثیر دولتها در مواجهه کشور با نظام بین الملل را نادیده بگیریم. همچنان که کشور در دوره محمود احمدی نژاد و با طرح «هولوکاست» هزینههایی زیادی داد و بلافاصله بعد از روی کارآمدن دولت یازدهم به ریاست حسن روحانی فضای بین الملل هم آماده رسیدن به توافق بر سر موضوع پیچیده هستهای شد.
وی افزود: ایران در این چند سال گذشته انواع و اقسام تحریم را تجربه کرده است و به همین دلیل با وضعیت اقتصادی نابسامانی مواجه شده ایم. بنابراین در این وضعیت، برنامه ها و تئوری ها در حوزه سیاست خارجی به طور جدی مورد توجه افکارعمومی قرار می گیرد.
به گفته وی، دولت پزشکیان اگر واقعا دنبال طرح تنش زدایی است، باید رویکرد فعلی را پشت سر بگذارد و با تعامل با همه کشورهای جهان مقدمات گذر از بحران را فراهم کند. البته برای رسیدن به تعامل هم نباید مصالح نظام و منافع عمومی را نادیده بگیرد.
ساداتیان گفت: مسعود پزشکیان در تعیین مهرههای دولت، به ویژه مسئولانی که قرار است سکان دیپلماسی دولت را عهده دار شوند، باید نگاه جریانی را کنار بگذارد و با بررسی موشکافانه چهرههایی را به مجلس برای کسب رای اعتماد معرفی کند که هم تجربه کافی داشته باشند، هم زبان مذاکره با دنیا را داشته باشند و هم کارنامه پرباری در سیاست خارجی داشته باشند.
وی افزود: رابطه با شرق و روسیه در افکار عمومی منطقی نیست و ضرر رسان است. به نظر من رابطه با هر کشوری اعم از شرقی و غربی خوب و مفید است. فقط کافی است، تحریمها رفع یا کمرنگ شوند تا کشورها نتوانند با سوءاستفاده از محدودیت ایران، منافع ما را با تخفیفهای آنچنانی را تخریب کنند.
ساداتیان یادآور شد: دولت چهاردهم برای اینکه بتواند با دنیا به تعامل برسد، احتیاج مبرمی به همکاری و همراهی مجلس و ارگانهای دیگری دارند که هر کدام به یک شکلی در ارتباط ما با دنیا به نوعی میتوانند، نظر بدهند و فعالیت کنند. در واقع انسجام و یکصدایی در داخل برای حل و فصل تنازع با نظام بین الملل الزامی است که با هیچ متر و معیاری نمیتوان منکر آن شد.