حسن مرادی، استاد دانشگاه تهران و کارشناس انرژی در گفتگو با «اطلاعات آنلاین» با اشاره به دشواری شرایط دولت چهاردهم برای مدیریت نفتی گفت: آمار و ارقام مقولهای نیست که با تبلیغات و پروپاگاندا به مردم خوراند. واقعیت هایِ قبل از دولت سیزدهم و در طول دولت سیزدهم به طور دقیق برای همه مشخص است و همچنین برنامهای که برای دولت چهاردهم باقی مانده است هم برای عموم مشخص است. یعنی معلوم است، افزایش میزان تولید فراوردها و رونق صادارت نفتی به طور طبیعی چندین سال زمان نیاز دارد. یعنی نمیتوان قدمهای مثبت در مسیر نفت را به یک دولت یا دوره خاص مرتبط کرد و به سالها زمان احتیاج دارد.
این استاد دانشگاه تهران گفت: پروژه تولید فراوردههای نفتی را نمی توان یک شبه انجام داد و چندین سال زمان لازم است تا هدفهای تعیین شده محقق شوند. به همین دلیل در اجرایی شدن پروژههای مهم، چند دولت درگیر میشوند. مثلا درباره کریدور جنوب به شمال سواحل موکراین و بندر عظیم چابهار که از تحریمهای آمریکا مستثنی هستند، با هند قرارداد بستیم که این کشور هم این بندر را بسازد و هم ریل آهنی و دسترسی این بندر را تاسیس کند. معلوم است که این پروژه نمیتواند به یکباره انجام شود و فقط به یک دولت ربط داده شود.
وی گفت: تاسیس معاونت امور اقتصادی در وزارت خارجه مصوب و اجرایی موجب شد، از تحرکِ صرف سیاسی به سمت فعالیت اقتصادی برویم که امیدواریم این روند در دولت چهاردهم هم جدی گرفته شده و اجرایی شود. در این شکل رایزنهای سیاسی_ اقتصادی در کشورها مستقر شدند که این روش تاثیر مثبتی در مناسبات تجاری ایران داشت و امیدوارم از این پس هم داشته باشد. البته با وجود اینکه رایزنها میتوانند، میلیاردها دلار به خزانه کشور تزریق کنند، متاسفانه با کمبود بودجه دست و پنجه نرم میکنند که این نقیصه باید هر چه زودتر برطرف شود تا بتوانیم، مخصوصا در داد و ستد با کشورهای همسایه آورده قابل توجهی داشته باشیم.
مرادی افزود:برنامههای اقتصادی، به خصوص طرحهای نفتی در شرایطی که تحریم هستیم، اهمیت فوق العاده استراتژیکی در راستای اصلاح شلختگی اقتصادی میتواند داشته باشد.