اطلاعات نوشت: در آیین تکریم از خدمات ۲۵ساله دکتر رضا داوری اردکانی در مسئولیت ریاست فرهنگستان علوم و معارفه دکتر محمدرضا مخبر دزفولی به عنوان رئیس جدید فرهنگستان علوم که با حضور دکتر محمدرضا عارف، دکتر غلامعلی حداد عادل، دکتر مرندی، دکتر رضا فرجیدانا، دکتر طهرانچی و جمعی از اعضا ی فرهنگستان علوم برگزار شد، دکتر علیاکبر صالحی، مخبر دزفولی را خلف صالح دکتر داوری اردکانی دانست و گفت: اگر ایدئولوژی و فلسفهورزی را دو وجه یک موضوع بدانیم، انقلاب ما در ابتدا وجه ایدئولوژی پررنگتری داشت. در سیر تحولات جهانی به جایی رسیدیم که وجه فلسفهورزی پررنگتر شده است . وی خاطر نشان کرد: نسلZ، نسل پرسشگر است و به همین خاطر فیلسوفان باید پاسخگوی آنان باشند.
معاون پژوهشی فرهنگستان علوم با بیان اینکه الان زمان، زمان فیلسوفان است، چون پرسشهای زیادی در داخل و جامعه جهانی مطرح میشود؛ اظهار کرد: اگر در گذشته تفاوت بین نوجوانی ما و نوجوانان جهان زیاد بود، الان این فاصله خیلی نزدیک شدهاست، بنابراین فلسفه نقش مهمی را در این عصر بازی میکند.
وی با بیان اینکه این عصر، عصر فلسفه است، گفت: این نسل هم سرگشته و هم گمگشته است. زمانی نیهیلیسم حکمرانی میکرد، الان این خطر هست که نسل جدید دوباره به سمت پوچگرایی برود.
وی با بیان اینکه دکتر داوری اردکانی هم میداند و هم همواره خواسته که بداند، گفت: یک ویژگی خاص دکتر داوری اردکانی این است که تواضع ایشان در ضمن برخورداری از علم و حکمت و دانش، اسوه است. او یک اسوه برای نسل ما و آینده است، با وجود اینکه به ایشان کم آجر، پرتاب نشد.
وی با تاکید بر این که دکتر مخبر دزفولی با تلاش خود، از سربازی به سرداری رسید، گفت: او همواره جانب اعتدال و انصاف را میگیرد و هیچگاه اصرار بر اندیشه خود ندارد.
صالحی، ضمن بیان اینکه فرهنگستان خانه نخبگان است، گفت: مدیر فرهنگستان باید سعه صدر داشته باشد و آرای مختلف را بشنود. ما در دوران داوری اردکانی این احساس را داشتیم و من این موضوع را در وجود دکتر مخبر دزفولی میبینم.
آیت الله سید مصطفی محقق داماد عضو پیوسته فرهنگستان علوم هم در این مراسم با اشاره به خدمات دکتر حسن حبیبی در ایجاد فرهنگستانها گفت: ناسپاسی است اگر از دکتر سید حسن حبیبی در این مراسم نام نبریم؛ فرهنگستانها از میراثهای ارزنده او است. او فرهنگستانها را تشکیل داد و اساسنامه بسیار خوبی را با همکاری دوستان تدوین کرد.
رئیس گروه علوم اسلامی فرهنگستان علوم خاطرنشان کرد: در آن زمان من عضو دانشگاه بودم، ولی دیدم فرهنگستان مزه دیگری دارد و آن مزه استقلال است و اعضاء را خود انتخاب میکند.
عضو پیوسته فرهنگستان علوم با اشاره به اینکه دکتر داوری اردکانی هیچگاه نظر خود را تحمیل نکرد و سعی داشت از نظر همه برای تصمیمگیری استفاده کند، ادامه داد: به هر حال اساسنامه فرهنگستان تغییر کرد، ولی دکتر داوری اردکانی فرهنگستان علوم را با کمال اقتدار اداره کرد و در دوران وی اساسنامه دوم به هیچ وجه اجرا نشد و من کمال تشکر را دارم.
رئیس گروه علوم اسلامی فرهنگستان علوم با اشاره به اخراج استادان دانشگاهها گفت: در تعجبم از وزیر علوم که چرا در موضوع اخراج استادان از دانشگاهها سکوت پیشه کردهاست.
وی تاکید کرد: والله این گونه برخورد کردن با استادان دانشگاهها به ضرر انقلاب است وکسانی که این کارها را میکنند دشمن رهبر انقلاب هستند.استاد با یک امیدی به دانشگاه میآید، استقلال دانشگاه در مجامع علمی یک امر مسلم است، اگر بنا دارید بساط دانشگاه را جمع کنید بفرمایید جمع کنید.
محقق داماد با تاکید بر این که اینگونه رفتارها با هیچ قشری انجام نمیشود، افزود: این گونه برخورد با استادان دانشگاه قطعا به علم در کشور آسیب جدی وارد میکند و با سخنان رهبری که بر اهمیت علم وگسترش آن تاکید دارند در تضاد است. بدون شک کسانی که این اتفاقات را ایجاد کرده و اجرا میکنند، به دنبال ضربه زدن به حکومت و کشورند.
وی ضمن تشکر از شورای عالی انقلاب فرهنگی و دبیر شورا برای انتخاب دکتر مخبر دزفولی، گفت: پس از استعفای دکتر داوری اردکانی، دکتر خسروپناه گفت ما سعی میکنیم دکتر داوری را پشیمان کنیم، ولی اگر نپذیرفتند، چه کسی را معرفی میکنید؟ ما سه نفر را معرفی کردیم که دکتر مخبر دزفولی یکی از آن سه نفر بود.
محققدامادادامه داد: ما از این انتخاب تشکر میکنیم. چون مخبر دزفولی میتواند شرف و کرامت فرهنگستان را حفظ کند.
رضا داوری اردکانی هم در آیین تکریم خودگفت: من هم در موضوعات مختلف شخصاً نظری داشتم؛ ولی هیچگاه نظر شخصی خود را به عنوان نظر فرهنگستان اعمال نکردم. وی با اشاره به دوران انتخاب خود به عنوان ریاست فرهنگستان علوم، گفت: من از ابتدا هیچ قصد و غرض مادی و شهرت نداشتم و واقعا از حضور در چنین مجلسی شرمسار و شرمنده میشوم.
داوری درباره معارفه مخبر دزفولی، گفت: ما با مسامحه لفظ معارفه را به کار میبریم، چرا که دکتر مخبر در این خانه بود. ما باهم بودیم و باهم هستیم. دکتر مخبر از بیرون نیامد و کسی نیست که نشناسیمش. من از ۴۰سال پیش او را میشناسم. او اهل دانش و سیاست است، من اهل سیاست نیستم. او وفادار به علم است و این صفت عالم است.
وی خاطر نشان کرد: وقتی این سمت را پذیرفتم، گفتم من نماینده شما هستم. من رئیس فرهنگستان نیستم و سعی کردم به این قول وفادار باشم. فرهنگستان را دوست داشتم و خودم را متعلق به آن میدانستم .
رئیس سابق فرهنگستان علوم گفت: وقتی انتخاب شدم، گرفتار فلسفه شدم. دانشمند نظر خود را دارد و از موضع خود به دنیا مینگرد. فیلسوف به بازی دنیا توجه دارد و این موضوع، فکر را تغییر میدهد .
داوری اردکانی با بیان اینکه در آغاز انقلاب مشکلات و حرفهایی پیش آمد که ما را از فکر کردن در مورد علم با وجود اینکه ضرورت ما بود، بازداشت، گفت: ما باید به علم بیشتر فکر میکردیم، بهویژه آنکه استعدادهای عجیبی داشتیم. الان هم آنچه داریم، بسیار گرانقدر است. در مورد علم، مسیر آن و آینده آن باید فکر کنیم.
وی ادامه داد: آن زمان یکسری مسائل انتزاعی در مورد علم و فلسفه علم و تکنولوژی در بین مردم و دانشمندان مطرح میشد. اینها مسائلی است که در بین علم و دانشمندان مطرح میشود؛ نه در کوچه و بازار. مساله ما مساله وجود علم است، نه مفهوم علم. عجیب بود که این حرفها وارد کوچه و بازار شد و روشنفکران نیز آنها را به عنوان قله حکمت گرفتند.
داوری اردکانی با اشاره به اینکه بیرون فرهنگستان میگفتند مگر فرهنگستان چه کردهاست، گفت: آنها تنها به مشکل کار اشاره داشتند. مثل اینکه فرهنگستان میتواند بار سنگین علم را یکتنه بردارد و در جایگاه بلندمرتبه خودش قرار دهد. همه باید در کار علم بکوشند .
وی تاکید کرد: سیاست و علم باید باهم باشند. علم تکلیف سیاست را مشخص نمیکند و نمیگوید چه باید کرد، ولی سیاست سودای آن را دارد که از علم برخورداری و بهرهبرداری داشته باشد. این حق است، علم باید مورد بهرهبرداری قرار گیرد، ولی علم از هیچ چیز و هیچکس فرمان نمیبرد.
دکتر محمدرضا مخبر دزفولی،رئیس فرهنگستان علوم هم در سخنانی با تجلیل از مقام علمی دکتر داوری گفت: در ترورهای اول انقلاب خیلی از متفکران و اندیشمندان را از ما گرفتند ولی بودند افرادی مثل دکتر داوری که دست ما را بگیرند.
وی افزود: فرهنگستان میتواند خیلی کار برای پیشرفت کشور انجام دهد؛ دانشمندان و متفکران بزرگی در این فرهنگستان هستند تا بتوانیم از ظرفیت آنها برای پیشرفت کشور استفاده کنیم.
وی با تأکید بر اینکه کار دانشگاه میدانی است اما کارکرد فرهنگستان راهبردی است، اضافه کرد: فرهنگستان باید نقش مهمی در پیشرفت کشور داشته باشد و این کار با وجود این همه دانشمند شدنی است، فقط این کار جمعی است و همدلی و صمیمیت میخواهد .
رئیس فرهنگستان علوم افزود: ما یک وظیفه مهم داریم و آن حفظ گنجینه هوشی و تمدن کشور است که این امر مهم با قدر گذاشتن به دانشمندان و متفکران شدنی است، بنابراین برای ایران قوی همه باید دست به دست هم بدهیم.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب تأکید کرده است که ما باید به مرجعیت علمی برسیم و آن را طراحی کنیم که یک راه آن، پرداختن به علوم پایه است تا بتوانند در نهادهای سیاستگذاری نقش مهمی ایفا کنند.
مخبر دزفولی با تأکید بر این که ما باید تبادلات دانشی را با جهان گسترش دهیم و این امر مغایر با منافع ملی نیست، افزود: ما باید حتما رصدخانه علمی، نوآوری و فناورانه را برای تحقق این امر سامان دهیم .
دکتر عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی هم با اشاره به این که فرق دکتر داوری با سایر فیلسوفان این است که او انضمامی فکر میکند و دیگران انتزاعی، افزود: خلأیی که امروز در جامعه مشاهده میکنیم ناشی از آن است که فیلسوفان ما بیشتر انتزاعی فکر میکنند.
وی افزود: دکتر مخبر دزفولی یک دانشمند مدیر و مدیر دانشمند است که نقشه علمی کشور را تدوین کردهاست. در فرهنگستان همه میتوانند منشا خدمات زیادی باشند.
در پایان این آیین با اهدای لوح تقدیر از خدمات ربع قرن ریاست دکتر داوری بر فرهنگستان علوم تجلیل شد.