محمدتقی فاضلمیبدی، عضو مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم در گفتوگو با هممیهن گفت: هیچ دلیل شرعی برای مجتهد نشدن زنان وجود ندارد و آنچه مانع اصلی در این راه بوده، عرف و وجود فتواهایی از سوی برخی فقها بوده است.
مهمترین محورهای این گفت وگو را می خوانید:
*در بحث اجتهاد و تقلید، معمولاً فقها مطرح کردهاند و گفتهاند که چون زن موقعی که مرجع شد باید در مرئی و منظر یا همان حضور مردم آشکار شود، لذا شارع این موضوع را نمیپسندد اما این دلیل خیلی سستی است. وگرنه روایت یا آیهای که دلالت بر این داشته باشد که زن نمیتواند مرجع تقلید باشد را ما نداریم و فقهای ما در این زمینه اختلافنظر دارند.
*ما دلیلی بر اینکه زن نمیتواند مرجع تقلید شود را نداریم. بعضیها گفتهاند یکی از جاهایی که ذکوریت و مرد بودن لازم است، مرجع تقلید است اما در بحث اجتهاد، دلیل محکمی برای آن وجود ندارد. لذا پیش از این هم درباره این موضوع بحثهایی وجود داشته است.
*زنهایی مانند مرحوم حاج خانم امین در اصفهان میرفتند و مجتهد میشدند ولی مرجع مردها نمیشدند اما الان روزگار خیلی فرق کرده است، بنابراین زن هم میتواند مجتهد شود و استعداد این کار را هم دارد، مجتهد هم که شد، کارشناس شود و مرجع تقلید هم میتواند بشود.
*حوزه زنها خیلی وسیع است و زنها در مدرسه جامعةالزهرا درس میخوانند اما اینکه تا چه اندازه رشد کردهاند و به اجتهاد رسیدهاند، آن را خبر ندارم
*یک زمانی وجود داشت که خیلی از فقها میگفتند که زن نمیتواند در انتخابات شرکت کند و زن از حق انتخاب کردن و انتخاب شدن محروم بود ولی به هر حال روزگار نوین، اینقدر با سرعت پیش رفت که بحث حقوق زنان در آن مطرح شد که از جمله این حقوق، موضوع حق رای و حق انتخاب شدن زنان بود. لذا مرحوم امام هم وقتی انقلاب شد و به ایران آمد، به زنها حق داد که نماینده مجلس شوند و در انتخابات شرکت کنند و این موضوع ممکن بود با فتوای برخی فقها سازگاری نداشته باشد؛ چنانچه پیش از انقلاب هم خود امام مخالف بود اما مرور زمان مسئله را حل کرد.