عاصفه اله وردی در یادداشتی در ضمیمه خانواده امروز روزنامه اطلاعات نوشت: وقتی برای شناخت بیشتر با نامزدش به رستوران رفته بود، متوجه شد او تمام مدت به زبان یکی از شخصیتهای خیالیش صحبت میکند.
این کار جالب، بامزه و خندهدار به نظر میرسید، اما در برخوردهای بعدی متوجه شد که نامزدش در هیچ گروه و دستهای از دوستان احساس راحتی نمیکند و حتی یک بار بر سر گروهی از دوستان که به شدت او را دست انداخته بودند، فریاد کشید و این پایان ارتباط آنها بود.
اسکیزوتایپال
شناختن افرادی با شخصیت اسکیزو تایپال یا عجیب و غریب، چندان دشوار نیست. آنها ظاهر، افکار و رفتاری عجیب و غیر عادی دارند. به قدرتهای ماورایی و تواناییهای جادویی بیش از حد باور دارند و معتقدند که نیروهای فوق طبیعی و فوق زمینی بر وقایع روزانه افراد موثرند.
چرا درکم نمیکنی؟
وقتی با چنین فردی وارد رابطه می شوید، از یک سو جذب هیجانات ناشی از رفتارهای خاص و غیرتکراری او هستید و از سویی، او به شدت شما را تحت فشار قرار میدهد. شاید بارها شما را سرزنش کند که چرا متوجه تله پاتی با او نمیشوید. افکار و احساساتش را درک نمیکنید یا به هر تصادف یا اتفاقی که برای او معنی و اهمیت خاصی دارد، واکنشی مطابق با نظر او نشان نمیدهید.
بی توجه به ظاهر
آنها معمولاً به بهداشت و ظاهر خود توجه چندانی ندارند. معتقدند وقت صرف کردن برای ظاهر، تمرکز آنها را از افکار و خیالات عجیب و غریب کم میکند. شاید حتی در آغاز خندهدار به نظر برسد، اما الگوهای رفتاری عجیب و غریب در او معمولاً افراد را از اطرافش دور میکند و او تنها میماند.
کودکی و نوجوانی
یک فرد اسکیزو تایپال معمولاً دوران نوجوانی و جوانی خود را در رنج و تنهایی به سر میبرد. دیگران برای او به معنی طرد، تمسخر و بیاعتمادی هستند.
به همین دلیل، مهارتهای ارتباطی آنها پیشرفت نمیکند. از بودن در میان جمع غریبه احساس اضطراب و ناراحتی میکند. در یک جمع ناشناخته بسیار مضطرب میشود و هنگام صحبت کردن از شاخهای به شاخه دیگر میپرد. ممکن است دیگران را به این فکر برساند که او یا دیوانه است یا مواد مصرف کرده است. همه اینها در حالی است که او معمولاً درست برخلاف افراد اسکیزوئید، علاقمند به ارتباط با دیگران است و از تنها ماندن رنج میبرد.
هوش هیجانی
این فرد در روابط خود با دیگران قادر به درک نشانههای کلامی و غیرکلامی نیست و معمولاً از هوش هیجانی پایینی برخوردار است. چون بارها از جانب دیگران مورد تمسخر و تحقیر قرار میگیرد، همیشه به دیگران شک و تردید دارد. او همیشه در چرخه معیوب تمسخر، شک و تردید، بیاعتمادی و انزوا قرار میگیرد. معمولاً در حیطه شغلی چندان موفق نیست، چرا که با ظاهری نامناسب در محیط کار حاضر میشود و حرفهای عجیب و غریب به میان میآورد.
توهم بینایی و شنوایی
گاهی دیده میشود که این افراد به صورت موقت دچار توهمات دیداری و شنیداری میشوند و میخواهند ثابت کنند که در این لحظه حتماً یک روح خبیثی را مشاهده میکنند که فقط آنها قادر به دیدن آن هستند.
چگونه اختلال ایجاد میشود؟
عوامل ژنتیکی و زندگی با والدین اسکیزو تایپال یا اسکیزوفرنیک میتواند در ابتلای فرد موثر باشد. شاید والدین او افرادی سرد و بیاحساس بودهاند. که سبب شدهاند کودکشان در تنهایی به دنیای خیالات پناه ببرد. ممکن است والدین چنین کودکانی افرادی خشن و تحقیرگر باشند و احساس شرم به کودک خود میدهند. و این کودک از ترس آزار و اذیت آنها، از آنها دوری میکند.
ویژگیهای والدین
والدینی که کودک را بدون اینکه قبلاً به او تذکر بدهند تنبیه یا مسخره میکنند، معمولاً کودکانی اسکیزوتایپال تربیت میکنند. چرا که کودک دقیقاً نمیداند که نسبت به هر اتفاقی والدینش چه واکنشی از خود نشان خواهند داد. گاهی حتی این قدرت جادویی را به والدین خود نسبت میدهد و ممکن است همراه با ترس و کنجکاوی هرچه بیشتر در اینمورد خیالپردازی کند. شاید والدین در کودک نسبت به ترک خانه احساس گناه ایجاد کنند و مانع از رشد مهارتهای اجتماعی لازم در او شوند و ناخواسته او را به سمت کنارهگیری از اجتماع، خیالهای غیر عادی و عادتهای عجیب و غریب بکشانند.
افسردگی دارند
افراد اسکیزو تایپال معمولاً دچار افسردگی مزمن هستند. چرا که بارها و بارها طرد و تحقیر را تجربه میکنند. همین در آنها حس بیارزشی ایجاد میکند. اطرافیان و دوستان سعی میکنند که به آنها بگویند رفتارهای آزاردهنده دارند، اما آنها هر بار با کنارهجویی و افسردگی و انزوا پاسخ میدهند. صحبت صادقانه با این افراد بسیار دشوار است.
در دنیای دیگریست
این افراد بسیار خلاق هستند به خاطر همین در برخی مشاغل میتوانند موفق شوند و گاه همین افکار عجیب و غریب، آنها را به موفقیتهای هنری ویژهای میرساند، اما چیزی که در این میان بسیار آزاردهنده است اینکه وقتی در ارتباط با فردی اسکیزو تایپال قرار میگیرید، مشکلات اجتماعی و اقتصادی، تنها مشکلات شما نیستند بلکه چنین فردی قادر به برآورده کردن نیازهای عاطفی شریک زندگی خود نیست. چرا که همیشه از اجتماع دوری کرده و برای او بسیار دشوار است که پیامهای غیر کلامی را به درستی درک کند و به خواست های شریک خود پی ببرد. انگار که شما به زبان دیگری با او سخن میگویید، او قادر به درک این زبان نیست