کیست مویی یا سینوس پیلونیدال یک بیماری دردناک است که میتواند در هر دو جنس اتفاق بیفتد. اما، مردان جوان بیشتر مستعد ابتلا به سینوس پیلونیدال هستند.سینوس پیلونیدال با ساختاری کیست مانند شروع میشود که در امتداد دنبالچه، درست نزدیک شکاف باسن ایجاد میشود.
در مرحله اولیه، کیست پیلونیدال فقط به صورت فرورفتگی ظاهر میشود و بعداً به یک کیست با اندازه کامل تبدیل میشود. این کیست عفونی حاوی مواد زائد، مو و باکتری است و باعث ناراحتی زیادی برای فرد میشود. .
معمولاً وقتی کیست ایجاد میشود، باعث میشود کیستهای بیشتری در اطراف رشد کنند و وضعیت جدیتر شود. هنگامی که کیستهای متعدد به رشد خود ادامه میدهند، تمایل دارند از طریق معابر یا سینوسهای زیر پوست به هم متصل شوند. بنابراین، چنین کیستی با ایجاد حفرهای در زیر پوست، سینوس پیلونیدال هم نامیده میشود.
عوامل خطر کیست مویی (سینوس پیلونیدال)
عواملی که فرد را مستعد ابتلا به سینوس پیلونیدال میکند، به شرح زیر است:
- ساعات کاری طولانی که مستلزم آن است که هر روز حدود 8 تا 10 ساعت بنشینید.
- اضافه وزن یا چاقی یکی از عوامل خطر اصلی در ایجاد سینوس پیلونیدال است.
- عرق کردن و رعایت نکردن بهداشت مناسب بدن، احتمال ابتلا به سینوس پیلونیدال را افزایش میدهد.
- سبک زندگی بی تحرک در نهایت میتواند منجر به سینوس پیلونیدال شود.
- عرقی که در شکاف باسن جمع میشود، وضعیت غیربهداشتی را افزایش میدهد.
برای دور ماندن از این عوامل خطر، باید واقعا مراقب بود و یک سبک زندگی سالم را حفظ کرد.
علائم کیست مویی
علائم برای تایید ابتلا به کیست مویی شامل موارد زیر است:
- ترشحات چرکی که بوی بدی دارد
- خونریزی از دهانه سینوس پیلونیدال
- تورم و قرمزی در ناحیه
- جای زخم روی پوست درست بالای باسن
- درد هنگام نشستن یا پوشیدن لباس های تنگ
اینها علائم رایج سینوس پیلونیدال هستند که به اندازه کافی هشدار دهنده هستند تا به دنبال کمک پزشکی باشید.
ممکن است این عارضه در ابتدا علائم ظاهری نداشته باشد و به مرور علائم آشکار شوند. اما شایع ترین نشانههای ظاهری کیست مویی شامل ایجاد تورم و قرمزی، درد، التهاب و خروج ترشحات و عفونت است. مشاهده تصویر کیست مویی خفیف و حاد به شما در تشخیص به موقع این عارضه کمک میکند.
مشاهده عکس واضح کیست مویی برای تشخیص راحتتر بیماری
فیستول چیست؟
به طور مشابه، وضعیت دردناک دیگری وجود دارد که در آن یک مجرا در داخل بدن و اطراف مقعد و روده ایجاد میشود و دو عضو را به هم متصل میکند. به این بیماری فیستول مقعدی میگویند. در فیستول، یک راه یا مجرای غیر طبیعی بین دهانه خارجی و داخلی مقعد ایجاد میشود. ترشحات چرکی عفونی مدام از کانال مقعد یا مجرای ایجاد شده روی پوست نزدیک مقعد خارج میشود. اغلب، خونریزی نیز همراه با ترشحات رخ میدهد. بنابراین به هیچ وجه عاقلانه نیست که آن را بدون توجه رها کنیم.
عوامل خطر فیستول
در سایت clinicdarman.com مهمترین علت ایجاد فیستول مقعدی، ابتلا به آبسه میباشد. البته این بیماری در صورتی که درمان آبسه ناقص باشد روی میدهد. یعنی تا زمانی که عفونت ایجاد شده ناشی از آبسه بطور کلی درمان نشود، خطر ابتلا به این بیماری همچنان وجود دارد. حال بیایید نگاهی گذرا به عوامل خطر فیستول نیز بیندازیم:
- یبوست مزمن
- اسهال مکرر یا مزمن
- شقاق طولانی مدت
- زور زدن بیش از حد در هنگام اجابت مزاج
- وزنه برداری سنگین
- بیماریهای التهابی روده مثل کرون و کولیت
سینوس پیلونیدال چگونه باعث ایجاد فیستول میشود؟
سینوس پیلونیدال در موارد بسیار نادر و شدید میتواند باعث ایجاد فیستول شود. چنین شرایطی که در آن سینوس پیلونیدال منجر به فیستول مقعدی میشود، به عنوان فیستول پیلونیدال-این-آنو شناخته میشود.
بر اساس مطالعات اخیر، فیستول پیلونیدال یک بیماری نادر است و تنها شش مورد تا کنون گزارش شده است. اگرچه احتمال چنین عارضه ای نادر است، اما مراقبت فوری پزشکی برای سینوس پیلونیدال و فیستول ضروری است.
می دانیم که در هر دو حالت، یک سینوس یا مجرای غیرطبیعی در زیر پوست نزدیک ناحیه مقعد ایجاد میشود. مایع عفونی همچنان از معابر و سوراخهای سطح پوست خارج میشود. از آنجایی که در این علائم شباهت وجود دارد، میتواند شما را به این فکر بیاندازد که آیا این دو شرایط مرتبط هستند یا خیر؟
درمان کیست مویی و فیستول
درمان برای هر دو این شرایط، سینوس پیلونیدال و فیستول، ضروری است. شما نباید درمان سینوس پیلونیدال یا فیستول را به تاخیر بیندازید. تاخیر در درمان هر یک از این شرایط میتواند منجر به عوارض شدید شود.
عمل جراحی
جراحیهای سنتی یا باز برای چنین بیماریهایی پیچیده هستند و پس از عمل مدت زمان طولانیتری دارند. این موارد باعث تردید بیمار برای انجام عمل جراحی میشود. همچنین بیمار باید در طول دوره نقاهت درد و ناراحتی را تحمل کند. نباید نادیده گرفت، احتمال عفونت یا عود پس از درمان سنتی جراحی وجود دارد. از این رو، درمان مدرن با کمک لیزر هر روز گزینه بهتری است.
درمان مدرن مبتنی بر لیزر
لیزر درمانی سینوس پیلونیدال و فیستول مقعدی یک روش کم تهاجمی است. عمل لیزر شامل هیچ بریدگی یا برشی روی بدن نمیشود. لیزر با دقت بالا مستقیماً روی موضع بیماری، بدون آسیب رساندن به بافتهای مجاور عمل میکند و بیمار تحت اثر بیهوشی دردی احساس نمیکند.
این یک روش سرپایی است که به بیمار اجازه میدهد در همان روز به خانه برگردد. لیزر درمانی پیشرفته همچنین دوران نقاهت کوتاه و بهبودی سریع را ارائه میدهد. بیمار در عرض 3-5 روز به طور کامل بهبود مییابد و میتواند به راحتی کار خود را نیز از سر بگیرد.
مزایای درمان با لیزر
- مزایای اضافه شده لیزر درمانی برای سینوس پیلونیدال و فیستول مقعدی:
- در این روش احتمال عود بیماری کمتر از یک درصد است
- با بی حسی و بدون بیهوشی انجام میشود
- بدون درد و خونریزی است
- دوران نقاهت آن کوتاه است
نتیجه
درک تفاوت بین سینوس پیلونیدال و فیستول به شما کمک میکند تا بهترین درمان را برای این شرایط جستجو کنید. شما باید مراقب علائم هر دو بیماری باشید و به محض احساس درد و ناراحتی به پزشک مراجعه کنید.
ممکن است فردی این دو بیماری را اشتباه بگیرد زیرا علائم مشابهی دارند، به همین دلیل است که شما نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارید. زمانی که شرایط را برای مدت طولانی بدون درمان رها کنید، ممکن است باعث بروز عوارض مختلف دیگری شود.
هرگز خود درمانی نکنید، تشخیص درست وضعیت شما بسیار مهم است و در صورت توصیه پزشک، درمان و جراحی مناسب به دنبال دارد.