اطلاعات نوشت: نشست خبری نخستین جشنواره ملی برگزار شد. در ابتدای این نشست رجبی دوانی و حیدری از پوستر جشنواره رونمایی کردند.
طراح پوستر جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی حمیدرضا بیدقی است. همچنین در ادامه این بخش تابلوی نقاشی گریگور یعقوبی به بنیاد ایرانشناسی اهدا شد.
این تابلو به دلیل توجه به اقوام ایرانی و نگاهی که در آن وجود دارد انتخاب شد و آلیس شاه مرادیان تابلو را اهدا کرد.
محمدحسین رجبی دوانی رئیس شورای سیاستگذاری جشنواره در ابتدای سخنان خود گفت: ایران بزرگ ما زیباییها، افتخارات و ارزشهای فراوانی دارد.
تنوع اقوام که همه آنها به ایرانی بودن خود افتخار میکنند باعث شده است آداب و رسوم و ویژگیهای خاص مناطق مختلف ایران گوناگون باشد.
هدف ما این است که با این جشنواره تمامی زیباییهای ایران و ارزشها و ویژگیهای اقوام را بهتر ترسیم کنیم، چه برای داخل کشور و چه عرصه بینالمللی. انتخاب آثار نیز در حوزههای گوناگون با این سیاست عجین است.
وی گفت: کشور ما مشکلات گوناگون دارد و در سینما نیز کم به این مشکلات پرداخت نشده است، اما به نظرم تاکنون در عرصه سینما شاهد بیان زیباییها و ویژگیهای اقوام ایرانی آنطور که باعث گسترش وحدت ملی و انسجام ملی شود، نبودهایم. جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی در پی تحقق این هدف بزرگ است.
در ادامه نشست، مهدی حیدری مدیر جشنواره گفت: این جشنواره اردیبهشت ۱۴۰۲شکل گرفت و نزدیک یک سال است که موافقت اصولی خود را از سازمان سینمایی دریافت کرده است. در این یک سال اتفاقاتی رخ داد که باعث شد زمان برگزاری جشنواره در مقاطع مختلف تغییر کند.
جشنواره ابتدا قرار بود در شهر تبریز برگزار شود، اما بنا به مصلحت قرار شد دوره اول آن در تهران باشد. ما از این منظر خوشحالیم چرا که جشنواره دیده میشود و حضور بنیاد ایرانشناسی به اهداف و آرمانهای جشنواره کمک میکند. ما تبریز را فراموش نکردهایم و جشنواره تنها قرار است سال اول در تهران باشد، اما در دورههای بعدی بهصورت گردشی در مناطق مختلف قومنشین کشور برگزار خواهد شد.
او در ادامه درباره آثار راهیافته به جشنواره گفت: جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی در سه بخش اصلی داستانی، مستند و سینمایی برگزار میشود.
حدود ۱۰۰۰اثر به دفتر دبیرخانه ارسال شد. از این میان در بخش سینمایی، بیش از ۴۰فیلم دریافت کردیم که ۱۶اثر به بخش مسابقه راه یافتند. در بخش کوتاه ۴۳۰اثر به دستمان رسید که هیات انتخاب به ۶۵فیلم رسید. بیش از ۵۲۰فیلم مستند نیز به دبیرخانه ارسال شد که از این میان با نظر هیات انتخاب ۶۵اثر به بخش اصلی راه یافتند.
در کنار این ما دو بخش نماهنگ و پویانمایی نیز داریم که ۱۲اثر در بخش نماهنگ و ۱۳اثر پویانمایی حضور خواهند داشت.
بخش دیگر فیلمنامهنویسی است. ما بیش از ۱۳۰اثر از فیلمنامهنویسان کشور دریافت کردیم که از این میان ۴۰اثر به بخش مسابقه راه پیدا کردند و هیاتداوران مشغول داوری آثار هستند.
مدیر جشنواره در پایان سخنان خود اظهار کرد: ما در کشور جشنوارههای متعدد با موضوعات مختلف داریم، اما درمورد جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی برای نخستین بار است که جشنوارهای با موضوع تخصصی برگزار میشود. درواقع ایدهای نو در قاب سینما اتفاق افتاد. جشنواره برای استمرار نیاز دارد دیده شود. مطمئن هستم جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی در سالهای آینده به یکی از جشنوارههای معتبر تبدیل خواهد شد، چرا که این رویداد از دل مردم و برای مردم است.
وی اضافه کرد: ۱۶فیلم سینمایی به بخش سینمایی ما اضافه شده است. فیلم «احمد»، «آپاراتچی»، «آسمان غرب»، «آفتاب گرگ و میش»، «خورشید آن ماه»، «عروسک»، «میرو»، «نوروز» و ... از جمله این فیلم ها هستند.وی همچنین با اشاره به این نکته که جشنواره در محل بنیاد ایران شناسی و اختتامیه در برج میلاد خواهد بود گفت: با جمعبندی نظرات دوستان و کارشناسان به این نتیجه رسیدیم که ساختمان بنیاد ایرانشناسی و معماری خاص آن میتواند باعث جلب توجه مخاطبان شود. با اینحال اگر به این نتیجه برسیم ممکن است در نظر گرفتن مکانی در مرکز شهر برای اکران فیلمها مناسبتر باشد این کار را خواهیم کرد.