به گزارش «اطلاعات آنلاین»، غرفه انتشارات اطلاعات که با 327 عنوان کتاب در سی و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران حضور پیدا کرده است میزبان افراد و شخصیت های موثر در فضای دانشگاهی و سیاسی و اجتماعی است.
محمدرضا واعظ مهدوی، مدیر عامل اسبق بیمه تامین اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با حضور در غرفه انتشارات اطلاعات گفت: این انتشارات یکی از قدیمی ترین موسسه های انتشاراتی کشور است و مجموعه فعالیت های متنوع و خوبی در حوزه نشر داشته است.
وی افزود: مکتوبات روزنامه اطلاعات هم یکی از ارزنده ترین مستندات تاریخی است که می توان از طریق آن تاریخ معاصر را بررسی کرد. سوابق روزنامه اطلاعات نشان می دهد که این روزنامه و انتشارات یکی از مستندات تاریخی حال حاضر کشور است.
وی به مسولان انتشارت اطلاعات پیشنهاد کرد که دوره های روزنامه را مانند سال های پس از انقلاب منتشر کنند.
به گفته واعظ مهدوی در نمایشگاه کتاب امسال، انتشارات متعددی حضور پیدا کرده اند و تنوع کتاب ها و اقبال مردم زیاد است.
این استاد دانشگاه درباره کتاب های انتشارات غرفه اطلاعات گفت: کتاب هایی که در این غرفه دیدم کتاب های خوب و ارزندهای است، به خصوص کتابهایی که درباره فروپاشی دولتها چامسکی تدوین کرده است. من این کتاب را خریداری کردم. همچنین خاطرات مربوط به ارتشبد فردوست یکی از ارزندهترین مستندات تاریخی کشور است که برای نخستین بار توسط موسسه اطلاعات منتشر شد.
وی ادامه داد: تنوع خوبی در عنوانهای کتاب این انتشارات وجود دارد و امیدوار هستم که دوستان تلاش بیشتری داشته باشند تا بتوانند تازههای مطالب تاریخی، سیاسی و اجتماعی هم را تالیف و تدوین کنند. در گذشته هم خاطرات نیکسون که نخست در روزنامه به صورت پاورقی چاپ و بعدا با نام پیروزی بزرگ منتشر شد و تا حدودی اسرار و زیر ساختها و مطالب نهان سیاستهای استعماری را در دوران معاصر مشخص میکند را از انتشارات اطلاعات تهیه کرده بودم.
واعظ مهدوی درباره قیمت کتاب ها در نمایشگاه کتاب گفت: متاسفانه قیمت کتاب های خیلی افزایش پیدا کرده و از قدرت خرید بسیاری از دانشجویان، معلمان، استادان دانشگاه و سایر اقشار فراتر رفته است. مقداری از این موضوع ناشی از سیاست های نادرستی است که در کشور وجود دارد. افزایش قیمت ارز به طور طبیعی روی همه موضوعات اثر می گذارد و سبب رشد قیمتها می شود. ما شاهد اثر شدید این موضوع در حوزه نشر هستیم.
وی افزود: در شرایط موجود بسیار مهم است که یارانه کاغذ و نشر تقویت شود و امکان تحویل کاغذ ارزان به موسسات انتشاراتی فراهم شود. تحویل کاغذ یارانهای و ارزان به انتشاراتی ها از مواردی است که سو استفاده از آن، امکان پذیر نیست. به عنوان مثال زمانی که به اندازه 5 هزار جلد کتاب، کاغذ به یک ناشر تحویل داده میشود به اندازه همان جلد کتاب تحویل گرفته میشود، بنابراین امکان سو استفاده از آن وجود ندارد.
واعظ مهدوی با انتقاد از سیاست هدفمند کردن یارانهها بیان کرد: این سیاست که که قیمتها را آزاد میکند و یارانه را برای خرید به دست اشخاص میدهد، سیاست ناموفق و نادرستی است و در عمل کارایی زیادی ندارد و به نتیجه نمیرسد. به عنوان مثال در حوزه نشر افزایش قمیت ها بیشتر از مابه تفاوت نرخ ارزی است که جابجا میشود. توصیه من این است که یارانه کاغذ حفظ و احیا شود و کاغذ با قیمت ارزان در اختیار موسسات انتشارات قرار گیرد و به طور طبیعی انتشاراتی ها موظف باشند که قیمت خود را براساس کاغذهای یارانه ای ارزان تر روی کتاب ها بزنند که امکان خرید برای همه مردم فراهم باشد.
وی با اشاره به کتاب های صوتی و مجازی اظهار داشت: اکنون، کتابهای الکترونیک و صوتی رایج شده است. اما آمارها در جهان نشان می دهد که این نوع کتابها جایگزین کتاب های کاغذی نیست. مردم در بسیاری از کشورها در مترو و ایستگاههای اتوبوس در حال خوانش کتابهای کاغذی هستند. اگر افراد از کتاب و کتابخوانی جدا شوند، انفصال فرهنگی در جامعه ایجاد شده و چالشهایی به وجود میآید.
این استاد دانشگاه چالش کوتاه نویسی در فضای مجازی را قابل توجه دانست و گفت: مطالب کوتاه، خلاصه و نامستند که به صورت پی نوشت و توییت مبادله میشود، روی ذهینت اشخاص اثر میگذارد و ذهنها را کوتاه مدت و نا مستند میکند. در همین راستا حذف کتاب از ذائقه مطالعه و فرهنگ جامعه به نوعی حذف دراز مدت و عمیق اندیشی و مستند انگاری از جامعه است و این موضوع سبب ذهنیتهای ضد توسعهای میشود. بنابراین افزایش قیمت کتاب و کمرنگ شدن آن از سبد خرید مردم اثرات غیر مستقیم را در امر توسعه ملی به جا می گذارد و مسولان باید نسبت به این موضوع حساس باشند واقداماتی را برای مهار آن صورت دهند.