اطلاعات نوشت: حامد چمنرخ دیروز درنشست خبری کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران که همزمان با 20 خرداد ، روز ملی فرش و صنایع دستی بااعلام این مطلب افزود: متاسفانه فرش های قاچاق افغانستانی به صورت علنی درفروشگاه ها به فروش می رسد کسی هم جلوی این تخلف آشکاررا نمی گیرد.
وی ادامه داد:این فرش ها بعضا به نام فرش ایرانی هم به فروش می رسد و وضعیت به گونه ای است که اشخاصی به فرش فروشی ها مراجعه کرده و باانعقاد قرارداد، فرش های قاچاق را به دست آنها می رسانند.
چمن رخ تصریح کرد:علت اقبال فروشندگان به این فرش ها ، قیمت پایین آنهاست حال آن که خریداران نمی دانند مواد اولیه استفاده شده درآنها درجه 3 است،تراکم بافت آن پایین ودرشت بافت است ودرنهایت خیلی زود مستهلک واز رده استفاده خارج می شود. لذا تداوم حضور آنها در بازار فرش کشور کلاهبرداری است.
وی باانتقاد از سیاست های دولت سیزدهم در رفتار با فرش دستباف،گفت: این دولت متولی دولتی فرش دستباف را به لحاظ مدیریتی بسیار تنزل داد، بیمه قالیبافان را متوقف کرد و معافیت مواد اولیه فرش دستباف از پیمان سپاری ارزی را نادیده گرفت که همه اینها باعث ضربه خوردن مضاعف این هنر صنعت مهم شد.
سید مرتضی حاجی آقا میری ، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران هم دراین نشست گفت:حدود سه سال است که عملا مرکز ملی فرش در حالت تعلیق به سر میبرد و با تشکیل مرکز ملی صنعت خلاق فرش نیز هیچ فعالیتی صورت نگرفته است.
آمارهای صادراتی ما نشاندهنده تنزل ما در حوزه صادرات است. به ویژه پس از اعمال تحریمها در سال ۱۳۹۷ این نزول سرعت بیشتری یافت و با شیب تندی در حال پیشروی است که امیدواریم در دولت آینده سیاستهایی اتخاذ شود که این نزول متوقف شده و بتوانیم مجددا به رشد برسیم و به بازارهای جهانی راه پیدا کنیم.
علانور توکلی ، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایران هم در این نشست اظهار کرد: براساس آمار در حال حاضر میزان صادرات فرش دستباف از ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار به حدود ۴۰ میلیون دلار کاهش یافته است.
وی با اشاره به تغییر تاریخ برگزاری نمایشگاه فرش دستباف وکاهش روزهای آن از هفت به چهارروز افزود: تاریخ نمایشگاه امسال از یک تا هفته شهریور به 8 تا 12 شهریور تغییر کرده که این امر با واکنش منفی فعالان این صنعت مواجه شده ونمایشگاه سرد وکم رونقی را پیش بینی می کنیم.
وی ادامه داد: کاهش شدید صادرات فرش دستباف به بیکاری قالیبافان ماهر وهنرمند این عرصه واشتغال اجباری آنها دراسنپ وکارگری ساختمان منجر شده است.