ضمیمه آفتاب مهتاب امروز روزنامه اطلاعات نوشت:
بازی شاهیِ اور
این بازی، یکی از قدیمیترین برد گیمهای جهان است که ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح توسط ستارهشناسان در بینالنهرین باستان طراحی شد. قوانین این بازی، با خط میخی روی یک لوح نوشته شده بود و دونفره بازی میکردند. دو بازیکن باید مهرههای خود را از یک سر تخته به سر دیگر آن میرساندند.
از آنجایی که این بازی توسط ستارهشناسان طراحی شده بود، از بخش میانی صفحه بازی برای پیشگویی و فالگیری نیز استفاده میشدهاست.
به مرور تخته نرد جانشین این بازی شد.
بُردگیم
دوست داشتنی از دیروز تا امروز
«برد گیم» یک نوع بازی است که روی میز یا زمین چیده میشود و کارت یا مهره و تاس یا وسایلی شبیه به این جزو ثابت آن است؛ مثل شطرنج یا منچ یا مونوپولی و راز جنگل.
با این حساب برد گیم، اسمش جدید است ولی ساختار آن اصلا جدید نیست و اتفاقا جزو بازیهایی است که نسل پدران و مادران و چه بسا پدربزرگها و مادربزرگهای ما هم آن را داشتهاند.
سابقه شطرنج که بماند به زمان ساسانیان برمیگردد و آن موقع از هند وارد ایران شد . حتی قدیمتر از آن، در تمدنهای قدیمی مصر و جیرفت نیز نشانههایی از این جور بازیها پیدا شده است. نمونه مشهور آن تخته نرد است که عمری پنج هزار ساله دارد. پس خیال همه راحت که اجدادمان، همگی «برد گیم» باز بودهاند! و ما نیز به راحتی میتوانیم راه آنان را از ۴ تا ۸۴ سالگی و بیشتر ادامه دهیم و تا قرار شد دور هم جمع شویم، بساط این بازی را پهن کنیم یا اصلا برا ی بازی کردن دور هم جمع شویم.
انواع بُرد گیم
بازیهای خانوادگی: از محبوبترینها هستند، قوانین خیلی پیچیدهای ندارند تا همه در سنین مختلف بتوانند راحت بازی کنند و خوش بگذرانند. برد در آنها هم بر اساس شانس است، هم کمی به فکر و خلاقیت بستگی دارد(بازی فکری ورسک و بازی فکری دونات بار).
بازیهای استراتژیک: در این نوع بازیها باید با فکرو نقشه و طبق قوانین خاص حرکت کنید؛ بنابراین بازی خیلی سریع پیش نمیرود و زمان بیشتری طول میکشد(بازی کارتی شهرهای گمشده).
بازیهای مهمانی (پارتی گیم): از اسمش معلوم است که هدف، بیشتر خوش گذراندن است. تعداد بازیکنان هم در این نوع بازی زیاد است ( بازی کاپوچین).
بازیهای تعاملی: نکته جالب این بازی در این است که شما قرار نیست مثلا از رقیب ببرید؛ بلکه باید با هم، خود بازی را ببرید. یعنی بازی یک هدف کلی به شما میدهد و شما باید با هم به آن نتیجه برسید؛ یا همه میبرید یا همه میبازید ( بازی فکری جالیز).
انواع دیگری هم از بازیهای رومیزی وجود دارند که ممکن است خود شما بدون توجه به دستهبندی خاصی و بر اساس پیشنها دوستانتان بخواهید آنها را امتحان کنید.
پیشنهاد ما هم این است: هر جا میتوانید بساط این بازیها را پهن کنید و از تجربه غلبه بر یک چالش و هیجان دستهجمعی لذت ببرید.
اگر هم میتوانید خودتان یکی از این بازیها طراحی کنید. به نظرتان کار آسانی است؟