وزارت نیرو از نیمه دوم اردیبهشت اقدام به راهاندازی پویشی موسوم به باانرژی کرده است که تا پایان شهریور نیز ادامه دارد. در این پویش مشترکان خانگی میتوانند با کمک راهنماییهای ارائه شده در اپلیکیشن مربوطه، مصرف برق خود را بدون کاسته شدن رفاه و آسایش، ترجیحاً تا 15 درصد پایین بیاورند.
شرکت توانیر برای رفع ناترازی برق در فصول گرم، پویشی را موسوم به باانرژی راه انداخته است که با مراجعه به سایت آن به نشانی https://ba-energy.ir/ و دانلود اپلیکیشن باانرژی و یا استفاده از نسخه تحت وب، میتوانید با جزئیات آن آشنا شوید.
در این پویش قرار است با کمک و راهنمایی وزارت نیرو با مدیریت مصرف برق و کاستن 15 درصدی مصرف آن، ضمن برخورداری از تخفیف در هزینه قبض برق، در قرعهکشی لوازم برقی، لوازم خانگی و حتی خودروی اتوماتیک رایگان شرکت کنید.
مزایای کاهش 15 درصدی مصرف برق
بهرهمندی از تخفیف و جوایز وزارت نیرو تنها فایده کاهش 15 درصدی مصرف برق نیست؛ بلکه فواید این اقدام به محیط زیست، اقتصاد و شهروندان دیگر نیز میرسد. به عبارتی تاثیر زیست محیطی کاهش 15 درصدی برق خانگی با کاشتن 3 درخت توسط هر شهروند برابری میکند. همچنین با کاهش 15 درصدی مصرف برق خانگی میتوان به 1500 واحد صنعتی برقرسانی کرد.
به گزارش کاماپرس، از سویی دیگر مدیریت مصرف برق توسط شهروندان مناطق معتدل اقدامی انسان دوستانه و در راستای مسئولیت اجتماعی است، چراکه از این طریق، انرژی مورد نیاز برای کلیه مناطق کشور به صورت بهینه تامین شده و در هیچ نقطهای از کشور شاهد قطعی برق نخواهیم بود. به عبارتی، اگر شهروندان مناطق معتدل مانند تهران یا زنجان مصرف برق خود را کاهش دهد، شهروندان مناطق گرمسیری در دمای 50 درجه با قطعی برق مواجه نخواهند شد.
1- فعال کردن گزینه اکو (Eco) در لوازم برقی
گزینه اقتصادی (اکو) شرایطی است که سازنده لوازم برقی در نظر گرفته و فعال کردن آن حالتی را از نظر دما، زمانبندی و آب (در لوازم برقی خانگی مانند ماشین لباسشویی و ظرفشویی) ایجاد میکند که مصرف برق دستگاه در حداقل میزان ممکن باشد. برای مثال در ماشینهای لباسشویی هرچه دمای آب پایینتر باشد مصرف انرژی پایینتر و مدت شستوشو بیشتر میشود.
درحالت اکو بهینهترین دما از نظر مصرف انرژی در نظر گرفته میشود. فعال کردن این گزینه میتواند تا 30 درصد مصرف برق لوازم برقی خانگی را پایین بیاورد. گزینه اکو در بعضی از برندهای یخچال و فریزر نیز موجود است که در این دستگاهها نیز تا 20 درصد به کاهش مصرف کمک میکند.
2- تنظیم دمای لوازم سرمایشی روی 24 درجه
سالمترین دمای محیط برای بدن عددی بین 24 تا 26 درجه است. با پایینتر آمدن از این بازه دمایی، بهتدریج مشکلاتی برای تنفس و سیستم عروقی بروز پیدا میکند وگاه میتواند به التهاب ریه و هیپوترمی نیز ختم شود. خطر تمام این موارد برای کودکان و سالمندان بهمراتب بیشتر است.
البته این کاهش دما در مصرف برق نیز تأثیر میگذارد. بهطور متوسط، بسته به نوع و گرید انرژی دستگاه هر درجه کاهش دمای کولر گازی، 3 تا 5 درصد مصرف انرژی را افزایش میدهد. با این حساب تفاوت بین دمای 18 تا 25 درجه در کولر گازی، 30 درصد در مصرف انرژی در این دو حالت تفاوت ایجاد خواهد کرد. البته کاهش انرژی از این طریق، مختص به مناطق گرمسیر نیست و ساکنان مناطق معتدل نیز میتوانند از ترموستات کولر آبی برای تنظیم دستگاه روی دمای 24 درجه استفاده کنند.
3- به چینش لوازم برقی در منزل دقت کنید
قرار دادن یک وسیله برقی در محلی اشتباه میتواند راندمان آن را پایین بیاورد. برای مثال شیوه عمل یخچال بر پایه انتقال گرما از مواد غذایی داخل آن به محیط بیرون قرار دارد. جا دادن یخچال در کنار وسیلههای گرمازا مانند آبگرمکن و اجاق گاز، بازده دستگاه را پایین میآورد؛ این موضوع درمورد کولر نیز صادق است. نکته دیگر درمورد یخچالها فاصله 10 سانتیمتری آنها با دیوار و یا اطمینان از تراز بودن آنها بر روی زمین است. علاوه بر این بهتر است لوازم برقی در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار نداشته باشند.
4- سایهبان و عایق کولر گازی را از یاد نبرید
کولر آبی بهطور عادی مصرفی بسیار پایینتر از کولر گازی دارد، اما رعایت کردن بعضی از نکات میتواند این مصرف را پایینتر نیز بیاورد و چهبسا خنکای مطبوعتری نیز ایجاد کند. سرویس کردن دورهای کولر و تعویض منظم پوشالها از این جمله هستند. موارد دیگر که تأثیر آنها بر کاهش مصرف برق کولر میتواند چشمگیر باشد استفاده از سایهبان کولر آبی و عایقکاری کانالها است.
5- ساعات اوج مصرف برق را یاد بگیرید
با تاریک شدن هوا، لامپها و برخی از وسایل برقی به شبکه توزیع برق وصل میشوند و این موضوع فشار بر شبکه را بالا میبرد. در نیمه اول سال این اتفاق در ساعات بین 20 تا 24 میافتد. در این نیمه یک بازه اوج مصرف دیگر نیز داریم که مربوط به زمان روشن شدن سیستمهای سرمایشی در هنگام ظهر در ساعات بین 12 تا 16 است.
استفاده از وسایل برقی پرمصرف در این دو پنجره زمانی، به شبکه برق و سیمکشی ساختمان فشار میآورد و میتواند باعث آسیب دیدن وسایل برقی و یا آتشسوزی در ساختمان شود. استفاده از وسایل برقی در ساعات اوج مصرف، تاثیر خود را در قبض برق نیز نشان میدهد. چرا که برق مصرفی در زمان اوج بار با تعرفه متفاوتی محاسبه میشود. برای اطلاع از تفاوت هزینه برق هر دستگاه در زمان اوج بار با ساعات دیگر میتوانید از شبیهساز مصرف اپلیکیشن باانرژی کمک بگیرید. برای این کار، پس از ورود به بخش شبیهساز مصرف، الگوی داده شده را ویرایش کنید و لوازم برقی اضافه را از آن بردارید تا تأثیر زمان مصرف را بر هزینه برق حاصل از هر دستگاه ببینید.
برای مثال اگر تنها جاروبرقی و ماشین لباسشویی را به مدت 1 ساعت و اتو را بهمدت نیمساعت روشن نگه داریم تأثیر زمان مصرف بر آنها مطابق تصاویر زیر خواهد بود:
6- در اصلاح شیوه مصرف برق به جزئیات توجه داشته باشید
احتمالاً اصطلاح تعرفه پلکانی برق را شنیده باشید. این اصطلاح به این معنا است که هزینه مقدار مشخصی از مصرف برق-که در ماههای گرم سال برابر با 300 کیلوواتساعت است- با تعرفه عادی محاسبه میشود و پس از عبور مقدار مصرف از این میزان، هزینه آن بیشتر و بیشتر خواهد شد. این به این معنا است که استفاده از یک دستگاه چایساز، در زمانی که مجموع مصرف برق خانوار زیر 300 کیلوواتساعت است هزینهای بسیار متفاوت با زمانی خواهد داشت که مصرف به بالای 450 کیلوواتساعت رسیده باشد. بنابراین با بالا رفتن مصرف اهمیت جزئیات حیاتی خواهد بود. اما حتی اگر مصرفی مطابق با الگوی تعیینشده دارید، نیز میتوانید برای پایین آوردن آن به میزان 15 درصد و برخورداری از جوایز تشویقی توانیر، روی جزئیات حساب کنید.
شاید با دانستن اینکه وجود یک لایه غبار روی لامپ، روشنایی آن را نصف میکند بهتر به اهمیت این موضوع پی ببرید. از پریز خارج کردن دستگاههای برقی خاموش و یا شارژرهای بیاستفاده، چینش به اندازه مواد در داخل یخچال، اطمینان از سالم بودن نوار لاستیکی درب یخچال، استفاده از نرم کننده لباس برای تسهیل کار با اتو و... چند مورد از این نکات هستند.
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید نام هر وسیله برقی را در گوگل جستجو کنید و راهکارهای کاهش مصرف آن را بخوانید.
انتهای پیام