اطلاعات نوشت:نگاهی به روند شاخص های بازارسرمایه در3 ماه اخیر نشان می دهد که فرودهای بازار بیش از فرازهای آن بوده است. به گونه ای که روند افزایشی؛ هم به لحاظ تعداد وهم به لحاظ ارزش کمتر از روند کاهشی بوده است.
تداوم این روند، کارشناسان بورسی را مجاب کرده است که سرمایه گذاران با توجه به برخی تحولات صورت گرفته وقابل پیش بینی وبخصوص درهایی که ممکن است به روی مذاکرات سیاسی باز شوند، در لاک انتظار ومحافظه کاری فرورفته واز معاملات پرریسک خودداری می کنند.
درکناراین، نوع رفتاری که دولت از اول امسال تاکنون با بورس کرده که نمونه های مشهور آن را می توان درتحولات نرخ خوراک گاز پتروشیمی ها و اعوجاج درنرخ ارز شرکت های پالایشی که حتی کاررا به شکایت بورس از وزارت نفت هم کشانیده، به خاطرآورد، به نوعی از اطمینان سرمایه گذاران به مانایی وپایداری سیاست های اعلامی دولت درباره بازار سرمایه؛بخصوص با توجه به روند ادامه دار کسری بودجه 1402، کاسته وآنان را درحالت صبر وانتظار وروزمرگی قرارداده است.
جمع بندی این تحولات از نظرکارشناسان، سوگیری معاملات به سوی معاملات محافظه کارانه مانند صندوق های با درآمد ثابت وحق تقدم ها درهفته های اخیراست.
دراین باره،محمدرضا بیک زاده مقدم، کارشناس بازار سرمایه به خبرگزاری صداوسیما گفت: برخی عوامل باعث کاهش تمایل سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در بازار سرمایه شده است.
وی دراین بارهاظهار کرد: ارزش معاملات بازار سرمایه در ۸ مهرماه جاری، حدود ۵ هزار میلیارد تومان بود که ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان از آن مربوط به سهام و حق تقدمها بوده است که این میزان سوگیری ارزش معاملات نشان از بازاری راکد و خنثی دارد.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص عوامل موثر بر وضعیت این روزهای بازار سرمایه گفت: اگر بخواهیم عوامل موثر بر وضع بازار سرمایه را بررسی کنیم میتوانیم به دو دسته کلی اشاره نمائیم. دسته اول، سیاستهای انقباضی در پیش گرفته شده توسط بانک مرکزی همچون افزایش نرخ بهره بانکها و کاهش تسهیلات پرداختی از طرف بانک هاست.
بیک زاده مقدم در ادامه بیان کرد: دلیل دومی که بازار سرمایه به سمت رکود رفته، اخبار مثبتی است که از توافقات ایران با سایر کشورها به گوش میرسد؛ مانند آزاد شدن پولهای بلوکه شده که در تثبیت نرخ دلار موثر است وتحولات مثبت احتمالی درپیش درمذاکرات سیاسی؛ بنابراین این عوامل باعث شده خریداران سهام رغبت خاصی نسبت به سرمایه گذاری در بازار سرمایه نداشته باشند و به سمت سرمایه گذاری در صندوقهای درآمد ثابت حرکت کنند.
همچنین ،حسین عادلزاده مدیرعامل شرکت کارگزاری راهین در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه درباره تاثیر ثبات در تصمیمات اقتصادی و سیاسی بر بازار سرمایه، اظهار کرد: اعتماد یکی از مولفههای مهم در جذب نقدینگی است، زیرا سرمایهگذاران غالبا در محلی که تصمیمات سیاسی یا اقتصادی از ثبات کامل برخوردار نباشد حاضر به سرمایهگذاری نخواهند بود.
او افزود: اکنون یکی از دلایل عمق کم بازار سرمایه و کاهش معاملات ومحافظه کار شدن سرمایه گذاران را میتوان بحث عدم اعتماد سرمایهگذاران نسبت به تصمیمات مسئولان دانست.
این کارشناس وفعال بورسی تاکید کرد: از آن جایی که بازار سرمایه در مقایسه با سایر بازارها از پتانسیل بیشتر برای جذب سرمایهگذار برخوردار است به همین خاطر مسئولان باید از اخذ هرگونه تصمیم خلق الساعه بپرهیزند.
عادل زاده گفت: یکی از دلایل تصمیمات خلقالساعه در بدنه اقتصاد یا سیاست را میتوان عدم هماهنگی بین دستگاهها و وزارتخانهها دانست. این درحالی است که در صورت عدم کنترل نقدینگی در بورس و خروج سرمایه از بازار، شاهد ایجاد تورم و حباب در بازارهای موازی خواهیم بود.
او در رابطه با پیش بینی وضعیت بازار سهام در نیمه دوم سال جاری، بیان کرد: یکی از عوامل تاثیرگذار بر بازار سرمایه مسئله نرخ ارز است، حال باتوجه به برخی مسائل همچون بهبود روابط با برخی کشورها، نرخ ارز احتمالا تا پایان پاییز روند با ثباتی را خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت کارگزاری راهین افزود: نوسان جزو ذات بازار سهام است. اما علی رغم گزارشهای فصلی خوب از سمت شرکتها ،متاسفانه نقدینگی در بازار کم است؛ اکنون با توجه به تحلیل کارشناسان میتوان گفت بازارسرمایه در سه ماهه چهارم سال عملکرد بهتری را در مقایسه با سایر بازارها ثبت خواهد کرد.
او در رابطه با بحث مزایای متنوع صندوقها و ابزارهای معاملاتی، گفت: تنوع ابزارها و صندوقها افزون بر جذب نقدینگی و افزایش حضور سهامداران غیر مستقیم، یکی از مسیرهای آموزش و فرهنگسازی است.
وی تاکید کرد: صندوقها باید متناسب با ذائقه سهامداران طراحی شوند، در صورت نظارت بر عملکرد صندوقها، رتبهبندی و مشخص بودن تعداد هریک از آنها شاهد عملکرد مناسب و رقابت سالم خواهیم بود.
حجتاله فرزانی، تحلیلگر اقتصادی هم با اشاره به مهمترین مزیت آزادسازی منابع ارزی ایران در کره جنوبی، فعال شدن دیپلماسی اقتصادی رااز جمله در بهبود وضعیت بازارسرمایه موثرتوصیف کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، وی تصریح کرد: مهمترین نکته در رابطه با آزاد سازی منابع بلوکه شده ایران در کره جنوبی این است که تاثیر روانی این موضوع زیاد است و انتظارات تورمی را کاهش میدهد. وی ادامه داد: همچنین دیپلماسی اقتصادی ایران نشان داد که میتوانیم مسائل خود را با کشورهای مختلف جهان حل کنیم، حل مسائل دیپلماتیک یک سیگنال خوب را به جامعه تزریق میکند و این سیگنال بر کاهش انتظارات تورمی تاثیر گذار است، بنابراین حل مسائل دیپلماتیک مانع از هیجانی شدن قیمت کالاها خواهد شدوالبته وضع بازار سرمایه را هم بهبود می بخشد.
این کارشناس با بیان اینکه آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده، برای اقتصاد ایران مثبت ارزیابی میشود، اظهار کرد: ثبت سفارشهایی که در گذشته تامین ارز نشده بود، با آزاد شدن این منابع بلوکه شده، امکان تامین ارز برایشان فراهم میشود؛ در نتیجه واردات کالاها بهبود خواهد یافت وبهبود جریان تامین، برتمام بخش های اقتصاد از جمله بورس تاثیرمثبت می گذارد زیرا بازار سرمایه سیگنال محور است.